10 dingen die je snel in de tuin kunt begraven om de bodem te verbeteren

2 oktober 2022
878
compost begraven

Er zijn een aantal dingen die je in de tuin kunt begraven. Dit zal je planten en bodem op verschillende manieren kunnen helpen. Daarnaast kun je ook kunstmest besparen en andere dure toevoegingen om je bodem te verbeteren. Dingen in de tuin begraven om de bodem te verbeteren verkleint zelfs jouw ecologische voetafdruk door de methaanuitstoot te verlagen. In deze blog gaan we kijken naar 10 dingen die je in de tuin kunt begraven om de bodem te verbeteren.

1. Eieren in de tuin begraven om de bodem te verbeteren

We weten dat eieren eindeloze mogelijkheden hebben in de keuken, maar wist je dat eieren ook als meststof gebruikt kunnen worden?

Eieren bevatten calcium, fosfor, magnesium, stikstof, zink, koper plus een groot aantal micronutriënten die gunstig zijn voor de plantengroei.

De eierschalen hebben ook voordelen in de tuin, maar hele eieren zijn nog beter. Dit klinkt misschien een beetje verspillend, maar vergelijk het met de prijs van bodem bemesting, dan ziet het er heel snel heel zuinig uit als je je eigen kippen hebt.

2. Eierschalen zijn ook goed voor de bodem

Vanwege hun rijke calciumgehalte moeten eierschalen ook in jouw tuin worden gegooid, zeker niet in de prullenbak. Spoel ze af, plet ze en voeg ze toe aan planten zoals tomaten die vaak geplaagd worden door calciumgebrek.

Of begin met zaailingen in eierschalen die zorgvuldig zijn gehalveerd en gespoeld. Wanneer de zaailingen groot genoeg zijn om te worden getransplanteerd, plant ze dan direct in de grond, met schaal en al; de schaal zal na verloop van tijd biologisch afbreken.

Lees ook:  Minder afval? Bekijk deze 10 tips!
dingen in tuin begraven

3. Dieren in de tuin begraven om de bodem te verbeteren

Als een dierlijk karkas in de tuin overlijdt, verandert het in een rijke voeding die door jouw planten kan worden gebruikt. Plantenwortels zullen letterlijk door het karkas naar beneden groeien en de voedingsstoffen opnemen die ze nodig hebben.

Zorg ervoor dat je elk begraven dier bedekt hebt met voldoende aarde om slechte geurtjes te voorkomen, en bedek indien nodig verder met een barrière zoals planken of stenen om te voorkomen dat honden of andere dieren het proberen op te graven.

4. Bananen in de tuin begraven verbeterd de bodem

Je hebt vast al gelezen dat bananen een goede zelfgemaakte plantenvoeding zijn, dankzij onze uitgebreide blog 10 Manieren om je eigen plantenvoeding te maken!. Dus mogen bananen ook in deze lijst niet ontbreken.

Je kunt het doen volgens de methode die we in die blog beschrijven. Maar je kunt ook bananenschillen in stukjes snijden en ze in de grond begraven rond je tomaten, groene paprika planten of rozenstruiken.

Bananenschillen bevatten veel kalium en fosfor zal de grond verrijken en jouw planten versterken.

bodem verbeteren compost begraven

5. Hout as in de tuin begraven kan de bodem voeden (met mate)

Houtas heeft een hoog alkalisch gehalte, waardoor het uitstekend geschikt is voor het neutraliseren van zure grond. Om te bepalen of jouw grond baat kan hebben bij het aanbrengen van houtas, koop je eerst een pH-testkit en test je een klein stukje grond uit jouw tuinbedden. Voordat je as aan jouw tuin toevoegt, moet je ervoor zorgen dat deze volledig koel aanvoelt.

Lees ook:  Tuin vergroenen is beter voor klimaat en regenoverlast

Bekijk hier nog 33 manieren om houtas te gebruiken in huis en tuin

6. Koffiedik in de tuin begraven om de grond te voeden

Oud koffiedik kan overal in huis worden gebruikt, maar dankzij het calcium-, kalium-, stikstof- en fosforgehalte zijn ze vooral effectief als plantbooster. Omdat koffiedik de grond verzuurt, hebben zuur minnende planten zoals rozenstruiken, groenblijvende planten en azalea's het meeste baat bij een behandeling. Strooi verse grond lichtjes aan de voet van jouw plant of voeg ze toe aan de composthoop, waar ze zich zullen vermengen met andere voedselresten en bladeren om een ​​rijke grond te creëren.

Bekijk hier nog 9 manieren om koffiedik te gebruiken

7. Gemaaid gras om de grond te verbeteren

Het toevoegen van een dunne laag gemaaid gras aan jouw moestuin kan de groei van onkruid voorkomen en planten helpen vocht vast te houden. Breng niet meer dan een centimeter grasmulch aan; te veel toevoegen kan de doorgang van water belemmeren. Maaisel dat vol met onkruidzaden zit, moet worden gecomposteerd in plaats van rechtstreeks in jouw tuin te worden aangebracht - de hitte van een goed onderhouden composthoop zal de onkruidzaden doden.

grond voeden compost

8. Voedt jouw planten met het water uit je aquarium

Wanneer het tijd is om het water in je aquarium te verversen, overweeg dan om het oude water over je planten te gieten. De afvalstoffen en bacteriën in aquariumwater kunnen schadelijk zijn voor vissen, maar zijn gunstig voor planten. Zorg ervoor dat je alleen zoet water gebruikt, geen zout water, en pas het alleen toe op sierplanten, niet op eetbare.

Lees ook:  Back to Eden tuinieren

9. Keukenafval in de tuin begraven

Allerlei keukenresten kunnen direct in tuinbedden worden begraven ten behoeve van jouw planten.

In wezen kun je alle soorten restjes begraven, behalve vlees, zuivel en brood. Zorg ervoor dat de restjes goed bedekt zijn met aarde, en probeer, net als bij dierlijke mest, je restjes ruim voor het planten van je gewassen te begraven.

10. Thee resten in de tuin begraven voor de bodem

Gebruikte theebladeren bevatten de drie voedingsstoffen die je nodig hebt voor een goede meststof: stikstof, kalium en calcium. Strooi ze aan de basis van je plant voor een budgetvriendelijke boost aan voedingsstoffen.

grond beter begraven
© Doepserleven - 2024