Tijm is een krachtig kruid met een heerlijke smaak en veel gezondheidsvoordelen. Daarom is tijm dan ook onmisbaar in onze kruidentuin. Vandaag heb ik dit kruid uit onze tuin geknipt om te laten drogen, een perfect moment om een blog te schrijven over tijm! In deze blog gaan we kijken naar de voordelen, hoe je het kweekt, snoeit en droogt. Lees verder om alles te weten te komen over tijm.
Wat is tijm?
Tijm is een meerjarig kruid, wat betekent dat het maar één keer geplant hoeft te worden om er het hele jaar en vele jaren van te kunnen genieten.
Het is een lid van de muntfamilie, waardoor het familie is van veel voorkomende kruiden als oregano, basilicum en natuurlijk munt. De smaak is echter anders dan die van zijn neven. Hij ziet er zelfs anders uit. Eetbare Thymus vulgaris is te herkennen aan de kleine, ronde groene blaadjes die in groepjes aan houtachtige stengels groeien en citroentijm aan de gelijknamige geur.
5 gezondheidsvoordelen van tijm
Kruiden staan bekend als medicinale wondermiddelen, en deze is niet anders.
Tijm ondersteund het immuunsysteem
De volgende keer dat je een verkoudheid voelt opkomen, grijp dan naar tijm! Het is een uitstekend kruid voor de gezondheid in de winter.
Het is een uitstekende bron van vitamine C en vitamine A, die beide een cruciale rol spelen in de gezondheid van je immuunsysteem.
Het is antimicrobieel en schimmelwerend
Wist je dat vóór de uitvinding van antibiotica tijm werd gebruikt?
Dit komt omdat het een natuurlijke bron is van thymol, een chemische verbinding met sterke antiseptische eigenschappen. 1
In combinatie met een draagolie kan tijm essentiële olie worden gebruikt om veel voorkomende schimmelgroei te behandelen, zoals teennagelschimmel, ringworm en voetschimmel.
Tijm bevordert een gezonde spijsvertering
Het staat al lang bekend om zijn vermogen om een gezonde spijsvertering en eetlust te bevorderen.
Het kan ook worden gebruikt tegen winderigheid, diarree, misselijkheid en koliek, vooral als het wordt ingenomen in de vorm van een zelfgemaakte immuun versterkende digestieve tonic. 1
Tijm verzacht keelpijn en hoesten
Nog een reden om tijm te pakken wanneer je een verkoudheid of griep voelt opkomen!
Tijm heeft natuurlijke krampstillende en bronchodilaterende eigenschappen (met andere woorden, het is bijzonder verzachtend bij hardnekkige hoest).
Goed voor de mondgezondheid
Veel commercieel gemaakte mondspoelingen bevatten al thymol, wat betekent dat je misschien al de vruchten plukt van de mondgezondheid van tijm!
Tijm wordt van oudsher gebruikt om symptomen van gingivitis, tandbederf en plakvorming te behandelen.
Lees ook Een medicinale kruidentuin
6 voordelen van tijm in de moestuin
De voordelen en toepassingen van tijm houden niet op bij onze gezondheid, tijm is ook een krachtig kruid dat je in jouw tuin kunt gebruiken!
Door tijm naast veel planten te planten, houdt je ongedierte weg zonder chemicaliën. Tijm is geweldig in het weghouden van vele soorten wormen. Koolwormen, korenwormen, tomatenwormen en aardappelkevers. Combineer ze dus met aardappelen, maïs, kool, tomaten, aardbeien, uien, bieslook, asperges, wortelen en limabonen, om er maar een paar te noemen!
- Weert tuinplagen af
- Verhoogt de smaak van sommige planten (tomaten)
- Trekt bijen aan
- Ziet en ruikt geweldig in de tuin
- Geeft je verse tijm bij de hand
- Groeit als vaste plant
Tijm kweken
- Tijm groeit het best in de volle zon.
- Gebruik jonge planten en zet ze in het voorjaar uit, ergens na de laatste vorst. Verplant alleen sterke tijmplanten, want ze verplanten niet gemakkelijk.
- Je moet je tijm planten in grond met een uitstekende drainage.
- Je moet jouw tijm ook regelmatig bemesten tijdens het groeiseizoen, wat je kunt doen met een organische meststof of met een natuurlijke compost of wormenthee.
- Tijm geeft de voorkeur aan droge, zanderige grond - vermijd daarom het planten van tijm in dichte, drassige grond.
- Het is belangrijk om onkruid in je tijmtuin onder controle te houden, omdat het in de beginfase kan concurreren met je opkomende tijm voor voedingsstoffen. Een goede manier om onkruid te voorkomen en te bestrijden is om je tijm te omringen met een dikke laag mulch. Dit maakt het ook makkelijker om je tijm te oogsten, omdat het vuil van het water geven niet terug op je bladeren spat.
Tijm snoeien
Tijmplanten doen het, net als de meeste houtachtige kruiden, het beste wanneer ze regelmatig gesnoeid worden. Als je de tijd neemt om tijm te snoeien, ziet de plant er niet alleen mooier uit, maar kunt je ook meer van de plant oogsten.
Het juiste moment om tijm te snoeien hangt af van het soort snoeiwerk dat je aan de plant wilt verrichten. Er zijn vier manieren om tijmplanten te snoeien:
Tijm flink terugsnoeien
In de meeste gevallen hebben tijmplanten geen flinke verjonging snoei nodig omdat ze normaal gesproken regelmatig worden geoogst en het oogsten voorkomt dat de tijmplant te houtig wordt.
Soms moet een verwaarloosde tijmplant hard worden teruggesnoeid om de houtachtige groei te verwijderen en tere, bruikbare groei te stimuleren.
Verwijder in de late herfst, na de eerste vorst, een derde van de oudste en meest houtachtige stengels van jouw tijmplant. Knip deze stengels met een scherpe, schone schaar tot de helft terug. Herhaal dit proces het volgende jaar tot jouw tijmplant weer jongere, zachte stengels heeft.
Lichte snoeibeurt
Wanneer je tijm een lichte snoeibeurt geeft, zorg je er in feite voor dat jouw tijmplant in de toekomst niet te houtig wordt.
Verwijder in de nazomer, nadat de tijmplant gebloeid heeft, een deel van de oudste stengels van de plant. Knip deze met een scherpe, schone schaar voor twee derde terug.
Doe dit jaarlijks voor de beste gezondheid van de plant.
Tijm drogen en bewaren
Als je ervoor kiest om je tijmplant een flinke snoeibeurt te geven, wil je deze mooie oogst natuurlijk wel bewaren.
Na het snoeien van de plant:
- Verwijder al het vuil tussen de takjes
- Maak bundeltjes en bind deze vast met touw
- Hang deze op een droge plek, ik heb de kapstop gebruikt (zie foto hierboven)
- Als de kruiden droog zijn verwijder je de blaadjes van de takjes en bewaar dit in een luchtdicht potje
Je kunt er ook voor kiezen de bosjes te laten hangen en te gebruiken wanneer je het nodig hebt, let dan wel op stof en spinnenwebben