Is vloerisolatie zinvol?

1 juli 2024
11
is vloerisolatie zinvol? PVC vloeren specialist

Vloerisolatie is een onderwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van een huis. Toch kan het een aanzienlijke impact hebben op de warmte- en koelprestaties van een woning. In deze blog duiken we dieper in de voordelen van vloerisolatie, de besparingen die je kunt realiseren, de kosten per vierkante meter en de mogelijke subsidies. Ook bespreken we de verschillende materialen die beschikbaar zijn voor vloerisolatie en welke vloeren het meest geschikt zijn.

Is vloerisolatie zinvol?

Vloerisolatie is een belangrijk onderdeel voor een energiezuinig huis. Het helpt om je vloer warm te houden in de winter en koel in de zomer door de warmteoverdracht via de vloer te verminderen. Zonder vloerisolatie gaat ongeveer 10-20% van de warmte in de winter verloren via de vloer, wat betekent dat je meer energie moet verbruiken om je huis comfortabel te houden. In de zomer kan een slecht geïsoleerde vloer juist zorgen voor extra warmte, waardoor je airconditioning harder moet werken.

Er zijn verschillende voordelen van vloerisolatie. Ten eerste verhoogt het comfort. Je vloer voelt warmer aan in de winter en koeler in de zomer, wat zorgt voor een meer aangename leefomgeving. Daarnaast kunnen de energiekosten lager uitvallen doordat vloerisolatie je energierekening met 10-20% kan verlagen. Ook vermindert goede vloerisolatie tocht, waardoor je huis minder koud aanvoelt en de luchtkwaliteit verbetert, omdat het allergenen zoals stof, pollen en rook buiten houdt.

Een ander voordeel is de geluidsreductie; vloerisolatie kan geluidsoverlast van buitenaf verminderen. Maar de vraag is, is vloerisolatie zinvol? We weten nu dat het je energierekening met 10-20% kan verlagen. Maar wat zijn de initiële kosten? Lees verder, want dat gaan we berekenen.  

vloer geschikt voor isolatie? pvc vloeren specialist

Is vloerisolatie geschikt voor mijn vloer?

Vloerisolatie is geschikt voor verschillende typen vloeren, waaronder houten vloeren, betonnen vloeren en vloeren met PVC. Hier is een korte samenvatting van de beste isolatieopties per vloertype:

Houten vloeren

Voor houten vloeren zijn glaswol en steenwol ideaal vanwege hun flexibiliteit en geluidsisolerende eigenschappen. Deze isolatiematerialen passen zich goed aan aan de ruimte en verminderen geluidsoverlast, vooral in huizen waar veel gelopen wordt. Glaswol en steenwol kunnen gemakkelijk tussen de balken van de vloer worden geplaatst zonder de structuur te verstoren. Ze helpen ook om warmte vast te houden, wat bijdraagt aan energiebesparing.

Lees ook:  Luchtvochtigheid in huis

Naast deze materialen zijn er ook duurzame of natuurlijke opties beschikbaar voor vloerisolatie. Denk hierbij aan materialen zoals schapenwol, hennepisolatie, of cellulosevezels, die allen milieuvriendelijk zijn en goede isolerende eigenschappen hebben. Deze natuurlijke isolatiematerialen zijn vaak afkomstig van hernieuwbare bronnen en dragen bij aan een gezonder binnenklimaat.

Betonnen vloeren

Voor betonnen vloeren zijn EPS en XPS goede keuzes vanwege hun uitstekende thermische isolatie en vochtbestendigheid. Deze materialen worden veel gebruikt om betonvloeren te isoleren omdat ze licht zijn en lang meegaan. EPS (geëxpandeerd polystyreen) en XPS (geëxtrudeerd polystyreen) worden onder de betonnen plaat geplaatst om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie van het gebouw te verbeteren. Ze zijn ook goed bestand tegen vocht, wat belangrijk is voor betonnen constructies die gevoelig zijn voor vochtproblemen. Bij de keuze tussen EPS en XPS spelen factoren zoals kosten, isolatieprestaties en de specifieke eigenschappen van de vloer een rol.

