Luchtvochtigheid in huis

9 januari 2023
402
luchtvochtigheid in huis verlagen of verhogen

Luchtvochtigheid is een belangrijke factor om in acht te nemen als het gaat om het creëren van een comfortabele en gezonde woonomgeving. Helaas ervaren veel mensen tegenwoordig een te hoge luchtvochtigheid in huis vanwege de hoge energieprijzen. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten en problemen met het huis. In deze blog gaan we dieper in op de luchtvochtigheid in huis en hoe we deze kunnen beïnvloeden om een comfortabele en gezonde woonomgeving te creëren, zelfs als we te maken hebben met hoge energieprijzen. We zullen ook bespreken wat de ideale luchtvochtigheid is en hoe we kunnen voorkomen dat de luchtvochtigheid te hoog of te laag wordt.

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

De ideale luchtvochtigheid in huis hangt af van verschillende factoren, waaronder het klimaat, de temperatuur en het soort activiteiten die in huis plaatsvinden. In het algemeen geldt dat een luchtvochtigheid van ongeveer 30-50% comfortabel is voor de meeste mensen. Bij deze luchtvochtigheid zijn de luchtvochtigheid en de hoeveelheid vocht in de lucht meestal op een niveau dat geschikt is om vochtproblemen te voorkomen.

Hoe meet je de luchtvochtigheid in huis?

Je kunt de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Dit is een apparaat dat speciaal is ontworpen om de luchtvochtigheid te meten. Hygrometers zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals digitale hygrometers en analoge hygrometers.

Hoe merk je dat de luchtvochtigheid in huis te hoog is?

Er zijn verschillende tekenen waaraan je kunt merken dat de luchtvochtigheid in huis te hoog is:

 • Schimmelvorming
  Als je merkt dat er schimmel groeit op muren, plafonds of andere oppervlakken in huis, kan dit een teken zijn dat de luchtvochtigheid te hoog is. Hier later meer over!
 • Vochtige lucht
  Als de lucht in huis vochtig aanvoelt, kan dit een teken zijn dat de luchtvochtigheid te hoog is.
 • Vochtproblemen
  Als je merkt dat er vochtproblemen zijn, zoals lekkages of vochtige muren/ramen, kan dit een teken zijn dat de luchtvochtigheid te hoog is.
 • Huisstofmijten
  Als je merkt dat het aantal huisstofmijten in huis toeneemt, kan dit een teken zijn dat de luchtvochtigheid te hoog is.
 • Geur
  Als je een vochtige of muffe geur ruikt in huis, kan dit een teken zijn dat de luchtvochtigheid te hoog is.
Lees ook:  Een duurzaam leven
te hoge luchtvochtigheid in huis

De gevolgen van te hoge luchtvochtigheid in huis

Schimmel door te hoge luchtvochtigheid in huis

Schimmelvorming kan optreden als de luchtvochtigheid in huis te hoog is, omdat schimmel groeit in vochtige omgevingen. Schimmel kan zich snel verspreiden en kan leiden tot gezondheidsproblemen, vooral voor mensen die allergisch zijn voor schimmel of vatbaar zijn voor luchtwegproblemen. Sommige van de gezondheidsproblemen die verband kunnen houden met schimmel in huis zijn:

 • Allergische reacties
  Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor schimmel, wat kan leiden tot symptomen zoals niezen, loopneus, rode ogen, huiduitslag en astma-aanvallen.
 • Luchtwegproblemen
  Schimmel in huis kan ook leiden tot luchtwegproblemen, zoals verstopte neus, irritatie van de luchtwegen en hoesten.
 • Gezondheidsproblemen bij mensen met een verminderde weerstand
  Schimmel kan ook leiden tot gezondheidsproblemen bij mensen met een verminderde weerstand, zoals mensen met hiv of kanker, of mensen die lijden aan een chronische ziekte.
 • Schimmelvergiftiging
  In sommige gevallen kan blootstelling aan hoge niveaus van schimmel leiden tot schimmelvergiftiging, wat kan leiden tot symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, koorts en misselijkheid.

Schimmel kan groeien op verschillende plaatsen in huis, zoals op muren, plafonds, achter behang of verf, in houten vloeren of meubels, en zelfs in verwarmingssystemen. Als je merkt dat er schimmel in huis is, is het belangrijk om het zo snel mogelijk te verwijderen om te voorkomen dat het zich verder verspreidt.

Huisstof mijt door te hoge luchtvochtigheid in huis

Huisstofmijten zijn kleine, onzichtbare insecten die voorkomen in huisstof en die voedingsstoffen halen uit huidschilfers en haren van mensen en huisdieren. Huisstofmijten komen vooral voor in beddengoed, kussens, tapijten, meubels en andere stoffen in huis.

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan leiden tot de groei van huisstofmijten, omdat huisstofmijten graag leven in vochtige omgevingen. Als de luchtvochtigheid te hoog is, kan dit leiden tot een toename van huisstofmijten in huis, wat kan leiden tot allergische reacties en astma-aanvallen.

