Moestuinkalender: Moestuin in mei

22 april 2023
606
moestuinkalender mei

De maand mei is een van de drukste maanden voor de moestuinier. De zomer is in aantocht en het is tijd om de moestuin verder te laten groeien en bloeien. In deze maand kan er veel gezaaid en geoogst worden. Maar ook zijn er verschillende klusjes die gedaan moeten worden om de moestuin gezond te houden. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om jouw moestuin tot bloei te laten komen in mei.

Wat kun je allemaal zaaien voor de moestuin in mei

In mei is het weer meestal warm genoeg om vorstgevoelige planten buiten te zaaien. Denk aan bonen, courgettes, komkommers, pompoenen, tomaten en paprika's. Maar ook erwten, sla, koolrabi, radijs, bietjes, wortelen en uien kunnen buiten gezaaid worden. Kijk voor de exacte zaai-instructies op de verpakking van het zaad.

Meer zelfvoorzienend worden? Bekijk dan onze blog: beginnen met zelfvoorzienend leven

Wat kun je binnen zaaien voor de moestuin in mei?

Sommige planten hebben nog wat extra warmte nodig voordat ze naar buiten kunnen. Denk hierbij aan aubergines, pepers en tomaten. Deze kun je binnen zaaien in potjes of een kweekbak. Zorg ervoor dat ze genoeg licht krijgen en niet uitdrogen. Wanneer de plantjes groot genoeg zijn, kunnen ze naar buiten verplaatst worden.

Wat kun je oogsten in mei

In mei begint het oogstseizoen echt op gang te komen. Er zijn verschillende groenten en fruit die geoogst kunnen worden, zoals sla, spinazie, rabarber, radijs, wortelen, bietjes en tuinbonen. Ook kruiden zoals basilicum en peterselie zijn klaar om geoogst te worden. Het is belangrijk om de groenten op tijd te oogsten, voordat ze te groot worden en minder lekker zijn.

Lees ook:  Moestuinkalender: Moestuin in februari

Wat zijn de moestuinklusjes in mei

Naast zaaien en oogsten zijn er ook verschillende klusjes die gedaan moeten worden om de moestuin gezond te houden. Zo is het belangrijk om regelmatig te wieden en te schoffelen, zodat onkruid geen kans krijgt om te groeien. Ook moeten planten regelmatig gecontroleerd worden op ziektes en plagen. Het is ook goed om planten te bemesten en bij droog weer regelmatig water te geven.

Kortom, mei is een drukke maand in de moestuin, maar ook een hele leuke. Met de juiste zorg en aandacht kan de moestuin zich ontwikkelen tot een prachtige plek vol met gezonde en smakelijke groenten en fruit. Veel succes en vooral veel plezier!

Bekijk ook de andere maanden:

website van het jaar duurzaam 2023
© Doepserleven - 2023