Stap-voor-stap kippen vleugel knippen - kortwieken

27 juni 2022
1134
vleugels knippen

Ook al kunnen kippen technisch gezien niet vliegen, kunnen ze toch ontsnappen. Onze kippen komen op de poort van 2 meter hoog als we de vleugels niet kortwieken. Als ze ontsnappen zijn ze niet veilig in het open en blote veld naast ons huis (en de ren), waar de havik op de loer ligt. In deze blog gaan we stap-voor-stap de kippen vleugel knippen - kortwieken.

Is het nodig om de vleugels van een kip te knippen?

In het wild zullen kippen hun vleugels gebruiken om weg te vliegen van roofdieren en in bomen te kruipen om te rusten. Vliegen is dan ook cruciaal om te overleven.

In huiselijke situaties is het echter een ander verhaal. Als je de vleugels intact laat, kunnen de dames ontsnappen, buren boos maken en je eigen bloementuin verwoesten.

Maar wat nog belangrijker is, het kan betekenen dat ze in gevaarlijke situaties terechtkomen.

Door de ene vleugel korter te knippen dan de andere, heeft de kip geen balans en dit zal het ‘vliegen’ belemmeren. Het is echter niet altijd nodig om de vleugels te knippen, sommige rassen zijn nu eenmaal “brutaler” dan andere en willen graag ontsnappen.

Het kortwieken van de vleugels van kippen is een veilige techniek, al zijn veel nieuwe kippenhouders terughoudend om de vleugels zelf te knippen. Ze zijn vaak bang dat ze het verkeerd zullen doen en het dier onnodige pijn en angst veroorzaken.

Als je echter stapsgewijs deze blog volgt hoef jij je geen zorgen te maken over deze zaken en kan iedere kippenhouder voorzichtig de vleugels op een snelle en pijnloze manier knippen.

Lees ook:  Dieren houden bij een zelfvoorzienend leven

Stap-voor-stap kippenvleugels kortwieken

Stap 1: Vang de kip

We moeten natuurlijk wel de kip vangen, dit kan voor sommige misschien beste een uitdaging zijn.

De gemakkelijkste manier om de kip te vangen is doormiddel van voer. Onze kippen krijgen 2x per dag voer gestrooid, hierdoor zijn ze nogal volgzaam. Als de kippen een voerbak met ongelimiteerd voedsel kun je ze het beste proberen te lokken met iets lekkers zoals groente, fruit of meelwormen.

Zodra de kip naar je toe komt kun je haar vastpakken bij de ‘schouders’ dat zal voorkomen dat ze gaat fladderen.

Kippenvleugels kortwieken

Plaats de kip nu zachtjes tegen je aan onder je arm met haar borst op je onderarm.

stap voor stap kippenvleugels knippen

Je hebt op deze manier één hand vrij om haar vleugels te knippen.

Opmerking: als het de eerste keer is dat je vleugels knipt, kan het handig zijn als iemand anders de vogel vasthoudt terwijl je de vleugels inspecteert en vervolgens kortwiekt.

Stap 2: Klap de vleugel uit

Geef de kip even de tijd om tot rust te komen en klap dan langzaam een van de vleugels uit.

kippen-vleugels knippen

Je gaat de eerste tien grote slagpennen van de vleugel inkorten (op de foto zijn ze al geknipt), de andere veren laat je intact om ervoor te zorgen dat de kip goed geïsoleerd kan blijven.

Vervolgens is het tijd voor het daadwerkelijke snijden.

Stap 3: Het knippen van de vleugel

Het is belangrijk om de veren op de juiste lengte af te knippen; te kort en je zou de vogel pijn kunnen doen, te lang en het proces is zinloos. Om dit goed te krijgen, is het noodzakelijk om de veren van jouw kip te bekijken.

Lees ook:  Verveling bij kippen in de ren voorkomen – Beeztees review

Als een veer groeit, krijgt deze een bloedtoevoer en als je onder een kippenvleugel kijkt, kun je dit herkennen als donkere schaduw in de schacht van de veren.

kippenveren knippen

Je wilt in dit donkere gebied niet door een veer snijden, omdat het niet alleen pijnlijk is voor de vogel, maar het gebied ook openlaat voor toekomstige infecties.

Waar de schacht van de veren wit is, kun je veilig knippen omdat het bloedniveau dat naar dat gebied stroomt, is afgenomen. (moeilijk vast te leggen bij een zwarte en bewegende kip)

Als je eenmaal hebt vastgesteld waar je elke veer veilig kunt knippen, pak dan een scherpe, schone schaar of snoeischaar en knip langs alle tien de primaire veren. Probeer indien mogelijk net onder de kleinere veren te knippen die de primaire veren overlappen en verwijder niet meer dan 6 cm.

vleugel kortwieken

Onthoud: het is alleen nodig om één ​​​​van de kippenvleugels kort te wieken, beide hebben geen zin.

Stap 4: Geef de kip rust na het knippen van de vleugel

Naar alle waarschijnlijkheid zal de kip na dit alles een beetje in de war zijn, dus geef haar een paar seconden om haar kalmte te hervinden voordat je haar weer laat gaan om zich weer bij de kudde aan te sluiten.

De kans is groot dat haar opwinding over zal slaan op de andere dames. Als je van plan bent andere kippen te knippen, kun je het beste een paar minuten wachten tot ze tot rust zijn gekomen.

Het is waarschijnlijk dat haar opwinding zich zal verspreiden naar uw andere vogels, dus als u van plan bent andere kippen te knippen, geef de vogels dan een paar minuten om tot rust te komen voordat u het proces herhaalt.

Lees ook:  8 leuke manieren om de kippen bezig te houden in de ren

Deze stappen zul je moeten herhalen zodra haar vleugels weer zijn terug gegroeid. Door hun vleugels te knippen kun jij jouw kip in de toekomst misschien behoeden voor mogelijke schade en gevaarlijke situaties.

Lees ook Zandbad voor je kippen

© Doepserleven - 2024