Vleeskippen houden en onze ervaring

10 november 2023
43
vleeskippen houden

In onze nieuwe blog over het houden van vleeskippen nemen we jullie mee in wat vleeskippen precies zijn, hoe we ze houden en wat onze ervaring is.

Wat zijn vleeskippen?

Vleeskippen zijn speciaal gefokt voor de productie van vlees. Ze verschillen van legkippen in grootte, gewicht en gedrag.

Het hok voor de vleeskippen

Onze vleeskippen hebben we vanaf kuiken opgevoed, hiervoor kun je in onze andere blog kijken: kuikens houden.

De kuikens zijn opgegroeid in een grote caviaren die binnen stond. Netjes geïsoleerd en met een warmteplaat. Dat is echt een must! Als de kuikens eenmaal groter zijn, kunnen ze voorzichtig naar buiten.

Wij hebben ze overdag buiten gelaten, maar s nachts nog warm in de grote cavia ren.

Eenmaal wat groter en met wat veren, maar ook afhankelijk van de buitentemperatuur, kunnen de vleeskuikens naar buiten. Hiervoor hebben wij een kippentractor. Dit is een verplaatsbare ren, waar ze veilig zitten van de regen, wind en roofdieren. De kippentractor verplaatste wij om de dag naar een vers stuk gras.  In de kippentractor, hebben we de warmteplaat zolang aangehouden, tot de kippen hier zelf geen gebruik meer van maakte.

Maar onze vleeskuikens hadden ook nog een aanvullend buitendeel, waar ze overdag konden scharrelen. Hoe verser, hoe beter!

Eten en drinken

Vleeskuikens zijn opgefokt om hard te groeien en veel vlees te hebben, ze eten en drinken dus ook veel! Let er elke dag op dat ze genoeg vers eten en drinken hebben. In het begin maak je gebruik van kuikenmeel, later wordt dit een fijn gebroken mix, een grove mix en als laatste kun je nog gebruik maken van opfokmeel / groeimeel. Dit is bedoeld om de kippen de laatste 2 weken nog wat extra te laten aanzetten.

Lees ook:  31 Tips - Zelfvoorzienend leven / homestead tips

Wat levert het op om vleeskippen te houden?

Wat levert het nou op om vleeskippen te houden? Nou als we als eerste de financiële som maken, hebben we ongeveer aan 18 kippen, 18kg goed vlees overgehouden. We tellen organen en karkassen niet mee. Het gaat puur om de filet, kipdijfilet en pootjes en vleugeltjes. Als we normale prijs van een kilo kip ongeveer nemen op 10 euro per kilo, hebben we dus voor 180 euro verse kip.

Maar dit is in onze ogen betere kip dan in de winkel en vinden dat onze kip dus ruim dus boven die prijs uitkomt.

Als we kijken naar de kosten, dan zitten we ong op 50euro aanschaf en 100euro eten. De soms lijkt redelijk gelijk, maar voor ons is deze kip een stuk meer waard en dat proef je ook. Het is echte verse scharrelkip die je niet beter kunt krijgen. Echter, het kost wel wat werk!

Hoeveel tijd kost het verwerken van een vleeskip?

We hebben de kippen dagelijks moeten verzorgen, maar ook de kippentractor en warmteplaat kosten geld. Dit vinden wij dan weer investeringen in de toekomst.

Het slachten kost ongeveer 2 goede dagen. De eerste dag is het slachten, plukken en schoonmaken. Op de tweede dag, nadat de kip een nacht heeft afgestorven, moet je alles nog klaar maken voor de diepvriezer. Hier zijn we een weekend zoet mee geweest, ongeveer van 10u s ochtends tot 4u in de middag. En dat samen met z’n tweetjes en hulp van moeders en een bekende.

Lees ook:  IBC regenwateropslag maken en koppelen

Maar in onze ogen is de smaak en wat de kip nu echt is, pas echt de waarde. Als je de eerste stukjes kip eet, merk je pas echt dat het anders is. En ook hoe je over de kip denkt is ineens heel anders. Het is niet zomaar een stukje vlees in je avondeten, maar echt iets waar je de afgelopen 12 weken mee bezig bent geweest en echt voor hebt gezorgd. Deze bewustwording is veel meer waard. En zo hoeft niet iedereen vegetarisch of vegan te worden, maar als iedereen eens wist wat het echt kosten, dan zouden we allemaal heel anders denken en toch sneller anders eten. Want voor veel is dit een ver van hun bedshow.

Vleeskippen houden en onze ervaring

Welke soorten worden gebruikt als vleeskippen rassen?

Ross

Dit zijn witte vleeskippen die snel zwaar worden. Ze staan bekend om hun "dubbele borsten" en zijn verkrijgbaar als kuikens of op een leeftijd van 5 à 6 weken. Deze kuikens hebben wij gehaald vanaf kuiken en zijn dus ook nog jonger te verkrijgen mits de juiste verzorging. Dit zijn echte witte vethaantjes die bedoeld zijn om gegeten te worden. Ze groeien hard en je kunt er veel informatie van op internet vinden.

Er zijn meerdere soorten Ross, wij hebben de ros308 gehaald.  Voor onze volgende keer, willen we graag kijken naar een meer hybride ras, een kip die zowel kan leggen als ook steviger is dan onze gewoon legkippen.

Kabir

Kabir is een bruin gekleurde vleeskip die trager groeit dan de witte rassen, maar bekend staat om beter smakend vlees en een fijnere kwaliteit. Ze zijn stressbestendiger en kunnen beter tegen temperatuurschommelingen. Beschikbaar als kuikens of op een leeftijd van 6 à 7 weken.

Lees ook:  Seizoensgroente

Naakthalzen (Cou-Nu)

Deze kippen hebben een kenmerkende rode hals en komen voor in bruin, wit of zwart. Ze groeien trager dan witte rassen, maar bieden betere smaak en vleeskwaliteit. Beschikbaar als kuikens of op een leeftijd van 6 à 7 weken.

Mechelse Koekoek

De Mechelse koekoek is een grijs gespikkelde vleeskip met pluimen op de poten. Ze groeien trager dan witte rassen maar bieden uitstekende smaak en vleeskwaliteit. Beschikbaar als kuikens of op een leeftijd van 6 à 7 weken.

Hollandse Blauwe

Deze grijze vleeskippen groeien trager dan witte rassen, maar hebben een uitstekende smaak en vleeskwaliteit. Beschikbaar als kuikens of op een leeftijd van 6 à 7 weken. Ze leggen bruine eieren.

© Doepserleven - 2024