Wil je meer gebruik maken van de energie die je zonnepanelen opwekken? Dan kan een thuisbatterij uitkomst bieden. Met deze batterij kun je de opgewekte zonne-energie opslaan en later gebruiken wanneer je deze nodig hebt. Toch is een thuisbatterij niet altijd de beste oplossing. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van een thuisbatterij en geven we je tips om meer gebruik te maken van je zonne-energie.
Hoe werkt een thuisbatterij?
Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, is een batterij waarmee je de zonne-energie die je zonnepanelen opwekken kunt opslaan. Wanneer je meer stroom opwekt dan je verbruikt, wordt de overtollige stroom naar de thuisbatterij gestuurd. Is de batterij vol, dan gaat de stroom naar het elektriciteitsnet. Verbruik je stroom terwijl je zonnepanelen niets opleveren? Dan verbruik je eerst de stroom uit je thuisbatterij. Als die leeg is, neem je automatisch stroom af van het elektriciteitsnet. De batterij hangt erg samen met de zonnepanelen. Kijk dus ook hoeveel stroom je verbruikt en opwekt. De hoeveelheid kan variëren als je schuine dak net niet goed ligt. Zonnepanelen op een platdak geven de mogelijkheid om de richting te verplaatsen
Wat kost een thuisbatterij?
De kosten van een thuisbatterij hangen af van verschillende factoren, waaronder de capaciteit van de batterij en het merk en model. Over het algemeen zijn lithium-ion thuisbatterijen momenteel de meest gebruikte en betaalbare optie. Een lithium-ionbatterij van 6 kWh kost meestal tussen de € 4.000 en € 5.000. De kosten van de installatie en de omvormer zijn meestal niet inbegrepen in deze prijs en variëren afhankelijk van het bedrijf dat de installatie uitvoert en de specifieke vereisten van de installatie. Het is ook mogelijk om meerdere batterijen aan elkaar te koppelen om meer capaciteit te krijgen, maar dit kan de kosten verhogen. De aanschafkosten van thuisbatterijen kunnen echter in de loop der tijd dalen naarmate de technologie verder ontwikkelt en de productie- en installatiekosten dalen.
Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?
Met een thuisbatterij vergroot je het verbruik van je eigen zonnestroom. Gemiddeld verbruik je ongeveer 30 procent van de stroom die je zonnepanelen opwekken. Met een thuisbatterij gaat dat naar ruim 60 procent. Daarnaast vermindert een thuisbatterij de overbelasting van het elektriciteitsnet en zorgt het voor een kleinere stroomfile. Bovendien draag je met een thuisbatterij bij aan een duurzame toekomst door het opslaan van zonne-energie.
Wat zijn de nadelen van een thuisbatterij?
Een thuisbatterij is niet goedkoop. De aanschafkosten en milieubelasting zijn hoog. Bovendien is een thuisbatterij alleen nuttig wanneer je meer stroom opwekt dan je verbruikt. In de zomer kan een thuisbatterij onvoldoende stroom opslaan om alle zonnestroom die je niet meteen verbruikt, op te slaan. En in de winter leveren je zonnepanelen te weinig op om de thuisbatterij te vullen.
Bespaart een thuisbatterij geld?
Of een thuisbatterij geld bespaart, hangt af van verschillende factoren, zoals de energieprijs, het elektriciteitsverbruik van het huishouden, de capaciteit van de thuisbatterij, en de mogelijkheden om zonne-energie op te wekken.
In het algemeen kan een thuisbatterij helpen om te besparen op de energierekening doordat het huishouden opgewekte zonne-energie kan opslaan en later kan gebruiken op momenten dat er weinig of geen zonne-energie beschikbaar is. Hierdoor hoeft het huishouden minder elektriciteit van het net af te nemen en kan het dus geld besparen op de energierekening.
Echter, de kosten van een thuisbatterij en de installatie ervan kunnen hoog zijn, en het kan dus even duren voordat de besparingen op de energierekening opwegen tegen de investering. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met de onderhoudskosten en de levensduur van de batterij. Ook kunnen de subsidiemogelijkheden en eventuele salderingsregelingen per land of regio verschillen en van invloed zijn op de financiële haalbaarheid van een thuisbatterij.
Lokale wetgeving, prijzen van je energiecontract en de regelgeving over terug leveren heeft dus impact op de terugverdien van je thuisbatterij
Zelfvoorzienend worden met een thuisbatterij?