Naast deze materialen zijn er ook duurzame of natuurlijke opties beschikbaar voor vloerisolatie, zoals materialen gemaakt van gerecycled glas, hennep of cellulosevezels.

PVC vloeren

Voor PVC vloeren kan elk type isolatiemateriaal worden gebruikt, maar het is cruciaal om een materiaal te kiezen dat goed samengaat met de installatie van PVC vloeren om schade te voorkomen. PVC vloeren specialisten raden vaak aan om isolatiematerialen te gebruiken die stabiel en vlak zijn, zodat de vloer gelijkmatig wordt ondersteund en er geen problemen ontstaan met betrekking tot de installatie en het gebruik.

Duurzame opties voor de isolatie van PVC vloeren zijn onder meer materialen zoals natuurlijke kurkisolatie, gerecycled rubber of milieuvriendelijke polyethyleen (PE) schuimisolatie. Deze materialen zijn niet alleen duurzaam, maar bieden ook goede thermische isolatie en geluidsdemping, wat bijdraagt aan een comfortabeler en energie-efficiënter binnenklimaat. Kurkisolatie is bijvoorbeeld een natuurlijk materiaal dat uitstekende isolerende eigenschappen heeft en geluid goed absorbeert, wat ideaal is voor ruimtes met PVC vloeren waar geluidsbeheersing belangrijk is.

Tegelvloeren

Om een tegelvloer te isoleren, zijn er verschillende duurzame opties beschikbaar. Een goede keuze is bijvoorbeeld isolatieplaten van natuurlijke materialen zoals kurk of hennep. Deze materialen bieden niet alleen uitstekende thermische isolatie, maar absorberen ook geluid goed, wat bijdraagt aan een rustiger binnenklimaat. Isolatieplaten worden onder de tegelvloer geplaatst om warmteverlies te verminderen en energie te besparen. Het is belangrijk om een isolatiemateriaal te kiezen dat geschikt is voor tegelvloeren en dat gemakkelijk te installeren is zonder de structuur van de vloer te verstoren.

Lees ook:  Maretak 15 geheime gezondheidsvoordelen waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord
kosten vloerisolatie m2

Vloerisolatie opties en kosten per m²

Bij het kiezen van vloerisolatie zijn er verschillende materialen en methoden beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en prijskaartje. Hieronder vindt je een overzicht van de meest voorkomende opties voor vloerisolatie en de bijbehorende kosten per vierkante meter (m²).

Vloerisolatieplaten

Vloerisolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals XPS (geëxtrudeerd polystyreen) en PUR (polyurethaan). Deze platen zijn drukvast en goed bestand tegen vocht, waardoor ze ideaal zijn voor zowel de begane grond als boven de uitvulchape. Door hun hoge isolatiewaarde en duurzaamheid zijn ze geschikt voor diverse toepassingen, inclusief vochtige omgevingen. XPS en PUR bieden uitstekende thermische isolatie en helpen energieverbruik te verminderen, wat resulteert in lagere energiekosten en een comfortabeler binnenklimaat.

Gemiddelde prijs: € 15 - 25 per m²

Gespoten PUR

Polyurethaan (PUR) spuitisolatie wordt direct op het te isoleren oppervlak gespoten. Dit materiaal sluit snel en efficiënt alle hoeken af en is ideaal voor het isoleren van vloeren met leidingen of oneffenheden. Het zorgt voor een goede afdichting en voorkomt warmteverlies.

Gemiddelde prijs: € 20 - 35 per m²

Isolatiedekens

Isolatiedekens, vaak gemaakt van minerale wol zoals rotswol of glaswol, zijn flexibel en gemakkelijk te plaatsen, zelfs op oneffen ondergronden. Ze zijn vooral geschikt voor houten vloeren.

Gemiddelde prijs: € 20 - 35 per m²

Inblaasisolatie

Inblaasisolatie, zoals gespoten glaswol of cellulose, wordt gebruikt om holle ruimtes te isoleren. Het biedt goede thermische en akoestische isolatie en is brandwerend.

