Je zolder isoleren

13 januari 2023
300
zolder isoleren

Met de opwarming van de aarde wordt het steeds belangrijker om na te denken over het energieverbruik in huis. Er zullen steeds meer maatregelen worden genomen om energie te besparen. Een van de beste manieren hiervoor is het isoleren van de zolder van het huis. Hierdoor wordt warmte behouden waardoor de verwarming minder hard hoeft te werken. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de zoldervloer of dak te isoleren.

Dak of zoldervloer isoleren

De beste manier om te beginnen met het isoleren van een zolderruimte is door te bepalen of je de dak of de vloer gaat isoleren. Als je niet van bovenaf kan isoleren, zoals bij een schuindak, dan zal je de zoldervloer van binnenuit moeten isoleren. Ook als het dak al geïsoleerd is, is het soms mogelijk om de vloer van binnenuit te isoleren.

Je zoldervloer isoleren

Een zoldervloer isoleren maakt de kamers onder de zolder lekker warm en comfortabel om in te wonen. Het is ook belangrijk om te isoleren als er sprake is van condensatie op een koude dag. Om de zolder isoleren heb je de volgende materialen nodig: isolatiemateriaal, een kruipruimte (<1 meter) of memorchroombloks, polystyreen cutter, tape, en plastische folie. Voordat je begint met isoleren, moet je het isolatiemateriaal op maat maken en een stevig raamwerk creëren. Dit heb je nodig om het isolatiemateriaal vast te zetten. Vervolgens schuif je het isolatiemateriaal onder het frame en je plaatst de plastische folie. Als laatste tap je deze vast met de tape. Zorg dat de tape stevig genoeg is om het isolatiemateriaal te bevestigen. Controleer ook of er geen slangetjes of kabels in de weg zitten. Als er een paar centimeter ademruimte tussen de isolatie is, is dit niet zo'n probleem. Hieronder wordt de lucht beter opgewarmd.

Als je de zolder niet gebruikt, zoals bij onze bungalow, is pur spuitisolatie een goede manier. Kies anders voor de vloer met glaswol.

Lees ook:  De vele voordelen van lavendelolie: alles wat je moet weten over deze natuurlijke olie

Dak vanaf binnen isoleren

Als je van bovenaf een dak wilt isoleren, dan zul je een stap verder moeten gaan dan alleen het isoleren van de zoldervloer. Er zijn verschillende methoden waarmee je dit kunt aanpakken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een dampscherm te plaatsen en hier isolatiemateriaal op aan te brengen. Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal die je kunt gebruiken, waaronder glas- en rotswol.

Het dak isoleren zorgt in de zomer voor een mindere overdracht van de warmte naar je zolder, maar zorgt ook voor het vast houden van de warmte. Bij onze bungalow gebruiken we de isolatie om een extra buffer te creëren tussen de zoldervloerisolatie en het dak. Zo is het geheel mooi afgesloten.

Dak vanaf buiten isoleren

Kom je niet vanaf binnen tussen het dak en de dakplaten, dan kun je vanaf buiten isoleren. Dit is echter een uitgebreide klus die heel wat extra aandacht vergt. Wij zouden deze optie zelf niet doen, anders kun je beter een nieuw dak laten installeren

Een dampscherm is essentieel

Het is belangrijk om te begrijpen dat een dampscherm essentieel is wanneer je een zolder wil isoleren. Het dampscherm voorkomt dat vocht en condensatie op het isolatiemateriaal condenseert. Dit is belangrijk om te voorkomen dat het hout gaan rotten. Ook beschermt dit tegen brand en geeft zo een veilige buffer

Hoeveel kost het om een zolder te isoleren

Er is geen duidelijke prijs die je kunt noemen voor het isoleren van een zolder, omdat het afhankelijk is van het isolatiemateriaal dat je kiest. Als je er zelf voor kiest om te isoleren, scheelt het al de werkuren, maar het is een klus die nogal kriebelig kan zijn.

Afhankelijk van de dikte van je keepers, bepaalt dit ook de prijs. Ons dak heeft kleinere balken en hier past de dikste steenwol niet tussen. Dit scheelt dus in prijs, maar ook in isolatie. Ga liever voor de dikkere optie met een hogere isolatiewaarde.