Lees ook:  Hoe je lokale producten kunt kopen om de CO2-uitstoot te verminderen
te hoge luchtvochtigheid in huis

Luchtvochtigheid in huis verlagen

Er zijn verschillende manieren waarop je de luchtvochtigheid in huis kunt verlagen:

Ventileren

Een van de meest effectieve manieren om de luchtvochtigheid in huis te verlagen, is door voldoende te ventileren. Dit kan gedaan worden door ramen en deuren te openen om verse lucht binnen te laten, of door een ventilatiesysteem te gebruiken.

Luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger is een apparaat dat de luchtvochtigheid in huis verlaagt door vochtige lucht te verwijderen. Luchtontvochtigers zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals elektrische luchtontvochtigers en chemische vochtvreters.

Elektrische luchtontvochtigers werken door lucht langs een koeloppervlak te blazen, waardoor vocht condenseert en verdampt. De vochtige lucht wordt dan afgevoerd naar de buitenlucht, waardoor de luchtvochtigheid in huis verlaagd wordt.

Chemische vochtvreters werken door vocht te absorberen met behulp van een chemisch absorberend materiaal, zoals silica-gel of kristallen.

Verwarming

Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is, kan het helpen om de verwarming aan te zetten. De droge, warme lucht kan de luchtvochtigheid verlagen.

Lees ook Van het gas af? 7 Milieuvriendelijkere manieren om jouw huis te verwarmen!

Hoe voorkom je vocht problemen in huis?

Door voldoende te ventileren, kun je helpen om vochtproblemen te voorkomen. Dit kan gedaan worden door ramen en deuren regelmatig te openen om verse lucht binnen te laten, of door een ventilatiesysteem te gebruiken.

Je kunt ook vochtproblemen voorkomen door lekkages op te sporen en te repareren. Controleer regelmatig op lekkages in de badkamer, keuken, en op andere plaatsen waar watergebruik hoog is. Zorg er ook voor dat de afvoer van water goed werkt en dat er geen obstakels zijn die de afvoer kunnen belemmeren. Ook het terrein rondom het huis moet goed afvoeren, zodat het niet opstapelt en leidt tot vochtproblemen.

te lage luchtvochtigheid in huis

Te lage luchtvochtigheid in huis

Het is ook mogelijk dat de luchtvochtigheid in huis te laag is, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten en problemen met het huis. Als de luchtvochtigheid te laag is, kan dit leiden tot droge huid, ogen en lippen, geïrriteerde luchtwegen, hoofdpijn, verminderde concentratie, vermoeidheid en een verstopte neus. Daarnaast kan een te lage luchtvochtigheid leiden tot statische elektriciteit en scheuren in houten vloeren of meubels.

Lees ook:  31 tips om te 'ontspullen'

Hoe merk je dat de luchtvochtigheid in huis te laag is?

Er zijn verschillende tekenen waaraan je kunt merken dat de luchtvochtigheid in huis te laag is:

 • Droge huid, ogen en lippen
  Als de luchtvochtigheid te laag is, kan dit leiden tot droge huid, ogen en lippen. Dit kan oncomfortabel aanvoelen en kan leiden tot huidirritatie en uitdroging.
 • Geïrriteerde luchtwegen
  Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot geïrriteerde luchtwegen, wat kan leiden tot hoesten en verstopte neus.
 • Hoofdpijn
  Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot hoofdpijn en verminderde concentratie.
 • Statische elektriciteit
  Als de luchtvochtigheid te laag is, kan dit leiden tot statische elektriciteit, wat kan leiden tot schokken als je bijvoorbeeld een deur opent of dichtdoet.
 • Scheuren in houten vloeren of meubels
  Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot scheuren in houten vloeren of meubels.
luchtvochtigheid in huis verlagen of verhogen

Hoe verhoog je de luchtvochtigheid in huis?

Er zijn verschillende manieren waarop je de luchtvochtigheid in huis kunt verhogen:

Gebruik een luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger is een apparaat dat de luchtvochtigheid in huis verhoogt door vochtige lucht toe te voegen. Luchtbevochtigers zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals elektrische luchtbevochtigers en ultrasone luchtbevochtigers.

Gebruik planten

Planten kunnen helpen om de luchtvochtigheid in huis te verhogen door vocht uit de lucht te absorberen. Gebruik daarom planten in huis om de luchtvochtigheid te verhogen.

Gebruik kookpannen of een kleine pan water op het fornuis of de kachel/warmtebron

Door kookpannen of een kleine pan water op het fornuis te gebruiken, kun je de luchtvochtigheid in huis verhogen. Dit komt doordat de vochtige lucht van het koken de rest van het huis binnendringt.

Plaats een waterbakje of een potplant op de verwarming

Door een waterbakje of een potplant op de verwarming te plaatsen, kun je de luchtvochtigheid in huis verhogen. Dit komt doordat de verwarming verdamping veroorzaakt.

Lees ook

© Doepserleven - 2024