Kweekkas verwarmen - In de winter wordt het in Nederland vrij fris en dat betekent dat de kas niet opgewassen is om het hele jaar door goed te kweken. Een mogelijkheid is om je kas te verwarmen om zo langer door te gaan met kweken. Maar het opwarmen van je kas kost veel energie. Het is daarom ook verstandig om eerst te zorgen dat je kas van zichzelf zo min mogelijk warmte verliest. Zorg dat kieren goed dicht zijn en er geen tocht naar binnenkomt. De onderrand kan je afzetten met piepschuim en een extra isolatielaag over het glas kan je doen door bubbeltjesfolie. Een andere goede manier is de ligging van de kas, maar ook bijvoorbeeld de ligging tegen het huis. Als de muur van je woning ook warmte opslaat scheelt dit al enorm. Een andere goede optie is om een walipini te gebruiken. Zo zakt de koude lucht ook verder naar beneden.
Waarom je kweekkas verwarmen?
Maar waarom zou je je kas verwarmen? Als je bijvoorbeeld laat bent met het seizoen, dan kan het fijn zijn om je kas nog wat na te verwarmen en niet de oogst kapot te laten gaan. Een andere optie is om het groeiseizoen een flink stuk te verlengen, je zit namelijk afgesloten en kunt wel nog de juiste hoeveelheid zon oppakken. Een derde reden om je kas te verwarmen, kan zijn dat je met meer tropische planten werkt. Deze kunnen een heel stuk minder goed tegen de koud. Als het licht tegenvalt in de kas, kun je dit ook nog aanvullend toevoegen.
Soorten verwarmde kassen
Er zijn verschillende soorten kassen en warmte die hierbij hoort:
- De koude kas: In de koude kas kan je niet in de vorstmaanden kweken. Ze verlengen het seizoen wel aanzienlijk.
- De matig koude kas: Het laagste punt qua temperatuur ligt hier in de nacht tussen de 4 en 7°C. De matige koude kas is veelal voor het overwinteren van planten.
- De gemiddeld warme kas: hier ligt de temperatuur tussen de 10 en 13 graden. Je kan hier het hele jaar door telen.
- De warme kas: waarbij de minimale temperatuur rond de 16 graden ligt.
- De tropische kas: Deze is vooral bedoeld voor het houden van tropische planten. Hier zal het nooit kouder zijn dan 18 graden.
Manieren om je kas te verwarmen
Er zijn verschillende manieren om je kas te verwarmen. We noemen er hieronder een aantal die veel voorkomen.
Petroleumkachel
De petroleumkachel verwarmt je kas door de verbranding van petroleum. Ze zijn makkelijk in gebruik en je hebt er geen stroom voor nodig. Ze zijn veilig en zuinig in gebruik. Een nadeel is wel dat de kachels geen thermostaat hebben en je ze dus handmatig moet in en uitschakelen als het te koud of warm wordt. Daarnaast heb je de verbranding van petroleum, dit moet altijd witte petroleum zijn. Anders krijg je teveel slechte dampen in je kas. Daarnaast geeft de kachel ook bij verbranding waterdamp af, goede ventilatie is dus belangrijk.
Bekijk speciale petroleumkachel voor kas
Elektrische kachel
De elektrische kachel is een goed alternatief, maar je hebt natuurlijk wel stroom nodig. Ze zijn erg efficiënt en hebben veelal ingebouwde thermostaten zodat ze automatisch uitschakelen. Ze zorgen voor een goede ventilatie en luchtbeweging waardoor schimmels minder kans hebben. Ze zijn wel een stuk energiezuiniger en gevoeliger voor de buitenwereld.
Passief
Passief zijn ook tal van mogelijkheden om je kas te verwarmen. Een mogelijkheid die we wel eens hebben zien langskomen, is het plaatsen van een put met warmtevasthoudend materiaal zoals stenen, glas etc. Door de lucht overdag te circuleren in de warmteput, kun je ’s nachts weer de opgeslagen warmte oproepen. Ook een zwarte waterbak is een goede manier. Deze warmt gedurende dag met de zon goed op en de warmte kun je dan weer ’s nachts verspreiden door de kas.
Houtkacheltje
In combinatie met de warmteput van stenen en glas, kun je ook een houtkachel gebruiken. Wij hebben een klein omgebouwd kacheltje dat gemaakt is van een oude glasfles. Hierin kun je gemakkelijk klein afval verbranden uit de tuin. Het heeft een soortgelijke werking als de rocketstove. Door de kachel met buizen te verbinden aan de bodem van de kas en de warmteput, kun je tegen de avond aan nog wat warmte verspreiden naar je kas.
Bodemverwarming
Net als in huis met vloerverwarming, kan je dit ook gebruiken in de kas. Door de bodem te verwarmen met speciale matten of kabels. Het zorgt voor een perfecte verdeling van de warmte. Dit verspilt ook nauwelijks warmte. Je moet het dan wel in de bakken bij de plantjes doen en zorgt dan voor een snellere oogsten en het sneller kiemen van plantjes.
Welke manier moet ik gebruiken?
Dat hangt natuurlijk af aan de mogelijkheden. Als je veel zonnepanelen hebt, is de elektrische kachel interessant. Als het gaat om wat rustige bij verwarming en je hebt een bosperceel, dan werkt het houtkacheltje ook super. Maar belangrijk blijft, isoleer je kas ook goed. De onderkant tegen de bodem zoveel mogelijk met zand er tegen, piepschuim, de gleuven en kiertjes goed afdichten en kitten en met het glas eventueel een tweede laag aanbrengen.
Lees ook Ondegrondse kas: de Walipini