De meeste stroomstoringen zijn vaak al snel voorbij, maar wat als ze uren, dagen of zelfs weken duren? We zien de dreiging met Oekraïne – Rusland hoog op lopen en daardoor komt de term blackout ook veelvuldig voor. Door een cyberattack zou het mogelijk zijn en ligt de stroom er uit. Dat is iets wat al snel dichtbij komt en een vervelende situatie zal veroorzaken. Ben jij al voorbereid op een blackout?
Tijdens een blackout zit je misschien ook zonder verwarming, geen verlichting, warm water of zelfs stromend water uit de kraan. Als je mobieltje leeg is, dan zit je ook zonder contact met de buitenwereld. En heb jij een noodradio in huis op batterijen of een zwengel? Anders wordt het moeilijk om het nieuws te volgen. Maar net als dat het risico afgelopen dagen een stuk groter is geworden, is er ook meer bewust zijn. Want we zijn niet goed voorbereid als we zonder stroom zitten. Maar gelukkig kunnen we ons voorbereiden op een blackout.
Zorg dat je weet wat je voor, tijdens en na een stroomstoring moet doen.
Maak een noodplan voor het gezin en zorg dat iedereen weet wat hij moet doen als het zo ver is.
Schaf een noodpakket aan, zodat je in ieder geval voorzien bent voor minimaal 72 uur.
Plan een stroomstoring en leer van de situatie. Je kunt hier een handleiding voor maken als de stroom echt uitvalt.
Lees ook beginnen met preppen
Ken de risico’s bij een stroomuitval en bereid je voor
Om je voor te bereiden op een stroomuitval, moet je weten wat de impact is van een blackout. Weet dat stroom voor heel veel dingen in huis gebruikt wordt. Nagenoeg alles heeft er wel mee te maken.
Om je huis bijvoorbeeld te verwarmen, wordt gebruik gemaakt van een CV ketel die gas stookt. Maar hiervoor is ook stroom nodig. Je kunt dus kiezen om een alternatieve manier te gebruiken om jezelf te verwarmen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een houtkachel. Zorg wel dat je de kachel goed ontlucht wordt met een veilig schoorsteenkanaal. Er reinig de schoorsteen elke herfst om een schoorsteenbrand te voorkomen.
Daarnaast kan je ook denken aan een noodgenerator die je huis tijdelijk van stroom voorziet. Dit kun je gebruiken voor bijvoorbeeld de diepvries. Zie ook beste aggregaat.
De gevolgen van een stroomstoring waar je je op voor moet bereiden
- Denk na over jouw evacuatieroute. Ook bijvoorbeeld hoe het zit met liften
- Heb je een noodstroomvoorziening nodig voor bepaalde apparaten?
- Heb een zaklamp en mobiele telefoon bij de hand als je bv hulp moet roepen / signaleren
- Zet een hulpnetwerk op voor noodgevallen
- Heb je medische hulp nodig, zorg dan dat dit genoteerd staat en je geholpen wordt bij een noodgeval.
Tijdens een stroomstoring
Wat moet je doen tijdens een stroomstoring? Controleer allereerst of de stroomuitval alleen bij jou thuis is, of ook bij je buren. Als het bij jou alleen is, moet je de meterkast eerst controleren. Zorg wel dat je eventuele nummers van de netleverancier hebt om te bellen als er wat ergs is met de meterkast.
Als de stroom ook bij je buren is uitgevallen, meld het dan bij je elektriciteitsbedrijf.
Je kunt een binnen en buitenlamp aan laten staan. Zo weten je wanneer de stroom het weer doet, maar zien je buren het ook als de stroom hersteld is.
Zorg dat je verder alle elektrische apparaten zijn uitgetrokken, ook het verwarmingssysteem etc. Dit beperkt de schade die er kan komen door een eventueel stroomstoot. Ook helpt het bij het herstel van het netwerk.
Zorg dat je de diepvriezer en koelkast zo min mogelijk open maakt. Een volle vriezer houdt het voedsel wel 24 tot 36 uur bevroren als deze dicht blijft.
Laten kaarsen nooit onbeheerd achter en gebruik geschikte kandelaars
Gebruik binnen geen houtskool of gasbarbecues en ook geen kampeermateriaal of aggregraten. Ze geven namelijk koolmonoxide af en dit is erg gevaarlijk.
Zorg voor een werkende koolmonoxidemelder. Het beste is eentje op batterijen.
Gebruik je noodradio voor informatie omtrent de stroomuitval.
Trek zoveel mogelijk apparatuur uit.
Noodstroomgenerator
Een aggregaat is handig als back-up bij een storing of blackout. Maar let wel goed op het gebruik. Er zijn namelijk allerlei richtlijnen. Je mag hem absoluut niet aansluiten op je stopcontact. Dit kan zorgen voor problemen. Soms kan het wel mogelijk zijn om dit direct op het net aan te sluiten, als dit goed is ingesteld.
- Volg de instructies van de fabrikant.
- Zorg ervoor dat de generator buiten werkt in goed geventileerde omstandigheden, ver uit de buurt van deuren of ramen, om te voorkomen dat uitlaatgassen het huis binnendringen.
- Sluit lampen en apparaten rechtstreeks aan op de generator. Als er verlengsnoeren moeten worden gebruikt, zorg er dan voor dat deze snoeren met de juiste classificatie en goedkeuring zijn.
Evacueren bij een blackout
Evacueren wanneer de stroom uitvalt, zal sneller tijdens de wintermaanden gebeuren. Dan kan het buiten erg koud zijn en zal het binnen ook snel afkoelen. Om toch te voorkomen dat je woning beschadigd wordt, bv met vriezen. Kan je het water afsluiten en alle leidingen van boven naar beneden laten leeg lopen. Je spoelt de wc een paar keer door om alles te legen.
Als het huis moet worden geëvacueerd, bescherm het dan door de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:
- Schakel de hoofdschakelaar of schakelaar van het vermogen schakelaar paneel of de voedingskast uit.
- Sluit de waterleiding af waar deze het huis binnenkomt. Bescherm de klep, inlaatleiding en meter of pomp met dekens of isolatiemateriaal.
- Laat het water uit jouw sanitair systeem lopen. Begin bovenaan het huis, zet alle kranen open en spoel de toiletten meerdere keren door. Ga naar de kelder en open de afvoerklep. Tap jouw warmwatertank af door een slang aan de tank afvoerklep te bevestigen en deze naar de afvoer van de keldervloer te leiden.
Lees ook Preppen wat is het?