Kippen en konijnen zijn dieren die veel voorkomen bij mensen thuis. Ze zijn op veel vlakken erg verschillend van elkaar, maar er zijn ook veel overeenkomsten. We zien op facebook dat veel mensen toch vragen hebben over de mogelijkheid om kippen en konijnen samen te houden. Als je het goed aanpakt en voor zowel de kippen als de konijnen rekening houd met hun behoefte, dan kunnen ze goed samen leven.
Kippen en konijnen zijn beide sociale dieren die graag tijd met andere doorbrengen. Daarnaast hebben beide diertjes soortgelijke vereisten wat betreft ruimte, aandacht en temperatuur. Vaak is het gemakkelijk wat betreft ruimte om beide dieren samen te zetten. Zo is het makkelijker deze ruimte in te richten en te onderhouden.
Maar kunnen kippen en konijnen zomaar bij elkaar? Er zijn een paar dingen waar je wel rekening mee dient te houden. De dieren gewoon bij elkaar zetten en hopen dat het goed, zal waarschijnlijk niet werken. Kippen kunnen ziektes bij zich dragen waar konijnen ziek van kunnen worden. Ook zijn de karakters van beide dieren verschillend en reageren ze anders op bepaalde dingen. Zo zijn kippen bang voor snel bewegende dieren, en konijnen zijn rennen wel graag door de ren. Dit kan de kip stress bezorgen
Konijnen en kippen samen houden
We willen graag wat meer kijken naar de combinatie van kippen en konijnen. Het kan goed werken, maar het kan ook veel problemen veroorzaken. Zo zijn er soms kippen die de ogen van de konijnen kunnen uitpikken. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Ga je konijnen en kippen wel in dezelfde ren houden, dan is het goed om met wat dingen rekening te houden. Zo is het belangrijk dat de kippen en konijnen allebei hun eigen nachthok hebben waar ze kunnen schuilen. Ook moet de ren groot genoeg zijn voor beide dieren, zodat ze elkaar niet in de weg lopen en elkaar snel aanvallen. Als je de ruimte hebt, kun je altijd 2 aparte rennen maken. Zo hebben wij in het begin de konijnen en kippen samen in een ren gehad met allebei aparte schuilruimtes. Nu hebben de konijnen een aparte schuilren en nachthok waar ze veilig zitten. En de kippen hebben ook hun eigen ren. Als er geen bezoek is van andere honden, dan zitten alle dieren samen vrij in de tuin en hier is er genoeg ruimte. Voor onze zoektocht naar een nieuw huis, zie ons avontuur, zullen we een groot deel van de tuin gebruiken als gezamenlijke vrije ren waar alle dieren hun aparte hoek hebben.
Als je ze samen houd, dan moet je ook apart voeren. De konijnen mogen geen kippenvoer en andersom mogen kippen geen konijnenvoer. Konijnen kunnen gezondheidsproblemen krijgen van het eten van kippenvoer. Het voedsel moet je dus scheiden. De kippen hebben hun voerbak in het nachthok en de konijnen ook. Let er ook op dat wormbesmettingen en coccidiose vaker voorkomt bij konijnen die bij kippen in het verblijf wonen. Heb je weinig ruimte, dan kies voor aparte rennen. Heb je genoeg ruimte, dan kan beide ook prima. Wij vinden het leuk om de dieren overdag samen te zien en allemaal hun eigen ding te laten doen tussen de bomen, struiken en gras. Daarbij kiezen wij dus voor een apart stuk tuin voor de dieren.
Heb je genoeg ruimte, is het ook gemakkelijk om aparte rennen te maken. Want dit is in zijn geheel wel beter.
Wij zullen de ruimte achteraan de tuin gaan opsplitsen in drie delen, 1/3 eigen ren en nachthok voor de kippen, 1/3 ren gezamenlijk en 1/3 ren met nachthok voor de konijnen. Dan kunnen we ze altijd nog apart houden mocht het nodig zijn.
