33 Off grid gereedschap en tools

10 maart 2022
574
tools off grid

Off grid gereedschap - Na een aantal vragen over welk gereedschap nou echt handig is voor zelfvoorzienend leven, hebben we besloten om er een blog aan te wagen. Welk gereedschap en of tools is nu echt handig bij het zelfvoorzienend leven, off grid of homesteading. Nou dit is onze mooie lijst van wat niet mag missen!

In onze lijst met 33 handige tools en gereedschappen laten we zien welke wij belangrijk vinden. Op willekeurige volgorde. Maar wij vinden dat iedereen deze wel nodig heeft, je kunt er veel mee en bent goed voorbereid op veel werk. Welke zou jij nog toevoegen?

Off grid gereedschap

off grid gereedschap

1.     Bijl

Na de lange dagen van storm, mag wel blijken waarom deze erbij staat. Een bijl is zo handig. We hebben er meerdere, een aantal kleine voor het kleine werk en splitten van aanmaakhoutjes tot de grotere bijlen om het zwaardere werk of het kloven mee te doen

2. Kloofmachine

Niet te vergeten voor de bulk van werk dat er soms ligt, een kloofmachine maakt het splijten een stuk gemakkelijker en kan veel meer werk verzetten.

3. Tang

Dit wordt voor zoveel gebruikt, even een kabel afstrippen tot iets vastklemmen en meer. De tang mag niet ontbreken uit jouw gereedschappen.

4. Hamer

De hamer, voor het slaan van spijkers of soms het grove werk. De hamer gebruiken we veel met het slopen of uit elkaar halen van pallets. Een praktisch iets dat niet veel hoeft te kosten en je kan er veel mee.

5. Boormachine

De boormachine, een super toevoeging die snel en beter werk kan realiseren. We gebruiken het veel met het bouwen binnen en buiten. Zo wordt die bijna elk weekend wel uit de kast getrokken om wat zaken te maken of te repareren. Wij vinden torx schroeven hierbij nog het beste werken.

6. Mes

Een mes is multifuntioneel en perfect om bij te dragen. Even wat afsnijden, een houtje snijden, of stiekem toch een schroefje aan draaien. Een fijne tool die ook nog een stuk veiligheid geeft.

7. Een tacker / nietapparaat

Ideaal voor makkelijk werk te verzetten zoals het vastmaken van net, gaas of plastic zeil. Er zijn tal van soorten. Ze maken het grote werk een stuk makkelijker en het scheelt je schroeven en spijkers die voor dit werk net wat te duur zijn.

Lees ook:  Zelf likeur maken van je oogst

8. Zaagtafel

Een zaagtafel is ideaal voor het grotere werk. Je kan dit soms met een losse cirkelzaag combineren. Het zorgt voor nette rechten en diepe snedes in het hout.

9. Een kruiwagen

Elke weekend weer wordt die gebruikt, de kruiwagen. Voor het halen van hout, het verplaatsen van veel materiaal of voor de compost. Een essential die je niet mag missen.

10. Vatten en tonnen

Deze zijn allround super om in te zetten en voor veel te gebruiken. Wij gebruiken vatten voor het opvangen van regenwater, het verplaatsen van water of de grote bakken voor het lege van de dierenhokken. Maar ze zijn in het tuinhuisje ook ideaal voor het opslaan van materiaal. Ook bv dierenvoedsel afschermen voor muizen

11. Een goed voertuig

Niet te missen, een goede auto of quad, het is maar net hoe gek je het wilt maken. Maar een voertuig is voor ons super handig. We hebben vaak veel en grote spullen nodig. Denk aan het hooi voor de dieren. Onze auto is daarom ideaal hiervoor.

12. Spijkers en schroeven

Hier kan je er niet genoeg van hebben, je zou maar eens zonder zitten en het echt nodig hebben om iets te repareren. Denk bijvoorbeeld aan het dak. Wij hebben er zat op voorraad en oude spijkers van de pallets proberen we buiten voor kleine projecten ook weer te hergebruiken.

13. Veiligheidsmateriaal zoals handschoenen en een bril

Absoluut noodzakelijk. Sommige gereedschap heeft extra veiligheid nodig om mee te werken. Zorg daarom voor het juiste materiaal zoals handschoenen en een veiligheidsbril

14. Een haakse slijper

Een tool die veel krachtig heeft en veel kan. Het is niet dat we deze ieder weekend tevoorschijn halen, maar voor het zware werk is hij perfect. Een ijzerrooster op maat maken -> met de flex. Maar ook bijvoorbeeld het afslijpen van schroeven die uitsteken.

15. Combinatiesleutel

De combinatiesleutel is fijn gereedschap dat wel wat handwerk kost, maar soms op lastige plekken komt. Je kunt hier ook in combinatie met een verlengstuk behoorlijk wat kracht mee zetten.

16. Inbusset

Net als bovenstaande hoort de inbusset thuis in de werkplaats. Veel apparaten werken met deze combinatie, net als bij bijvoorbeeld de auto.

