Kruiden stekken – 8 Favoriete kruiden

2 juni 2023
512
kruiden stekken

Het stekken van kruiden is een geweldige manier om je tuin voor niets op te vullen met je favoriete kruiden. Gelukkig zijn veel kruidenplanten gemakkelijk te stekken. Wil jij je eigen kruiden stekken? Lees dan verder, in deze blog gaan we het hebben over het stekken van 8 verschillende kruidenplanten.

Kruiden stekken nemen

Het is belangrijk om de juiste tijd te kiezen om stekken te nemen, namelijk in de ochtend wanneer de planten stevig en fris zijn. Zoek naar nieuwe groei op de zijscheuten, zolang de zijscheuten geen bloemknoppen hebben. Omdat sommige stekken kunnen mislukken, wil je meer stekken nemen dan het aantal planten dat je wilt. Als je één plant wilt, neem dan twee of drie stekken. Als je drie planten wilt, neem dan ongeveer zes stekken.

Gebruik een scherp en schoon mes om een stek van ongeveer drie tot zes centimeter lang te nemen. Snijd voorzichtig net onder een bladknoop, waar een bladset zich verbindt met de stengel. Het is belangrijk om stekken net onder bladknopen te nemen, omdat dit het gebied is waar de natuurlijke wortelhormonen van een plant het meest actief zijn. Snijd de stengels schuin af om het grootst mogelijke oppervlak te creëren voor de vorming van wortels.

Verwijder de onderste bladeren van de stek, laat één helft tot tweederde van de stengel kaal. Laat slechts enkele sets bladeren aan de bovenkant van de stek zitten. Sommige mensen vinden het prettig om elke stek in een wortelhormoonpoeder te dippen. Dit wordt aangemoedigd omdat het de slagingskans vergroot voor het ontwikkelen van nieuwe wortels, maar wortelhormonen garanderen geen succes, dus het is aan jou of je ze wel of niet wilt gebruiken. Of je nu water of een pot met wortelmedium gebruikt om je stekken te bewortelen, ze zijn nu klaar om in een glas water te worden geplaatst of in een pot te worden geplant.

8 Favoriete kruiden en hoe je deze kunt stekken

Hieronder volgen 8 favoriete kruiden en hoe je deze gemakkelijk zelf kunt stekken.

basilicum stekken, kruiden stekken

Basilicum stekken

Basilicum is eenjarig kruid dat meestal uit zaad wordt gekweekt, maar het is ook een van de gemakkelijkste planten om te vermeerderen door middel van stekken en kan zelfs wortels ontwikkelen in een glas water. Zorg er wel voor dat je een stek neemt van een basilicumplant die niet gebloeid heeft of in zaad is gegaan.

Lees ook:  Foerageren, wildpluk tips - 5 gemakkelijke wildpluk planten

Bij het vermeerderen van basilicumplanten zijn stekken van jonge planten het beste. Wanneer een basilicumplant bloeit of in zaad gaat, is het namelijk een volwassen plant, dus zorg ervoor dat je de stek neemt van een jongere basilicumplant.

Basilicumstekken moeten minimaal 10cm lang zijn. Snijd de basilicumstengels af met een scherpe, schone en gedesinfecteerde snoeischaar onder een hoek van 45 graden. De 45 graden hoek zorgt ervoor dat er voldoende oppervlakte aanwezig is op het onderste deel van de stek waar wortels veilig kunnen vormen.

Verwijder bijna alle basilicumbladeren van de stek, laat er slechts een paar aan de bovenkant van de stengel zitten. Knip de overgebleven bladeren tot een derde van hun grootte als ze vooral groot zijn. Het verwijderen van het grootste deel van de bladeren van de stek en het inkorten van de grootte van de overgebleven bladeren wordt aanbevolen om de stek aan te moedigen om zijn inspanningen uitsluitend te richten op wortelproductie om een ​​sterk wortelstelsel op te bouwen.

Basilicum is een van de verschillende kruiden met zachte stengels die wortels kunnen ontwikkelen in een glas water voordat ze worden overgeplant in de tuin. Plaats je stekken in een pot met water en zet de pot op een zonnige locatie die helder maar indirect is. Direct zonlicht is te intens voor basilicumstekken en zal ervoor zorgen dat ze omvallen, verschrompelen en uiteindelijk sterven in plaats van gezonde wortels te ontwikkelen. Kies een locatie met goede luchtcirculatie en ventilatie, maar houd je stekken uit de buurt van gebieden die worden blootgesteld aan frequente tocht van koude, frisse lucht en harde wind. Vervang het water in je glas om de andere dag.

Als je het glas water wilt overslaan en je basilicumstekken wilt laten wortelen in een bodemmedium, is dat ook prima en zal het waarschijnlijk zelfs je succespercentage vergroten. Gebruik in plaats van potgrond een zaai-startmix of combineer gewoon gelijke delen zand en potgrond.

Na ongeveer twee tot drie weken zullen je basilicumstekken nieuwe wortels ontwikkelen. Zodra nieuwe wortels zijn ontwikkeld, zijn de stengels klaar om in een planten

munt stekken kruiden stekken

Munt stekken

Munt is net zo gemakkelijk als basilicum om te kweken uit stekjes. Net als basilicum kan munt zich ontwikkelen in water of aarde. Stekjes van munt zullen over het algemeen binnen slechts één tot twee weken wortels ontwikkelen.

