Kan je een konijn alleen houden? - konijnen en gezelschap

17 november 2021
634

Het wordt altijd aangeraden om twee of meer konijnen te houden. Heb je je ooit afgevraagd waarom? Konijnen en gezelschap is erg belangrijk voor het welzijn van het konijn.

In dit artikel gaan we het hebben over:

 • Hoe leven konijnen in het wild?
 • Is het ooit oké om maar één konijn te hebben?
 • Doen verschillende rassen het op zichzelf beter?
 • Doet één geslacht het beter alleen?
 • Is gezelschap belangrijker in verschillende levensfasen?
 • Hebben ze andere konijnen nodig voor gezelschap?
 • Kan menselijk gezelschap genoeg zijn voor een konijn?
 • Problemen waar een solokonijn last van kan hebben
 • Kunnen konijnen samenleven met cavia's?
 • Kunnen konijnen samenleven met andere dieren?
 • Laatste gedachten

konijnen en gezelschap

 Konijnen en gezelschap

Konijnen zijn net als mensen sociale wezens. Ze zijn geëvolueerd om in groepen te leven. Dit betekent dat ze, net als jij en ik, zich kunnen vervelen en eenzaam kunnen worden als ze alleen wonen zonder het gezelschap van medekonijnen. En dit kan op zijn beurt niet alleen depressie veroorzaken, maar ook verschillende mentale en fysieke problemen.

Soms kun je door omstandigheden echter niet meer dan één konijn houden. En hoewel het niet optimaal is, zijn er manieren om een ​​enkel konijn blij en vermaakt te houden. We zullen daar zo over praten.

Hoe leven konijnen in het wild?

Konijnen zijn gravende dieren en leven in uitgebreide ondergrondse systemen van tunnels en kamers. Gedomesticeerde en wilde konijnen zijn ook schemerige dieren, wat betekent dat ze het meest actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang.

Het sociale gedrag van wilde konijnen kan variëren. Sommigen leven in grote groepen die kolonies worden genoemd. Anderen leven in familiegroepen of in territoriale paren. En ja, sommige wilde konijnen leven solitair en komen alleen samen om te broeden.

Gedomesticeerde konijnen hebben echter gezelschap nodig, bij voorkeur gezelschap van konijnen.

kan een konijn alleen leven

Is het ooit oké om maar één konijn te hebben?

Het is moeilijk om het belang van het gezelschap van een ander konijn te overschatten. Studies hebben zelfs aangetoond dat wanneer ze de keuze krijgen tussen voedsel en sociale interactie, de meeste konijnen vaak een bezoek aan een ander konijn verkiezen boven een traktatie.

Er zijn echter enkele omstandigheden waarin bepaalde konijnen het alleen beter kunnen doen, bijvoorbeeld:

 • Een voorheen misbruikt huisdierkonijn
 • Konijnen die werden gepest door andere konijnen
 • Konijnen die andere negatieve sociale interacties hebben gehad

Er zijn maar heel weinig konijnen als huisdier, zoals heel weinig mensen, die niet genieten van het gezelschap van andere konijnen!

Als je konijn liever alleen is, zullen ze dat overduidelijk maken. En in deze gevallen is het mogelijk voor een enkel konijn om gelukkig te leven, op voorwaarde dat ze voldoende sociale interacties hebben met hun mensen. Dan kan het konijn gezelschap vinden bij hun mensen.

Doen verschillende rassen het op zichzelf beter?

Dat is een interessante vraag. Verschillende konijnenrassen hebben absoluut verschillende persoonlijkheden, activiteitsniveaus, enzovoort. Maar als het om konijnen en gezelschap gaat, is ras onbelangrijk. De overgrote meerderheid van de gedomesticeerde konijnen heeft een konijnenvriend nodig.

Lees ook:  Gemakkelijk je eigen verse eieren verkopen

konijnen samen

Lees ook: Tand problemen bij konijnen

Doet één geslacht het beter alleen?

Hoewel zowel vrouwelijke konijnen als mannelijke konijnen het gelukkigst zijn in paren, zijn vrouwtjes over het algemeen onafhankelijker dan mannetjes en ook meer territoriaal.

Is gezelschap voor konijnen belangrijker in verschillende levensfasen?

In het algemeen, nee. Konijnen van alle leeftijden zijn sociaal en hebben gezelschap nodig. Hoewel sommige bronnen zeggen dat veel tamme konijnen na vijf jaar meer tijd willen besteden aan interactie met hun mensen.

konijn gezelschap

Hebben ze andere konijnen nodig voor gezelschap?

Over het algemeen hebben ze dat wel.

