Je eigen waterput slaan

23 september 2023
9473
waterput slaan

Om zelfvoorzienend te kunnen leven, zal je naast het opwekken van energie ook moeten voorzien in je eigen (drink)water. Je kan hier net zo makkelijk in voorzien als je eigen elektriciteit. Voor de tuin maken wij gebruik van het regenwater, want dit scheelt weer en dat water is voldoende. Maar regenwater drinken is moeilijk, je zult nog veel moeten filteren eer het veilig is om te drinken. Maar een grond waterput slaan is perfect om al je wasmachine en WC mee te voorzien. Maar met wat moeite kan je het ook drinken.

Waarom jij een waterput moet hebben!

Het moet natuurlijk niet, maar het is wel een goed idee. We zijn veel bezig met ons nieuwe huis en alles zo compleet mogelijk te krijgen en een waterput moet hier volgens echt bij! Want hoe fijn is het als je in je eigen water kan voorzien en weet dat je een hoop water(rekeningen) zal besparen, maar ook als het ineens lastiger is om water te krijgen uit de kraan is het fijn als jij je eigen put hebt. Je drinkwater is ook nog eens een stuk zachter door weinig tot geen kalk.

Je eigen waterput slaan

Om een eigen waterput slaan heb je altijd een paar dingen nodig. Maar dit hangt ook van waar je zit. Andere landen hebben weer andere regels. Maar er zijn vaak toch overal wat overeenkomsten.

Vaak is het zo dat je de bron door een bevoegde instelling dient te laten boren. Tot 10 meter mag je zelf graven, maar vaak vind je hier geen water dat geschikt is als drinkwater. Verder hoef je geen vergunning te hebben als je geen grote hoeveelheden water gaat oppompen. Controleer dit dus even.

Lees ook:  Een strategie voor je moestuin? 5 Moestuin methodes

Kijk ook in de regio waar jij zit hoe diep je moet gaan. Drinkwater zit een stuk dieper. En hoe dieper je zit, hoe schoner het water gefilterd wordt door de aarde. De bovenste laag grondwater bevat vaak meer ijzer of bacteriën en dit kost dus meer moeite om te filtreren. Hiervoor dien je het water dus goed te controleren. Dit kan ook 30 meter zijn, maar ook 50 meter. Vraag zeker bij een lokale bronborder naar hoe diep je ongeveer moet zitten. Zij doen dit regelmatig en hebben we een idee hoever je ongeveer moet zitten.

Als de waterput geslagen is, kan je jouw eigen water oppompen. Maar daarvoor heb je dus wel eerst een goede pomp nodig. Dit kan een kleine pomp zijn voor tuinbewatering. Maar wil je het in huis gebruiken of je moet dieper pompen, dan kom je vaak bij een hydrofoorpomp uit.

Deze zorgt er voor dat er druk blijft staan op de waterleiding. Het vat van de pomp zorgt voor de druk op de leiding en als de druk te laag wordt, zal de pomp weer aanslaan. De prijs van een hydrofoorpomp varieert erg, zo zijn de stille pompen vaak een stuk duurder.

Let vooral goed op de afstand die de pomp moet afleggen elke 0.1 bar staat gelijk aan een meter. Kijk dus goed naar de specificaties van de pomp.

Om te zorgen dat je grondwater drinkbaar is, zal je dieper moeten gaan dan 10 meter. Je kunt het water testen met verschillende testkits  die je een indicatie geven van de kwaliteit van het water. Maar dit wil niet alles zeggen. Wees dus voorzichtig. En test het ook regelmatig, bijvoorbeeld om de paar maanden.

Lees ook:  Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?

Wil je het serieus gebruiken als drinkwater, zorg dan dat de bron echt diep genoeg is. Want als ze terug moeten komen, wordt het een dure grap en is de terugverdientijd erg lang. Maar dat neemt niet weg dat je niet onafhankelijk bent. Het is alleen een stuk duurder en je bent dan weer afhankelijk van geld.

waterput slaan

Waterput filter

Als je het water in huis wilt gebruiken, is het goed om het te filteren. Zeker als je het gaat gebruiken als drinkwater. Ik zou zelf adviseren om te beginnen met een zandfilter die het grove er nog uit weet te halen. Daarnaast heb je mooie grote systemen voor in huis die het water filteren om het te kunnen drinken. Denk hierbij aan meerdere fase osmose systemen.

Lees ook de beste waterfilters in iedere situatie

Wat kost een waterput slaan?

Dit verschilt sterk per bedrijf en hoe diep je moet gaan. Een 30 meter put is een stuk goedkoper dan een 90 meter diepe put. Een put kan variëren tussen de 200 en 400 euro. Maar moet je heel diep gaan, dan kan het een stuk prijziger worden.  Daarnaast zal je de pomp moeten kopen, een waterfilter en het leggen van de verbinding met je huis. Een test dien je ook nog te doen en eventueel een professioneel onderzoek.

Ga dus uit van een paar honderd euro om de basis te realiseren en het verbeteren en echt zorgen voor drinkwater kost ook nog wat. Het terugverdienen van een waterput als drinkwater duurt best lang.  Maar je bent niet meer afhankelijk van externe leveranciers! Gebruik je veel water en gebruik je dit ook in de tuin of voor dieren, dan ligt je water verbruik vaak een stuk hoger en zal de initiële investering sneller zijn terugverdiend.

Lees ook:  Alles over Linzen kweken

Zelf een waterput slaan

Zelf een waterput slaan is ook mogelijk maar vergt heel wat moeite! Je zal er ook met veel moeite voor moeten doen om diep te komen. Of het water dan drinkbaar is, is nog maar de vraag.

Je kunt met eigen buizen een waterput slaan en ernaast heb je veel water nodig. Want je spuit in de grond en laat de ‘rotzooi’ / aarde naar boven komen en weg stromen. Door steeds meer grond weg te spuiten en de buizen dieper te duwen, kom je verder.

Het is een behoorlijke investering en kan zo een paar dagen tijd in beslag nemen. Je zal flink wat water moeten wegwerken om diep te komen. Een leuk project maar het kan veel moeite gaan kosten.

Regels bij een waterput slaan

Een waterput slaan, zal niet altijd zomaar mogen. In België bijvoorbeeld geld er een meldplicht en soms een vergunning nodig. Het is dus zeker even goed om uit te zoeken wat er in jouw omgeving geld.

Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2025