Paardenbloem onkruid of medicijn, waar is het goed voor?

21 juni 2021
894
paardenbloem medicijn

We zijn allemaal bekend met die gele bloem dat overal opduikt als dat lastige onkruid. Maar paardenbloem is wel degelijk een gezond. Vroeger (ook nu nog) werd deze plant gebruikt tegen een heleboel kwalen. De wortels, bladeren en bloemen smaken een beetje bitter, en kun je op verschillende manieren gebruiken voor verschillende gezondheidsvoordelen. In deze blog gaan we het hebben over paardenbloem en waar het goed voor is.

Gezondheidsvoordelen, paardenbloem als medicijn

Paardenbloemen zitten boordevol vitamine, minerale en vezels. De bladeren kunnen rauw gegeten worden in een salade of gekookt worden, ze zijn een uitstekende bron van vitamine A, C en K. Ze bevatten ook vitamine E, foliumzuur en kleine hoeveelheden vitamine B. Verder bevatten ze verschillende minerale, waaronder ijzer, calcium, magnesium en kalium.

De wortel van de paardenbloem is rijk aan koolhydraat inuline, dit is een oplosbare vezel dat alleen gevonden wordt in planten. Dit is goed voor de groei en onderhoud van een gezonde bacteriële flora in je darmkanaal.

Door de wortel van de paardenbloem te roosteren kun je cafeïne vrije paardenbloem koffie maken. Voor medicinaal gebruik kun je thee maken van zowel de verse als gedroogde wortels. Je kunt ook paardenbloem wortel capsules kopen.

In de traditionele Chinese en Amerikaanse geneeskunde werd de paardenbloem wortel al gebruikt om maag en lever kwalen te behandelen. Tegenwoordig wordt het gebruikt als behandeling tegen vele andere kwalen, zoals acne, eczeem, te hoog cholesterol, brandend maagzuur, gastro intestinaal, diabetes en zelfs kanker. Sommige van deze behandelingen zijn beter onderzocht door wetenschappers dan andere.

Rijk aan antioxidanten

Paardenbloem zit vol met krachtige antioxidanten, wat kan verklaren waarom deze plant zulke brede toepassingen voor de gezondheid heeft.

Lees ook:  Speciale kiemers in de moestuin

Antioxidanten zijn moleculen die de negatieve effecten van vrije radicalen in je lichaam helpen neutraliseren of voorkomen.

Vrije radicalen zijn een product van een normaal metabolisme, maar kunnen zeer destructief zijn. De aanwezigheid van te veel vrije radicalen draagt ​​bij aan ziekteontwikkeling en versnelde veroudering. Daarom zijn antioxidanten essentieel om je lichaam gezond te houden.

Paardenbloem bevat hoge niveaus van de antioxidant bètacaroteen, waarvan bekend is dat het een sterke bescherming biedt tegen cel beschadiging en oxidatieve stress.

Ze zijn ook rijk aan een andere categorie antioxidanten, polyfenolen genaamd, die in de hoogste concentratie in de bloem worden aangetroffen, maar ook in de wortels, bladeren en stengels aanwezig zijn.

Kan ontstekingen helpen bestrijden

Paardenbloem kan effectief zijn bij het verminderen van ontstekingen veroorzaakt door ziekte als gevolg van de aanwezigheid van verschillende bioactieve stoffen zoals polyfenolen in de plant.

Ontsteking is een van de natuurlijke reacties van uw lichaam op letsel of ziekte. Na verloop van tijd kan overmatige ontsteking leiden tot blijvende schade aan de weefsels en het DNA van uw lichaam.

Sommige reageerbuisstudies hebben significant verminderde ontstekingsmarkers aangetoond in cellen die zijn behandeld met paardenbloemverbindingen. Een onderzoek bij muizen met kunstmatig geïnduceerde inflammatoire longziekte toonde een significante vermindering van longontsteking aan bij die dieren die paardenbloem kregen.

onkruid medicijn paardenbloem

Kan de bloedsuikerspiegel helpen beheersen

Chicoric en chlorogeenzuur zijn twee bioactieve verbindingen in paardenbloem. Ze komen in alle delen van de plant voor en kunnen de bloedsuikerspiegel helpen verlagen.