Hoewel onze huiskonijnen van ons houden en graag tijd met ons doorbrengen, zijn er enkele sociale gedragingen die alleen een ander konijn kan bieden, bijvoorbeeld:

 • Uiterlijke verzorging
 • Constant gezelschap
 • Entertainment op aanvraag
 • Spontaan spel
 • Oefening

Net zoals we allemaal van onze huisdieren houden, hebben we soms een andere persoon nodig om mee te praten. Hetzelfde geldt voor je konijn.

dudelientje

Kan menselijk gezelschap genoeg zijn voor een konijn?

Het is mogelijk, vooral als je een konijn hebt dat andere konijnen niet leuk vindt. Het is echter niet genoeg om één keer per dag 'hallo' te zeggen en je konijn in het hok te laten met een paar speeltjes.

Als je een solokonijn hebt, dan moet je aan de sociale behoeften van dat konijn voldoen. Je moet met je konijn spelen, hem helpen voldoende beweging te krijgen en veel tijd in hun gezelschap doorbrengen, zodat ze zich niet eenzaam voelen. Maar er zijn manieren om dit te doen zonder je eigen leven op zijn kop te zetten.

Maak eerst je konijn onderdeel van het gezinsleven. Als jij of iemand uit je huishouden het grootste deel van de tijd thuis is, breng die tijd dan door in het zicht van je konijn.

Dit zou je kunnen doen:

 • Breng je konijn naar je thuiskantoor (ofwel vrij rondlopen of in een puppyren)
 • Beweeg de ren van je konijn dichtbij terwijl je in de tuin werkt
 • Konijnenbestendig een deel van je tuin waar je samen tijd kunt doorbrengen
 • Overweeg daarnaast om je konijnenverblijf te verplaatsen naar een deel van het huis waar mensen veel tijd doorbrengen, zoals de woonkamer.
 • Laat ze vrij rondlopen of in een puppyren terwijl het gezin samenkomt voor avondactiviteiten.

konijnen gezelschap

Problemen waar een konijn zonder gezelschap last van kan hebben

Konijnen zijn sociaal. Ze zijn ook best slim. Eenzaamheid en verveling zijn niet leuk, maar, belangrijker nog, ze kunnen ernstige gedrags- en zelfs fysieke problemen veroorzaken voor je konijn.

 • Destructiviteit
  Een eenzaam konijn is een verveeld konijn. En een verveeld konijn kan destructief worden. Dat betekent kauwen.
 • Kauwen is een natuurlijk gedrag en noodzakelijk om de steeds groter wordende tanden van een konijn onder controle te houden. Een verveeld of eenzaam konijn kan echter op zijn hok, zijn speelgoed of andere dingen kauwen die het niet zou moeten doen. Behalve dat het de gekauwde voorwerpen vernietigt, kan het ook je konijn schaden.
 • Vacht trekken en repetitief gedrag
  Een verveeld of eenzaam konijn kan zichzelf ook te veel verzorgen, zijn eigen haar uittrekken of ander repetitief en mogelijk schadelijk gedrag vertonen.
 • Stress gerelateerde ziekte
  Eenzaamheid is een belangrijke oorzaak van stress, zowel voor ons als voor konijnen. Als prooidieren zijn konijnen van nature al wat gespannen. Eenzaam zijn kan bovendien stress gerelateerde gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder Ileus.

Lees ook:  Rundvee en koeien houden

konijn en cavia samen

Kunnen konijnen samenleven met cavia's?

Je zult hierover verschillende meningen vinden, en een verscheidenheid aan argumenten aan beide kanten.

Aan de ene kant vind je veel anekdotes over konijnen en cavia's die vreedzaam met elkaar leven. Ze kunnen elkaar niet impregneren en hebben allebei vergelijkbare woonwensen.

Aan de andere kant zijn er enkele potentiële problemen:

 • Konijnen en cavia's hebben bijvoorbeeld verschillende voedingsbehoeften. Cavia's hebben een dieet nodig dat is verrijkt met vitamine C. Van zo'n dieet wordt een konijn ziek.
 • Ook kunnen konijnen, katten en honden Bordetella bronchiseptica. bij zich dragen, wat een primaire oorzaak is van potentieel ernstige luchtwegaandoeningen bij cavia's.
 • Ook al kunnen ze vreedzaam naast elkaar bestaan, communicatie met konijnen en cavia's is heel verschillend.
 • Ten slotte, en misschien wel het belangrijkste, kunnen konijnen gemakkelijk ernstige schade toebrengen aan een cavia met hun tanden, klauwen en krachtige achterpoten. Sommige konijnen zijn agressief, maar zelfs ruw spel kan een cavia verwonden. En dit kan potentieel de cavia van dag tot dag belasten.