Lees ook:  Foerageren, wildpluk tips - 5 gemakkelijke wildpluk planten

Isolatie is erg belangrijk, investeer hier dus zeker in kwaliteit. Zeker als je ook bijvoorbeeld wilt werken met zonnepanelen, zonneboiler, airco of infrarood verwarming. Deze investeringen verdienen zich dan sneller terug als je de warmte beter binnen houd.

Soorten isolatie

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal die je kunt gebruiken. Glaswol en rotswol zijn twee van de meest voorkomende soorten isolatie voor een zolder.

Glaswol

Glaswol is een van de meest voorkomende soorten isolatie. Het voordeel van glaswol is dat het brandwerend is, wat het ideaal maakt voor een zolderruimte. Het is ook een goedkoop isolatiemateriaal.

Rotswol

Rotswol is, net als glaswol, een goede keuze voor het isoleren van een zolder. Het voordeel van rotswol is dat het een goede warmte-isolatie biedt. Het is echter iets duurder dan glaswol.

Isolatieplaten

Er zijn ook isolatieplaten die je kunt gebruiken. Deze platen kunnen eenvoudig op het bestaande dak geplaatst worden. Dit is een slanke en makkelijke manier om de dak van de zolder te isoleren.

Pur spuitisolatie

Pur spuitisolatie wordt ook vaak gebruikt voor het isoleren van zolders. Het voordeel van pur-spuitisolatie is dat het een perfecte pasvorm heeft voor het betreffende oppervlak.

Hoe isoleer je een schuindak zelf?

Het isoleren van een schuindak is een stuk ingewikkelder dan het isoleren van een vlak dak. Hierbij heb je veel meer materialen nodig. Zorg voor voldoende materiaal en werk met lange stukken om ondoorbroken te isoleren. De stappen die wij genomen hebben:

 1. Bekijk je dak en zorg dat je weet wat je nodig hebt en hoe je te werk moet gaan
 2. Meet de afstand tussen de keepers /balken waar de isolatie komt, meet ook de diepte van de balken en het dak.
 3. Bestel de benodigde materialen. Het aantal rollen hangt erg af van de dikte van de isolatie. Afhankelijk van het materiaal en de grootte van het dak bestel je de juiste dikte en breedte isolatie, bestel ook aluminiumisolatietape, purschuim en als je het nog niet hebt, een elektrische tacker.
 4. Begin vanaf de dakrand en trek de stroken tussen de balken door naar het midden. Doe dit vervolgens voor alle stukken en zaag met het broodmes de overgebleven resten af zodat de stroken isolatie ruim genoeg zijn.
 5. Ga zo de hele zolder langs, zorg voor voldoende aansluiting en overlap.
 6. Wij hebben voor spijkerflens isolatie gekozen. Deze met de juiste breedte zorgt voor een vlotte klus. Je hebt automatisch dampfolie en de mogelijkheid voor overlap tussen de stroken.
 7. Plaats de overlap van de spijkerflens over de balken en werk de twee stroken samen. Niet vervolgens beide stroken in de balk en werk zo netjes door.
 8. Ga zo de hele zolder af.  
 9. Pur waar nodig de openstukken dicht.
 10. Werk de naden tussen de stroken isolatie af met de aluminiumtape. Deze zorgt dat het dampscherm mooi afgesloten is.
 11. Wil je de zolder ook gebruiken als ruimte, kun je met gipsplaten de wanden mooi dichtmaken.
Lees ook:  Hoe installeer je zelf zonnepanelen?

Tips om zelf te isoleren

Als je zelf de zolder wilt isoleren, zijn er diverse tips die je in gedachten moet houden. Voordat je begint met isoleren is het belangrijk om te achterhalen hoeveel isolatie je precies nodig hebt. Je moet ook rekening houden met eventueel vocht dat in de zolderruimte aanwezig is. Daarnaast is het ook belangrijk om het juiste isolatiemateriaal te gebruiken. Glaswol en rotswol zijn twee populaire opties. Ten slotte is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je schermen en plaatmateriaal koopt dat geschikt is voor de betreffende ruimte. Dit is belangrijk om de optimale isolatie te bereiken.

Als je bovenstaande tips in gedachten houdt, kun je een goede isolatie opbouwen in je zolderruimte. Door middel van goede isolatie kun je energie besparen, maar ook het comfort in je huis verhogen.

Een professional te werk laten gaan met isolatie?

© Doepserleven - 2024