Kippen en konijnen in een hok
Soms zie je het wel eens langskomen, kippen en konijnen in hetzelfde hok. Het ziet er leuk uit, praktisch qua ruimte, maar dit is absoluut niet ideaal. Hiervoor zijn een paar belangrijke redenen.
Een van de belangrijkste reden om kippen en konijnen niet samen te houden, is de ontlasting van de kippen. Dit is vaak vrij zacht en blijft gemakkelijk plakken aan de pootjes van de konijnen. Kippenontlasting heeft een hoge bacteriegraad (o.a. E. Coli). Zo kunnen de konijnen ook weer gemakkelijk bacterie overdragen als ze geaaid worden. Dit is erg schadelijk. Ook is het zo dat wormbesmetting meer voorkomt bij konijnen als ze samen met kippen in een hok zitten. Dit geldt ook voor mijten, luizen en coccidiose. Daarnaast komt het ook voor dat kippen ruzie krijgen met de konijnen en de konijnen dan gaan pikken. Dit komt echter niet vaak voor.
Om de vraag te beantwoorden over het hok voor kippen en konijnen samen. Konijnen en kippen kunnen absoluut niet samen in een hok! Je kan wel een gedeelde ren hebben. Maar ze moeten hun eigen plekje hebben.
Kippen en konijnen toch samen houden
Het zal niet altijd probleemloos verlopen om kippen en konijnen samen te houden. Maar het is zeker mogelijk om ze samen te laten leven. Maar houd wel met een aantal dingen rekening.
- De kans van slagen is het grootst als de dieren op jonge leeftijd aan elkaar gewend raken. Wij hadden de kippen nog niet zo lang en hebben ze daarna laten wennen aan een konijn. Als ze namelijk samen opgroeien, weten ze niet hoe het leven zonder elkaar is. Maar houd de dieren eerst van elkaar gescheiden door een hek of dierenren. Zo krijgen ze de kans om aan elkaar te wennen. De volgende stap is om de konijnen en kippen samen in een ruime ren te houden. En daarna kan dit verkleind worden. Maar houd wel rekening met een ruime ren voor beide dieren.
- De kippen zullen in het begin wel iets reageren op de konijnen, maar dit is na een paar dagen voorbij zijn. Zet echter geen baby konijnen bij volwassen kippen.
- Geef de kippen en konijnen een veilige plek om zich terug te trekken. Ze zijn beide nerveus en sneller bang. Ze hebben dus een eigen veilige plek nodig om zich terug te kunnen trekken.
- Houd daarnaast rekening met de behoeftes van beide dieren. Zo hebben kippen een zitstok nodig en konijnen juist veel hooi in hun hok om o.a. te eten. Houd daarna rekening met apart voeren.
- Konijnen zijn van zichzelf schonere dieren dan kippen. Om konijnen niet ongelukkig te maken, is het belangrijk om beide hokken regelmatig schoon te maken. Zo willen de konijnen geen kippenmest in hun hok.
- Ga je kippen en konijnen samen houden, dan is het aan te raden om het mannelijk konijn, de rammelaar, te laten castreren. Ze staan bekend voor hun hoge intensiteit en zullen de kippen ook lastig gaan vallen. Wij kiezen er daarom voor om kleinere rennen te pakken die ver van elkaar zijn en daarna de dieren los te laten in gezamenlijk terrein. Daarnaast heeft onze rammelaar twee voedsters(vrouwelijk konijn).
- Zorg er voor dat je niet meerdere kippen hebt bij 1 konijn, en anders om niet een kip bij meerdere konijnen. Ze hebben namelijk een soortgenoot nodig, anders zullen ze zich eenzaam gaan voelen.
- Zorg voor een ruime ren met genoeg mogelijkheden. Zorg voor hoekjes, speeltjes en schuilplekken.