Uit reageerbuis- en dierstudies blijkt dat deze verbindingen de insulinesecretie door de pancreas kunnen verbeteren en tegelijkertijd de opname van glucose (suiker) in spierweefsel kunnen verbeteren.

Lees ook:  Back to Eden tuinieren

Dit proces leidt tot een verbeterde insulinegevoeligheid en verlaagde bloedsuikerspiegels.

In sommige dierstudies beperkten chicorinezuur en chlorogeenzuur de vertering van zetmeelrijke koolhydraten, wat ook kan bijdragen aan het potentiële vermogen van paardenbloem om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Hoewel deze vroege onderzoeksresultaten bemoedigend zijn, is meer onderzoek nodig om te bepalen of paardenbloem op dezelfde manier werkt bij mensen.

Kan cholesterol verlagen

Sommige van de bioactieve stoffen in paardenbloem kunnen het cholesterol verlagen, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.

Eén dierstudie resulteerde in drastisch verlaagde cholesterol- en triglycerideniveaus bij muizen die werden behandeld met paardenbloemextract.

Een konijnenstudie evalueerde de impact van het toevoegen van paardenbloemwortels en -bladeren aan een cholesterolrijk dieet. Konijnen die paardenbloem kregen, hadden een merkbaar lager cholesterolgehalte.

Hoewel deze resultaten intrigerend zijn, is er meer onderzoek nodig om de mogelijke effecten van paardenbloem op cholesterol bij mensen te bepalen.

Kan een gezonde lever bevorderen

Dierstudies hebben aangetoond dat paardenbloem een ​​beschermend effect heeft op het leverweefsel bij aanwezigheid van giftige stoffen en stress.

Een studie onthulde een significante bescherming van leverweefsel bij muizen die waren blootgesteld aan toxische niveaus van paracetamol (Tylenol). Onderzoekers schreven deze bevinding toe aan het antioxidantgehalte van paardenbloem.

Andere dierstudies hebben aangetoond dat paardenbloemextract de hoeveelheid overtollig vet dat in de lever is opgeslagen, kan verminderen en kan beschermen tegen oxidatieve stress in het leverweefsel.

Dezelfde resultaten zijn echter niet te verwachten bij mensen vanwege verschillen in het metabolisme van mensen en dieren.

Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe paardenbloem de gezondheid van de lever bij mensen beïnvloedt.

Lees ook:  10 manieren om Phytopthora te voorkomen en beheersen

Eén dierstudie resulteerde in dramatisch verlaagde cholesterol- en triglycerideniveaus bij muizen die werden behandeld met paardenbloemextract.

Een konijnenstudie evalueerde de impact van het toevoegen van paardenbloemwortels en -bladeren aan een cholesterolrijk dieet. Konijnen die paardenbloem kregen, hadden een merkbaar lager cholesterolgehalte.

Hoewel deze resultaten intrigerend zijn, is er meer onderzoek nodig om de mogelijke effecten van paardenbloem op cholesterol bij mensen te bepalen.

Kan kanker bestrijden

Misschien wel een van de meest intrigerende gezondheidsclaims van paardenbloem is hun potentieel om de groei van kankercellen in veel verschillende orgaansystemen te voorkomen.

Een reageerbuisstudie onthulde een significant verminderde groei van kankercellen die werden behandeld met paardenbloembladextract. Extracten van paardenbloem of -wortel leidden echter niet tot hetzelfde resultaat.

Andere reageerbuisstudies hebben aangetoond dat paardenbloemwortelextract het vermogen heeft om de groei van kankercellen in lever-, colon- en pancreasweefsel drastisch te vertragen.

Deze bevindingen zijn bemoedigend, maar meer onderzoek is van fundamenteel belang om volledig te begrijpen hoe paardenbloem nuttig kan zijn bij het behandelen of voorkomen van kanker bij mensen.

Nog meer wildplukken? Bekijk onze blog met wildpluk tips!

paardenbloem onkruid

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2025