Vanlife – leven vanuit je camper

19 mei 2022
638
vanlife

De ultieme vrijheid, gaan en staan waar je maar wilt en je dagen helemaal zelf indelen. Wie droomt daar nu niet van? Geloof het of niet, maar voor veel mensen is deze droom een werkelijkheid. Zij hebben gekozen voor Vanlife, oftewel leven in een camper. Je trekt de wereld rond en parkeert je ‘huis’ op de allermooiste plekken. ’s Ochtends word je wakker van het geluid van de fluitende vogeltjes. Je schuift de gordijnen van je camper open en ziet de zon langzaam opkomen vanachter een schitterend landschap. De wereld ontwaakt langzaam en terwijl zij zich klaarmaken voor een lange werkdag en filerijden, ben jij klaar om de wereld te ontdekken. Lunchen doe je langs de kant van de weg met uitzicht over dalen en valleien en ’s avonds, terwijl de zon ondergaat, neem jij nog een frisse duik in de zee. Klinkt als een droomleven of niet? Wij vertellen je alles wat je moet weten over Vanlife en wie weet leef jij binnenkort je eigen droom.

Wat is Vanlife?

Vanlife is de ultieme manier van een vrij leven leiden. Je leeft namelijk in een (omgebouwde) camper en kan gaan en staan waar jij dat wilt. Iedere ochtend word je wakker met een ander uitzicht en onderweg leer je te genieten van de kleine dingen van het leven, zoals een prachtige zonsondergang. Dit leven brengt je terug naar de basis. Je leert op je eigen benen te staan, je moet slaapplekken regelen en je leert leven zonder altijd beschikking te hebben over stroom, water en internet. Het leven in een camper is een minimalistische manier van leven. Je hebt niet veel nodig. Want waar je ook bent, je hebt je huis altijd bij je. In slaap vallen doe je onder de sterrenhemel en wakker word je op het strand. Regent het de hele dag? Rijd dan net zo lang door tot de zon weer schijnt. Dát is Vanlife.

Wat komt er bij kijken?

Voor je aan je Vanlife begint zul je eerst een aantal dingen moeten regelen. Het heet niet voor niets ‘Vanlife’, je zult dus een ‘van’ oftewel een busje of camper nodig hebben. Dit is niet een al te luxe manier van leven, maar je hebt wel altijd een dak boven je hoofd. En laten we eerlijk wezen, meer heb je ook niet nodig tijdens je ‘life on the road’. Toch is het wel aan te raden je busje om te bouwen. Een klein keukentje en een bed in je busje zijn geen overbodige luxe. Dus koop een busje en bouw hem om tot een comfortabele plek die jij de komende tijd je thuis gaat noemen. Welk busje hiervoor het beste is, daar verschillen de meningen over. Daarom is het belangrijk om zelf te ontdekken wat jij belangrijk vindt in je nieuwe ‘huis’. Een Volkswagenbusje is één van de populairste manieren om in rond te reizen. Want zeg nou zelf, de VW T1 is toch dé ultieme manier om Europa mee te doorkruisen?

Lees ook:  Ardennen: De mooiste plekken!

Voor wie is Vanlife?

Vanlife kent geen leeftijden, geen onderscheid en geen grenzen. Ooit was het een manier van leven van hippies, maar tegenwoordig is het een manier van leven die een wijde variatie van mensen aantrekt. Het enige dat Vanlifers gemeen hebben, is hun zoektocht naar vrijheid en avontuur. En dit is zeker niet iets dat alleen jonge mensen aantrekt. Talloze gepensioneerden trekken er iedere jaar maandenlang op uit met hun camper. Over het algemeen een iets luxere levensstijl, maar nog altijd het echte Vanlife. Als gepensioneerde ben je nergens meer aan gebonden en ligt de wereld aan je voeten. Maar ook als het gepensioneerde leven nog ver bij je vandaan ligt, kun jij genieten van de vrijheid die het brengt. Werken kan tegenwoordig veelal op afstand. Dus heb jij niet genoeg spaargeld om het werkende leven voor even achter je te laten? Dan is werken en reizen ook een optie. Veel beroepen kun je ook onderweg uitoefenen. Denk hierbij aan webdevelopers, tekstschrijvers en fotografen. Zo zijn er nog vele banen waarbij je niet gebonden bent aan een vaste werkplek. Dus laat je omscholen en kies voor een baan die je overal ter wereld kunt uitoefenen. Op deze manier word je ’s ochtends wakker op het strand, neem je een frisse duik in het water en vervolgens klap je je laptop open op je eigen gemaakte terrasjes. Je blote voeten in het zachte zand en de zon in je gezicht. Dat is pas een ontspannen manier van werken.

