Een medicinale kruidentuin

25 mei 2021
2043
medicinale kruidentuin

+ onze 13 must grow kruiden en de gezondheidsvoordelen

Weet je niet zeker welke kruiden medicinaal zijn? Daar kunnen we ook bij helpen! Ook al heb je weinig plaats dan kun je alsnog een medicinale kruidentuin hebben. In dit artikel gaan we onze 13 must grow medicinale kruiden benoemen en de gezondheidsvoordelen van deze kruiden.

De meeste kruiden zijn niet moeilijk te onderhouden en vele hebben prachtige bloemen, ze kunnen makkelijk tussen de vaste planten of moestuin als het goede buren zijn! Veel kruiden groeien ook goed in potten, zowel binnen als buiten.

Met welke planten begin je een medicinale kruidentuin?

Zelfs mensen die niet veel verstand hebben van kruiden kennen de basis kruiden zoals basilicum, mint, en knoflook. Deze 3 kruiden zijn geclassificeerd als culinaire en medicinale kruiden omdat ze niet alleen zeer voedzaam en smaakvol zijn, maar ook krachtig als behandeling voor verschillende gezondheidsklachten. Een medicinale kruidentuin is bedoeld als een planten tuin met als doel de algemene gezondheid onderhoudt en ook plotselinge kwalen die kunnen opspelen te behandelen.

Ik kan zeker niet alles uitleggen over het plannen en planten van de medicinale kruidentuin. Hier is een lijst van onze Must Grow medicinale kruiden die haalbaar zijn voor de meeste mensen.

Lees ook Je eigen verkoudheidstinctuur maken

De lijst bevat waar ze goed voor zijn, maar de meeste kruiden zijn multitaskers en zijn op veel meer manieren nuttig. Dus dubbel check altijd alles wat je leest over kruiden, je kunt het niet zeker genoeg weten. Doe je eigen huiswerk en ga niet uit van alleen mijn woorden. Neem altijd eerst contact op met je apotheker, homeopaat of huisarts voor dat je veranderingen maakt de te maken hebben met je gezondheid.

Lees ook:  Asperge Kweken

Onze Must Grow medicinale kruiden:

Basilicum

Basilicum is niet alleen heel erg lekker, het is ook nog goed voor je spijsvertering, ontstekingsremmend, helpt tegen depressie, goed voor de huid, helpt tegen buikpijn en nog veel meer!

Munt

Munt is rijk aan voedingstoffen, helpt tegen verkoudheidsklachten en darmklachten etc.

Koriander

Koriander is heerlijk maar helpt ook de darmen in hun bewegingen waardoor de gasvorming voorkomt en de aanmaak van enzymen die helpen ons eten te verteren bevordert. Verder zorgt koriander voor stabiliteit in de bloedsuikerspiegel, kan het helpen tegen hoofdpijn, angstaanvallen en slapeloosheid.

Rozemarijn

Rozemarijn verbetert je bloedcirculatie, is goed voor je lever en nieren, verbetert je spijsvertering en is goed voor je geheugen, humeur en creativiteit!

Lees ook Rozemarijn kweken + 8 gezondheidsvoordelen

Tijm

Tijm is een klassiek kruidenmiddel tegen hoest, bronchitis en slijmvliesontsteking. Het heeft een ontstekingsremmende werking, houdt ziektekiemen op afstand en lost slijm op.  Dit kruid is dan ook een van de belangrijkste wapens tegen verkoudheid.

Lees ook Alles over tijm- 11 voordelen, kweken, snoeien & drogen

Lavendel

Lavendel werkt verzachtend, rustgevend en ontspannend.

Kook de bloemen voor een rustgevende thee.

Kamille

Kamille wordt gebruikt tegen maag en darmklachten, nervositeit, hoest en keelpijn, huidklachten en mondinfecties. Het is licht ontstekingsremmend en ontsmettend.

Zet thee van de gedroogde bloemen.

Goudsbloem/calendula

Goudsbloem thee heeft een sterk zuiverend effect op je lichaam want het stimuleert de uitscheiding van afvalstoffen, de aanmaak van zweet urine en gal wordt door de goudsbloem versterkt.

Zet thee van de gedroogde bloemen

Rawit peper

De rawit peper zit vol met gezonde voedingsstoffen, het bevat meer vitamine C dan veel soorten fruit, dit is een belangrijk antioxidant en helpt je weerstand goed te houden. Ook zijn de vitamines B6 en K volop aanwezig in de deze heerlijk pittige groente.

Lees ook:  Alles over Shilajit (fulvinezuur) + 6 gezondheidsvoordelen & gevaren

Paardenbloem

Paardenbloem zorgt voor een goede doorbloeding en geeft een boost aan je spijsvertering. Paardenbloem is ook goed voor cholesterol en diabetes type 2. Het witte sap in de steel van de paardenbloem kan helpen tegen wratten.

Gebruik de jonge blaadjes in de salade of als garnering en dan de wortels kun je thee maken.

Lees ook Paardenbloem onkruid of medicijn, waar is het goed voor?

Knoflook

Knoflook doe ik in bijna ieder gerecht vanwege de heerlijke toevoegende smaak maar wist je dat het ook nog bloedstolsels oplost en bloedstolling remt en ook nog eens bloed verdunnend en vaatverwijdend is? Ook helpt het de bloeddruk en cholesterol te verlagen.

Lees ook 5 Verrassende manieren om knoflook te gebruiken

Peterselie

Peterselie stimuleert de lever en zuivert het bloed. Peterselie werkt pijnstillend, is infectie en ontsteking werend en antibacterieel en werkt tegen schimmels in het lichaam. Daarnaast is ze licht vocht afdrijvend en activeert de nieren en blaas.

Salie

Salie verbetert de hersenfuncties en je geheugen, versterkt je immuunsysteem, helpt tegen diabetes, is rijk aan antioxidanten en verbetert de huid.

Zet een lekkere thee van de blaadjes of gebruik in gerechten.

Zo zie je dat de meeste kruiden die je al gebruikt voor van alles goed zijn! Zoek op wat jouw kruiden nog meer allemaal doen!

Lees ook Foerageren, wildpluk tips

One comment on “Een medicinale kruidentuin”

  1. Goedemorgen,

    Bedankt voor alle mooie info! Ik weet niet bij wie ik terecht kan om erop te wijzen dat alles wat in de derde persoon enkelvoud staat, met een t achteraan geschreven wordt. Vb rozemarijn verbetert IPV d, salie verbetert, ah, ik zie nu dat er consequent verbeterd staat waar het verbetert mag zijn. Lieve groet, Karin x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024