Lees ook:  Back to Eden tuinieren

Eén ding over muntplanten, hoewel ze geen speciale behandeling vereisen om hun stekken te laten wortelen, is het nog steeds belangrijk om op te merken dat muntplanten zeer invasief kunnen zijn. Wanneer u besluit uw stekjes na het ontwikkelen van wortels te verplanten, kan het een verstandige keuze zijn om jouw munt in een container te verplaatsen, waar de plant niet kan uitbreiden waar hij maar wil.

Als je besluit om munt in de grond te planten, zorg er dan voor dat u het op een locatie plant met diepe grenzen om te voorkomen dat het zich verspreidt naar plaatsen waar het niet gewenst is.

oregano stekken kruiden stekken

Oregano stekken

Het vermeerderen van oregano is iets lastiger dan basilicum en munt, maar zeker niet onmogelijk.

Om oregano te stekken, knip je 10 tot 15 cm lange stengels van een jonge oreganoplant af met gesteriliseerde snoeischaren of schaar. Maak de sneden onder een hoek van 45 graden en verwijder alle bladsets behalve de bovenste drie tot vier sets op elke stek.

Oregano wortels groeien veel langzamer dan basilicum- of muntwortels, dus je kunt een natuurlijk wortelhormoon gebruiken om het proces te versnellen. Houd je oregano stekken in een heldere omgeving, maar vermijd direct zonlicht. Het kan ongeveer vier weken duren voordat de oregano stekken nieuwe wortels ontwikkelen en klaar zijn om in potten te worden getransplanteerd.

salie stekken kruiden stekken

Salie stekken

Het kweken van nieuwe Salie planten met behulp van stekken genomen van gevestigde planten is erg eenvoudig.

Snijd de Salie stekken van een scheut ongeveer zes centimeter onder de knoop en plant deze in vochtige grond op een plek met gedeeltelijke schaduw die voldoende ochtendzon krijgt, maar wel schaduwrijk is tijdens de hitte van de middag.

Salie planten kunnen ook in water worden geworteld, maar de kans op succes is veel groter met een grondmedium.

lavendel stekken kruiden stekken

Lavendel stekken

Voor het stekken van Lavendel kun je het beste nieuwe scheuten afsnijden tijdens de zomermaanden, aangezien lavendel in deze periode makkelijker wortelt. Gebruik hiervoor een scherp mes en neem scheuten van ongeveer 15 tot 20 centimeter lang. Bij hardhouten stekken snij je de stengel net onder de verhoging die een bladknoop aangeeft. Verwijder de bladeren van de onderste helft van de stengel en schil voorzichtig de huid van de onderkant van de stengel aan slechts één zijde.

Lees ook:  Alles over oogst bewaren – Vers bewaren, invriezen & drogen

Plant de stekken twee centimeter diep in een bak met zaai- en stekgrond en doop de stekken in stekpoeder als je dat wilt. Het stekpoeder bevordert sterke wortelontwikkeling en helpt bij het voorkomen van rotten van de stekpunt, maar lavendelstekken zijn over het algemeen bekend om zonder stekpoeder goed te wortelen.

Bedek de bak met plastic om een broeikaseffect te creëren voor de stekken en zet ze op een plek met voldoende licht maar niet in direct zonlicht. Houd de grond vochtig totdat er wortels zijn ontwikkeld. Zachthoutstekken zullen binnen twee tot vier weken wortelen, maar hardhouten stekken hebben mogelijk iets langer nodig. Controleer of er wortels zijn gevormd door voorzichtig aan de plant te trekken. Als de plant weerstand biedt, dan heeft het wortels gevormd.

tijm stekken kruiden stekken

Tijm stekken

Tijm is een kruid met houtachtige stengels en moet daarom in de grond worden geworteld in plaats van in een glas water.

Zorg ervoor dat je je tijmstek neemt bij een knoop waar de bladeren groeien, omdat de plantwortels op deze plekken beter reageren. Na het verwijderen van de onderste bladeren op de stekken, plant je de tijmstekken in vochtige grond en houd je ze uit direct zonlicht.

rozemarijn stekken kruiden stekken

Rozemarijn stekken

De beste tijd om stekjes te nemen van je rozemarijnplant is wanneer deze nieuwe groei vertoont, terwijl het weer warmer wordt en de planten naar buiten gaan voor de zomer.

Neem zachte stengelstekken van enkele centimeters lang van de nieuwste groei op je plant. Als dat nodig is, kun je meerdere stekken tegelijkertijd nemen van een rozemarijnplant. Neem meer stekken dan je uiteindelijk wilt laten groeien, omdat niet al je rozemarijn stekken wortels zullen ontwikkelen. Kies secties van 20 tot 25 centimeter lang en verwijder dan de bladeren van de onderste twee centimeter van de stek.

Plaats de stekken in een container gevuld met vers water zodat ze wortels kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om het water in de container regelmatig te verversen en bij te vullen tijdens dit proces.

Na enkele weken in het water zouden je rozemarijn stekken wortels moeten hebben ontwikkeld en klaar zijn om te planten. Bedenk echter dat het langer kan duren voordat stekken wortel schieten in koud weer.

Lees ook

© Doepserleven - 2024