Besparen met isolerende gordijnen

1 maart 2023
212
besparen met isolerende gordijnen

Isolerende gordijnen kunnen een effectieve manier zijn om warmteverlies in huis te voorkomen en energiekosten te besparen. In deze blog zullen we de voordelen van isolerende gordijnen uitgebreid bespreken en verschillende soorten isolerende gordijnen toelichten.

Voordelen van isolerende gordijnen

Energiebesparing: Isolerende gordijnen werken als een extra isolatielaag en voorkomen dat warmte verloren gaat door ramen en deuren. Hierdoor kun je in de winter meer warmte in huis houden en in de zomer buitenhitte buitensluiten.

Geluidsreductie: Isolerende gordijnen kunnen ook helpen om geluid te reduceren. Dit is vooral nuttig in drukke stedelijke omgevingen of als je huis dicht bij een drukke weg ligt.

Verbetering van de binnenklimaat: Door de vermindering van warmte- en geluidsoverdracht, kun je een comfortabelere leefomgeving creëren.

Verschijning: Isolerende gordijnen zijn er in vele kleuren, stijlen en materialen, dus je kunt ze aanpassen aan je interieur en persoonlijke smaak.

Soorten isolerende gordijnen

  • Thermische gordijnen: Thermische gordijnen zijn gemaakt van materiaal dat de warmte in de winter vasthoudt en in de zomer buitenhitte buitenhoudt. Dit soort gordijnen is meestal gemaakt van zware, dikke stoffen zoals wol, fluweel of katoen.
  • Reflecterende gordijnen: Reflecterende gordijnen hebben een speciale laag die warmte weerkaatst. Dit soort gordijnen is meestal gemaakt van zilverkleurig materiaal en is geschikt voor gebruik in kamers waar veel zonlicht binnenkomt.
  • Dubbele laag gordijnen: Dubbele laag gordijnen bestaan uit twee lagen stof die warmte en geluid vasthouden. Ze kunnen ook worden gemaakt van verschillende soorten materialen voor extra isolatie.
  • Gordijnen met ingebouwde isolatie: Sommige gordijnen zijn ontworpen met ingebouwde isolatie, zoals bubble wrap of andere isolatiematerialen, om warmte- en geluidsoverdracht te verminderen.
Lees ook:  Houten huizen: hoe kies je het juiste huis?

Bekijk isolerende gordijnen

Isoleren gordijnen

Lees ook 5 mogelijkheden om in het dagelijks leven water te besparen

Hoe te kiezen tussen isolerende gordijnen

Bij het kiezen van isolerende gordijnen, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Ten eerste is de isolatiewaarde van groot belang. Het is belangrijk om te weten hoeveel warmte- of geluidsisolatie je wilt en of het gordijn hieraan voldoet. Daarnaast is het belangrijk om te overwegen hoe goed het gordijn past bij de rest van de inrichting van de kamer. Dit betekent dat je moet overwegen of het gordijn bij de stijl van je woning past, of het past bij de kleuren en materialen die je al in de kamer hebt. Tot slot is de functionaliteit van het gordijn belangrijk. Overweeg of je het gordijn gemakkelijk kunt openen en sluiten, of je het gordijn gemakkelijk kunt wassen en of het gordijn geschikt is voor het raam waar je het voor wilt gebruiken. Door rekening te houden met deze factoren, kun je het beste isolerende gordijn voor jouw specifieke situatie kiezen.

Ideaal is het natuurlijk als je ook rolluiken hebt en HR+++ glas, dit zorgt voor een stevige buffer tussen buiten en binnen en behoud de warmte in de winter beter en houd het koel in de zomer.

Isolerende Gordijnen en Energiebesparing

Isolerende gordijnen kunnen op verschillende manieren bijdragen aan energiebesparing. Ten eerste houden ze warmte binnen in de winter en buiten in de zomer, wat resulteert in een verhoogd comfort in je huis en minder behoefte aan verwarming of airconditioning. Dit leidt tot een lagere energierekening. Ten tweede beschermen isolerende gordijnen je meubels en vloeren tegen schade door zonlicht, wat je geld kan besparen op reparaties en vervanging. Tot slot beperken isolerende gordijnen het geluid van buitenaf, wat bijdraagt aan een rustiger en comfortabeler leefomgeving. Kortom, door te kiezen voor isolerende gordijnen kun je op verschillende manieren besparen op energie en geld en tegelijkertijd het comfort in je huis verhogen.

Lees ook:  Je toilet verduurzamen met 6 tips

Zo merken wij zelf dat de isolerende gordijnen een direct impact hebben op het behoud van warmte. Nadat we de zolder ook geïsoleerd hebben en isolerende gordijnen krijgen we het huis gemakkelijk opgewarmd met onze houtkachel. Eerder verloren we veel warmte bij de ramen en vooral bij de voordeur met de ramen daar. Deze warmte blijft nu beter binnen en zorgt dus voor het beter behouden van warmte.

Lees ook

website van het jaar duurzaam 2023
© Doepserleven - 2023