17. Doppenset

Deze ligt standaard in de auto, want je weet maar nooit. Maar een goede doppenset blijft zijn werk doen en heb je voor het leven. Wij hebben een zeer uitgebreide doppenset en hebben alle veel voorkomende maten er in zitten. Een investering die zich over de jaren wel terug verdient.

Lees ook:  Het bewaren van zelf ingemaakt voedsel

18. Touwen

Touwen, zo multifunctioneel inzetbaar. Het is niet dat we specifieke klussen hebben voor touw, maar wat we vaker moeten doen is zaken vastbinden zoals onze bouwzeilen om het droog te houden.

19. Hark

Voor de moestuin, de tuin en de dierenverblijven. De hark wordt veelvuldig ingezet en is gereedschap dat stevig is en lang meegaat.

20. Verlengkabels

Met een grote tuin en weinig punten om stroom te kunnen pakken, zijn voldoende verlengkabels perfect. Ook weer zoiets dat lang meegaat en vaak genoeg gebruikt wordt rondom het huis. Zeker met verschillend tuingereedschap zoals een elektrische maaier.

21. Ladder

Voor ons wordt de ladder veel gebruikt, ons dak is namelijk best hoog. Maar we leven daarnaast in een bungalow dus we komen ook met de ladder gemakkelijk op ons dak. Ook voor het in bomen klimmen is het handig. Wederom gereedschap dat je wellicht vaker gebruikt dan je denkt en het gaat ook lang mee.

22. Spade

Net als onze blog essentiële tuingereedschappen zetten we de spade er weer tussen. Deze gaat hand in hand met de schop. Wanneer gebruik je dit nou niet?!

23. Breekijzer

Zwaar gereedschap waar weinig mee fout kan gaan. Het is een stuk en vaak hartstikke stevig. Wij gebruiken het voor het slopen, maar vooral om pallets mee uit elkaar te halen die we daarna weer gebruiken

24. Decoupeerzaag

De decoupeerzaag, een gemakkelijk stuk gereedschap dat zich al vaak bewezen heeft. Snel even wat zagen en de decoupeerzaag is er zo bij. Niet te moeilijk. We gebruiken het veel om bv de dierenhokken te bouwen. Een cirkelzaag is daar weer veel te onhandig voor.

25. Handzaag

Net voor het kleine werk of de dikke balken waar een elektrische zaag niet doorheen komt handig. Goed om te hebben dus, ook om je elektriciteit te beperken bijvoorbeeld.

26. Waterpas en winkelhaak

Twee keer meten, een keer zagen. Goed werken is belangrijk en een winkelhaak, waterpas en een rolmaat zijn drie handige tools die je werk een stuk gemakkelijker maken en je flink wat hout kunnen besparen

27. Gereedschapskist

Goed gereedschap, daar moet je ook zorg voor dragen. Investeer daarom in een goede gereedschapskist. Dat maakt het makkelijk om snel het juiste mee te nemen en het beschermt je spulletjes. Daarnaast is een fijne werkplaats met goede opbergruimte perfect.

Lees ook:  Alles over een composttoilet

28. Tuinslang

Niet te vergeten, een tuinslang. Met een grote perceel waar je zelfvoorzienend op wilt wonen, zal je niet overal water hebben. Een (paar) goede tuinslangen zijn een must, zeker als je in de zomer je grote moestuin water moet bijgeven.

29. Schroevendraaiers

Niet te missen in de gereedschapskist als je even snel iets moet aandraaien of secuur werkt wilt doen zoals aan de elektriciteit te werken. Je hebt vaak al voor een paar euro een set met een aantal plus en min schroevendraaiers. Kwaliteit kost natuurlijk meer, maar met een accuschroefmachine maak je er tegenwoordig al snel minder gebruik van.

30. Pickhouweel

Met homesteading, bewerk je vaak meer grond dan een gemiddeld persoon. En daarom zal je ook vaak net wat ander gereedschappen nodig hebben. Een pickhouweel is hier net zo’n voorbeeld van. Bij de gemiddelde mens zal dit niet in het kleine tuinhuisje staan, maar als je veel grond bewerkt of harde grond is dit perfect.

31. Grasmaaier

Wij hebben niet super veel gras en werken vooral met een trimmer. Een grasmaaier is voor ons net te veel. Maar als je meer gras land hebt, is een gereedschap voor het gras niet te missen.

32. Kettingzaag

Een kettingzaag is niet elke dag nodig, maar bij off grid wonen zit je toch al sneller rondom bomen. En deze hebben ook onderhoud nodig, zeker met de storm moet je af en toe wat voor- en nawerk doen met een kettingzaag. Niet te missen dus en dit is ook gereedschap dat lang meegaat

33. Hakselaar

Wij verwerken al het groen dat uit onze tuin komt, sinds kort hebben we deze toegevoegd aan ons gereedschap. We verwerken de kleine takjes ermee en gebruiken dit in de kippenren.

We hebben tal van meer, maar dit zijn toch wel een paar die erg handig zijn en een stuk meer gebruikt worden. Met de jaren groeit je gereedschap ook, soms voor specifieke klussen of soms ter verbetering van de tools die je al had.

Wat gebruik jij nog veel?

Lees ook 

One comment on “33 Off grid gereedschap en tools”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023