Tomaten planten kweken

21 maart 2022
680
tomaten zaaien

Tomaten planten kweken - Wil je zelf aan de slag met het zaaien en kweken van tomaten? Het is een populaire plant in de moestuin, maar er komt best wat bij kijken. Van het voorzaaien tot dieven, in ons artikel vertellen we je over het zaaien, kweken, oogsten en verzorgen van de tomatenplant.

Verschillende soorten tomaten planten kweken

Je kunt voor veel verschillende soorten tomaten kiezen. Je hebt de kleinere (snoep)tomaatjes zoals de cherrytomaatjes tot de roma tomaten. De meesten tomaten klimmen omhoog en groeien in een stamvorm. Maar daar heb je ook verschillende soorten in, denk aan de struikvormige tomatenplant of de dwergtomaat. Je kunt zaden voor tomaten makkelijk online bestellen en stekjes kun je in het tuincentrum krijgen.

tomaten planten kweken

Tomaten zaaien

Begin je met tomatenzaadjes? Dan is het goed om in zaai- en stekgrond te planten. Dit geeft een betere groei en hierdoor gaat het niet zo snel als potgrond. De grond is iets luchtiger waardoor de tomatenplant zich goed kan wortelen.  Je kan direct in potjes beginnen te kweken, dat kan met een enkel zaadje, maar je kunt er ook een paar samen zetten. Als je er meerdere samen zet, houd dan wel voldoende afstand. Zet de potjes op een warme plek waar het minimaal 20 graden is.

Je kan de tomaten vanaf maart tot en met mei voorzaaien in een bakje in huis of in de kas. Bij een 20 graden zullen de zaadjes ongeveer na 10 dagen ontkiemen. In de maanden mei of juni kun je de tomaten naar buiten zetten en ompotten naar een grotere pot of de planten in de volle grond zetten.

Lees ook:  5 Ongedierte in huis bestrijden

Als je tomaten in de volle grond zet, houd je minstens 50 cm afstand van elkaar. Zo heeft de tomatenplant voldoende ruimte om te groeien. Als de plant groter wordt, zul je de tomaat moeten opbinden. Hiervoor gebruiken wij bamboe stokjes. Maar een tomatenrekje kan ook. Het opbinden is wel belangrijk, want je wilt voorkomen dat de plant om gaat breken.

Tomaten kweken in een pot?

Dat verschilt heel erg. Je kunt ze perfect in een pot kweken. Bijvoorbeeld struiktomaten doen het super in een pot. Maar let wel op de grootte van de potten en het soort tomaten. Dit kan het beste in een 35cm pot, maar soms moet je een pot groter.

Een aantal soorten tomatenplanten kun je goed in bakken of poten kweken. Denk hierbij aan de varenbladtomaat, de gewone tomaat, tigerette tomaat of de fuzzybabytomaat.

Verzorging tomatenplanten

Tomatenplanten hebben erg behoefte aan een warme en zonnige plekje. De grond moet goed bemest zijn en waterdoorlatend. Zorg dat als je de plant water geeft, je dit altijd onderaan doet. Als je over de bladeren heen water geeft, vergroot je de kans op schimmelziekten, zoals Phytophthora

Geef de plant het liefste 1x per week water in plaats van elke dag een beetje. Doordat het water bij een grotere hoeveelheid ook dieper zakt, zal de tomatenplant langere en diepere wortels ontwikkelen.

Als de tomaten beginnen te komen en te verkleuren, moet je het water minderen. Zo voorkom je dat de tomaten gaan barsten.

Daarnaast kan het zijn dat je met bestuiving rekening moet houden. In principe kunnen ze dat prima, maar je kan altijd een handje helpen. Als de tomaten gele bloemen beginnen te krijgen kun je even schudden aan de plant. Zo komt het stuifmeel sneller los en is de kans groter dat er een tomaat uit de bloemen gaat groeien.

Lees ook:  Alles over tijm- 11 voordelen, kweken, snoeien & drogen

Lees ook beginnen met moestuinieren

tomaat kweken oogsten

Als je een zelftoppend ras hebt, hoef je dit niet te doen. Maar als je een niet zelftoppend ras hebt, moet je richting het einde van de zomer de top van de tomatenplant er af halen. Zo kan de plant zich meer richten op het rijpen van de tomaten en gaat er geen energie verloren aan het vormen van nieuwe tomaten.

Je kun ongeveer 10 weken na het zaaien beginnen met oogsten. In augustus zijn dan vaak de eerste tomaten rijp om te oogsten. Pluk daarbij altijd boven het groene kroontjes om te zorgen dat de tomaten langer vers blijven.

Wordt het in september houder, dan kun je ook de niet rijpe tomaten plukken en deze verder binnen laten narijpen. Doe dit wel op de vensterbank.

Tips tomaten kweken

  • Tomaten hebben voldoende ruimte nodig om te groeien. Zo kan de zuurstof ook goed circuleren. Het zorgt er ook voor dat de verspreiding van ziektes tussen de planten kleiner is.
  • Tomaten hebben 6 tot 8 uur per dag licht nodig. Als je tomaten binnen zet, hebben ze zelfs meer licht nodig. Zorg dus voor een zonnige plek buiten
  • Maak gebruik van natuurlijke mulch. Dit behoud het vocht in de grond. Zorgt voor bemesting en houd de grondtemperatuur stabiel
  • Zorg dat tomaten een goede droge plek hebben. Te veel regen kan de plant aantasten doordat er schimmels ontstaan.
  • Pluk de tomaten net voor ze helemaal rijp zijn, laat ze daarna liever achter de vensterbank rijpen. Zo voorkom je dat rijpe tomaten buiten aangetast worden door ziektes.
  • Verwijder regelmatige de zogeheten ‘dieven’. Dit zijn de scheuten die tussen de plant doorgroeien. Ze nemen veel energie af van de plant.
  • Bewaar je tomaten niet in de koelkast en houd ze apart van andere vruchten zoals bananen en appels.

Lees ook:  Gemakkelijk zelf taugé kweken

Lees ook goede buren, slechte buren combinatieteelt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024