Van life

Wat zijn de nadelen?

Instagram staat vol met prachtige Vanlife foto’s van mensen die het avontuur zijn aangegaan. Maar realiseer je goed dat alleen de meest romantische plaatjes getoond worden op Social Media. Helaas is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Vanlife betekent ook dat je leeft in een kleine ruimte. Dus als het regent kun je niet zo heel veel. Bedenk je ook dat je nooit alles opgeruimd en schoon kunt houden. Een toilet hebben de meeste busjes niet, dus je bent aangewezen op openbare toiletten en douches. Maar mensen die het Vanlife leven, passen zich over het algemeen erg snel aan aan hun nieuwe levensstijl. Natuurlijk is het wennen in het begin, maar als je eenmaal gewend bent, dan kan het genieten beginnen en vergeet je alle nadelen die eraan kleven.

Lees ook:  Gastblog OERvrouw Magazine

Lees ook wonen in een Yurt

Hoeveel kost het?

Vanlife kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Heb je nog geen busje, dan is de aanschaf van het busje of camper even een grote investering. Een busje kun je vervolgens ombouwen tot een paradijsjes waar jij heerlijk in kunt vertoeven. Een fijne slaapplek en een klein keukentje kun je goed realiseren hierin. Maar dit ombouwen kost natuurlijk ook geld. Als je eenmaal onderweg bent, dan is de grootste kostenpost de benzine. Helaas is benzine en diesel niet goedkoop, maar je kunt toch echt niet zonder. En een oldtimer als een Volkswagenbusje staat niet bekend om het zuinige verbruik. Ook ligt de hoogte van de kosten aan het land waar je verblijft. Blijf je in Nederland? Dan ben je minder onderweg en dat scheelt in de benzinekosten. Maar overnachten in Nederland is duurder dan in andere landen en ook aan eten ben je meer kwijt dan in bijvoorbeeld Spanje. Wildkamperen is verboden in ons land, dus je bent altijd geld kwijt aan overnachtingen. Dit in tegenstelling tot sommige andere landen in Europa waar je wel mag wildkamperen en dus je busje overal neer mag zetten om te overnachten. Noorwegen, Zweden en Finland zijn landen met een betoverend mooie natuur én je mag er wildkamperen. Dus parkeer je camper of busje aan de rand van een klif (voorzichtig natuurlijk!) en geniet van het magische uitzicht vanuit je bed.

wonen in busje

Ook qua eten maak je je het jezelf zo goedkoop of duur als je wilt. Bezoek lokale markten en goedkope supermarkten als je niet te duur uit wilt zijn. Uiteten is helemaal niet nodig. Want eten doe je natuurlijk met een eigen gekozen uitzicht ergens midden in de natuur of met uitzicht op zee. Neem ook je fiets mee onderweg zodat je gemakkelijk op verschillende plekken kunt komen zonder altijd je camper mee te hoeven nemen.

Lees ook:  Roadtrip Oostenrijk

Sla je vleugels uit en ontdek de wereld

Met Vanlife ligt de wereld aan je voeten. Want wie zegt dat je je moet beperken tot Europa? Steek de oceaan over en ontdek de uitgestrekte natuur van de Verenigde Staten. Of rijd dwars door de Australische outback en wordt wakker met kangoeroes om je heen. De VS en Australië zijn bij uitstek geschikt voor Vanlife. Je kunt hier eindeloos door het adembenemende landschap rijden. Je busje parkeer je op de mooiste plekken en in slaap vallen doe je onder een heldere sterrenhemel. Dus beperk je niet tot Nederland of Europa, maar trek de wijde wereld in. Dát is pas avontuur!

Ook eens ervaren hoe het is?

Wil jij ook een keer proeven van deze ultieme vrijheid? Je hoeft natuurlijk niet meteen alles op te geven en meteen in het diepe te springen. Ontdek eerst eens of dit leven echt wat voor jou is. Dit doe je door eerst een busje te huren en een paar weken op pad te gaan. Een busje huren in Limburg kan al op veel plekken, maar ook in de rest van Nederland hoef je niet lang te zoeken. Ga in eerste instantie een paar weken vanuit je busje leven en ervaar hoe het is. Ben je overtuigd en verlang je naar meer? Koop dan een eigen busje en bouw hem om tot een heerlijk plekje. Ervaar de vrijheid en ontdek de wereld. Je zult niet anders meer willen!

camper wonen

Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023