Gemiddelde prijs: €20 - 40 per m²

Isolatiekorrels en -schelpen

Dit type isolatie is geschikt voor lage kruipruimtes en wordt vaak als bodemisolatie toegepast. Het is ideaal bij problemen met grondwater, maar heeft een lager rendement dan andere isolatietypes.

Gemiddelde prijs: € 25 - 35 per m²

Andere duurzame isolatiematerialen

De kosten van duurzame isolatiematerialen kunnen variëren afhankelijk van het type materiaal en de specifieke toepassing. Hier zijn enkele voorbeelden van duurzame isolatiematerialen en hun geschatte kosten per vierkante meter:

  • Kurk isolatie: Kurk isolatieplaten kosten ongeveer € 20 tot € 30 per vierkante meter
  • Hennep isolatie: Hennep isolatieplaten hebben een prijs van ongeveer € 15 tot € 25 per vierkante meter
  • Schapenwol isolatie: Schapenwol isolatiemateriaal kost ongeveer € 20 tot € 25 per vierkante meter
  • Cellulose isolatie: Cellulose isolatie, gemaakt van gerecycled papier, varieert van € 15 tot € 30 per vierkante meter
  • Glaswol en steenwol: Traditionele materialen zoals glaswol en steenwol zijn relatief goedkoper, met kosten tussen € 5 en € 15 per vierkante meter
Lees ook:  Hoe kun je water besparen? - 40 manieren - van toilet tot moestuin!

Hoeveel kost vloerisolatie gemiddeld?

Om een beter idee te krijgen van de totale kosten voor uw vloerisolatieproject, kunt u de volgende berekening gebruiken. Stel dat u een vloeroppervlakte van 50 m² wilt isoleren met gespoten PUR.

Berekening:

  • Oppervlakte: 50 m²
  • Kosten per m² voor gespoten PUR: € 20 - 35 per m²
    Gemiddelde prijs: € 27,50 per m²

Totale kosten = 50 m² * € 27,50 = € 1.375  

subsidie isoleren vloer

Subsidies en financiering

Subsidies voor vloerisolatie kunnen helpen om de kosten van isolatiewerken aanzienlijk te verlagen. In 2024 zijn er verschillende subsidiemogelijkheden beschikbaar voor huiseigenaren. Een belangrijke subsidie is de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie), waarbij je € 5,50 per vierkante meter kunt ontvangen voor vloerisolatie. Als je kiest voor bio-based materialen, zoals natuurlijke isolatie, krijg je zelfs een extra bonus.

Daarnaast is er de SVVE-subsidie (Subsidieregeling Verduurzaming Voor Verenigingen van Eigenaren), specifiek voor appartementencomplexen en woningcoöperaties. Deze subsidie kan oplopen tot € 5,50 per vierkante meter voor vloerisolatie.

Sommige gemeenten en provincies bieden ook regionale subsidies aan voor vloerisolatie. Deze kunnen per regio verschillen, dus het is slim om bij je gemeente te informeren naar de mogelijkheden.

Naast subsidies kun je ook gebruik maken van een verlaagd btw-tarief van 9% op arbeidskosten als je huis ouder is dan 2 jaar. Dit kan flink schelen in de kosten.

Voor het aanvragen van subsidies gelden vaak specifieke voorwaarden, zoals het laten uitvoeren van de isolatiewerken door een erkende specialist. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren over alle mogelijkheden en voorwaarden voordat je begint met isoleren.

Vloerisolatie is een zinvolle investering die niet alleen je energiekosten verlaagt, maar ook het comfort en de waarde van je woning verhoogt. Met verschillende materialen en subsidies beschikbaar, is het een haalbare optie voor de meeste huiseigenaren. Of je nu kiest voor een doe-het-zelf project of professionele installatie, vloerisolatie biedt tal van voordelen die je huis energiezuiniger en aangenamer maken.

© Doepserleven - 2024