Om deze redenen raden de meeste experts af om konijnen en cavia's samen te houden.

konijnen samen houden

Kunnen konijnen samenleven met andere dieren?

Ja, maar het hangt af van het konijn, en het hangt af van de andere dieren.

Honden
Sommige honden kunnen goede vrienden zijn met sommige konijnen. Onze honden leven samen met onze konijnen, maar dit hangt natuurlijk af van de hond, en van het konijn.

Een grote, krachtige hond kan een konijn onbedoeld schaden, vooral als de hond graag ruw speelt. Ook werden bepaalde hondenrassen, zoals sommige terriërs, grootgebracht om kleine prooien zoals konijnen te doden. Dit zou een gevaarlijke combinatie zijn. En natuurlijk kunnen konijnen doodgaan van schrik, dus een goede introductie is belangrijk, hoe zachtaardig de hond ook is.

Over het algemeen is het het gemakkelijkst om baby's kennis te laten maken met baby's.

Wat de situatie ook is, er zijn enkele tips voor een succesvollere introductie.

 • Zorg er eerst voor dat jouw hond goed is opgeleid, vooral met terugroepacties. Je moet weten dat ze onmiddellijk zullen komen als je roept, zelfs als ze iets interessants als een konijn onderzoeken. Houd jouw hond ook aan de lijn totdat je de reacties van beide dieren kunt voorspellen.
 • Net als bij het hechten van konijnen, moeten de eerste introducties door een barrière gaan, zoals een hek of de muur van een ren. Je konijn zou gedurende deze tijd een plek moeten hebben om zich te verstoppen, voor het geval ze gestrest raken.
 • Introducties moeten plaatsvinden in neutraal gebied, aangezien zowel honden als konijnen territoriaal kunnen zijn.
 • Houd de sessies kort om stress voor je konijn te voorkomen. En wees je altijd bewust van het gedrag van beide dieren. Wees voorbereid om te stoppen als jouw hond bijvoorbeeld overprikkeld raakt of als jouw konijn gestrest raakt.
 • En laat ze nooit samen onbeheerd achter, vooral niet als het een kleiner konijnen ras is. Onze konijnen en honden en kippen en cavia’s blijven wel samen in de tuin, dit kan omdat we lang en goed de tijd hebben genomen om alles samen te laten. Alle dieren kennen ook de tuin goed en hebben hun eigen plekjes, en de honden zijn goed getraind en weten wat ze wel en niet mogen jagen. Na veel tijd en moeite gaat dit in harmonie.

Lees ook:  Eenden voor vlees

Katten

Het is vreemd om te denken dat een roofdier als een kat vrienden kan zijn met een prooidier als een konijn. Maar het gebeurt. Net als bij een hond is het echter belangrijk om rekening te houden met de persoonlijkheden van beide dieren. Instelling is ook belangrijk. Onze kat valt de konijnen niet aan, wel is hij nog een kitten en waren de konijnen hier al eerder. Ook zijn het Vlaamse reuzen, te groot voor de kleine kat.

Een kat met een hoge prooidrift, bijvoorbeeld, een kat die je altijd "cadeautjes" van vogels, hagedissen, enzovoort brengt, is misschien niet de beste keuze om aan je konijn te introduceren.

Interessant is echter dat konijnen erg territoriaal en erg agressief kunnen zijn. En het konijn heeft kans om te winnen in het gevecht.

Kippen

Je vindt meningen aan beide kanten van deze vergelijking. Lees hier ons artikel over kippen en konijnen samenhouden in ons artikel

samen konijne kip

Konijnen en gezelschap

Konijnen zijn sociale dieren en, op een paar zeldzame uitzonderingen na, hebben ze konijnengezelschap nodig. Als ze echter op de juiste en zorgvuldige manier worden geïntroduceerd, kunnen sommige konijnen een band vormen met andere dieren, zoals katten en honden. Je kunt ook een solokonijn houden, zolang je maar enkele uren per dag sociale interactie geeft.

Toen wij ons eerste konijn hadden was deze ook als enige konijn bij alle dieren. Het was ook lente en zomer dus hij had genoeg interactie met ons en sliep gezellig bij de honden op de tuinbank. Toch vonden wij het nodig om een vrouwtje voor hem te vinden zodat hij toch konijnen dingen kon delen.

Heb je een enkel konijntje gehouden? Heb je een tip voor onze lezers? We horen het graag!

Lees ook: mijn konijn is verkouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023