Een thuisbatterij kan een bijdrage leveren aan het zelfvoorzienend worden op het gebied van energie, maar het is geen garantie. Het vermogen en de opslagcapaciteit van een thuisbatterij zijn beperkt, dus het is belangrijk om de stroombehoefte van het huishouden goed te evalueren voordat je besluit een thuisbatterij aan te schaffen. Een thuisbatterij kan vooral nuttig zijn als je veel stroom opwekt met zonnepanelen en je overdag meer energie opwekt dan je verbruikt. Met een thuisbatterij kun je de overtollige energie opslaan voor later gebruik, wanneer de zon niet schijnt en je meer stroom nodig hebt dan je opwekt. Dit kan je helpen om minder afhankelijk te zijn van het energienet en daardoor minder energierekeningen te betalen. Echter, als je nog steeds meer stroom verbruikt dan je opwekt, zal je nog steeds afhankelijk zijn van het energienet om in je stroombehoefte te voorzien.
Wees daarnaast bewust dat je niet zomaar off grid kan gaan met een accu. Vaak zijn de standaard accu’s niet bedoeld om off the grid te gaan. Zo heeft de omvormer bijvoorbeeld stroom nodig. Deze neemt de omvormer juist van het net en niet van de accu. Wil je toch off the grid, dan kan je met een groep werken middels een backup box. Maar research en je laten adviseren door een specialist kan je veel helpen!
Lees ook off grid elektriciteit opwekken
Minder belasting op het net door accu
Om het fluctuerende aanbod van wind- en zonne-energie op te vangen, is opslag van energie noodzakelijk. Thuisbatterijen zijn een optie, maar er zijn andere manieren om dit te doen die minder milieubelastend zijn, zoals buurtbatterijen en het opladen van elektrische auto's met zonnestroom. Het productieproces van lithium-ionbatterijen, de standaard voor thuisbatterijen, is zeer energie-intensief en belast het milieu, onder andere door de uitstoot van broeikasgassen en vervuiling van lucht, water en bodem. Zoutwaterbatterijen en deep cycle loodzuurbatterijen zijn milieuvriendelijker, maar hebben nadelen zoals traag laden en een laag piekvermogen. Een alternatief is om je verbruik af te stemmen op de zonnestroomopbrengst. Collectieve technieken zoals buurtbatterijen zijn over het algemeen klimaatvriendelijker dan individuele thuisbatterijen. In de toekomst kunnen elektrische auto's onderdeel worden van het 'slimme' elektriciteitsnetwerk, waarbij autobatterijen niet alleen stroom opslaan maar ook terugleveren aan apparaten in huis. Op internationaal niveau kunnen landen hun elektriciteitsnetten aan elkaar koppelen om het overschot aan wind- en zonnestroom in de ene regio te leveren aan een andere regio met tijdelijk tekort.
Thuisbatterij en de invloed op het milieu
Het produceren van thuisbatterijen vraagt om energie en grondstoffen, wat het milieu belast. De hoeveelheid belasting hangt af van het type batterij. Lithium-ionbatterijen, die momenteel het meest worden gebruikt als thuisbatterijen, vereisen het delven van grondstoffen zoals koper, nikkel, mangaan en kobalt, wat bijdraagt aan klimaatverandering. Bovendien kan het delven en verwerken van deze grondstoffen leiden tot vervuiling van lucht, water en bodem, en tot conflicten in mijngebieden. Sommige grondstoffen die nodig zijn voor lithium-ionbatterijen zijn ook schaars en kunnen leiden tot conflicten. Er zijn alternatieve thuisbatterijen beschikbaar, zoals zoutwaterbatterijen en deep cycle loodzuurbatterijen, die minder milieubelasting veroorzaken. Een andere manier om het verbruik van zonnestroom af te stemmen op de opbrengst ervan kan ook een milieuvriendelijk alternatief zijn voor thuisbatterijen. Collectieve technieken voor energieopslag, zoals buurtbatterijen, kunnen ook klimaatvriendelijker zijn dan individuele thuisbatterijen.
Meer weten over zelf energie opwekken met zonnepanelen, kijk dan eens bij een leverancier zoals megasolar
Alternatieven voor een thuisbatterij
Er zijn andere manieren om meer gebruik te maken van je zonne-energie. Heb je een elektrische auto of ben je van plan deze aan te schaffen? Dan kun je de autoaccu gebruiken om je zonnestroom op te slaan. Ook kun je investeren in andere (grootschalige) technieken die het net beter kunnen ontlasten en dat milieuvriendelijker doen. Denk bijvoorbeeld aan een buurtbatterij.
Zonnepanelen met thuisbatterij in België?
Zonnepanelen met een thuisbatterij zijn erg interessant. Zeker in België wordt er meer en meer gewerkt met de thuisbatterij. Om echter een goede keuze maken, is het van belang dat je meerdere partijen vergelijkt. Zeker qua kosten, maar ook het materiaal dat ze gebruiken.