Warmtepomp

25 december 2022
1092
warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzame manier om energie te besparen. Het is een type warmteterugwinning- of energiebesparende technologie dat warmte uit ongebruikte energiebronnen naar uw huis of bedrijf transporteert. De warmtepomp zal meestal aangedreven worden door elektriciteit en is bedoeld om energie te besparen door de omgeving te gebruiken om de gewenste kamertemperatuur te creëren. Je kunt dit toepassen in een breed scala aan situaties, van verwarmen van water en ruimtes in huis, tot koelen van kamers - en alles er tussenin. Door middel van warmteterugwinning wordt potentieel verspild warmteafvoer, zoals warme lucht die wordt afgevoerd uit gebouwen, gebruikt om verwarming of koeling te genereren.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op het onderwerp warmtepomp, waarom ze nuttig kunnen zijn, hoe ze werken, de verschillende types warmtepompen en de mogelijke combinaties ervan, het rendement, installatie- en onderhoudskwesties, en ten slotte wat een warmtepomp kan kosten inclusief subsidie.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een cyclus van machines die, in tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, energie uit de lucht of het grondwater haalt om de binnenruimte te verwarmen. Warmtepompen nemen, ondanks hun relatief hoge aankoopprijs, veel minder energie in beslag en levert aanzienlijk minder CO2-uitstoot op dan traditionele verwarmingssystemen.

Het basisprincipe bij een warmtepomp is dat de warmte van de buitenlucht of de grond verzameld en vervolgens naar de binnenruimte gebracht wordt. Dit gebeurt via een warmtewisselaar die warmte tussen twee vloeistoffen verplaatst zonder dat ze met elkaar gemengd worden. In het geval van een warmtepomp wordt warme lucht uit de buitenruimte geleid, waardoor de omgevingslucht een warme temperatuur krijgt.

De lucht wordt vervolgens over een warmtewisselaar geleid, die de warmte uit de lucht overzet naar een fluïdum dat door het systeem stroomt. Het fluïdum is meestal een koelmiddel of een olie, afhankelijk van de toepassing van de warmtepomp. Vervolgens wordt het warmte-fluïdum gevoerd naar een compressor die het drukverhogen en verwarmen en verwarmer vervolgens naar de binnenruimte stuurt.

Verwarmen en koelen met een warmtepomp

Een warmtepomp kan zowel verwarmen als koelen. Afhankelijk van de omgevingsomstandigheden kan een warmtepomp warme lucht absorberen uit een koele omgeving en deze vervolgens naar waar warmte nodig is verplaatsen. In het geval van koeling zal de warmtepomp deze warme lucht verplaatsen naar een koelere plek of omgeving – zoals een kelder of de buitenlucht– om het gebouw te verkoelen.

Lees ook:  Duurzame energie – groene energieleverancier

Voordelen van een warmtepomp

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van een warmtepomp boven andere vormen van energiebesparing. Een warmtepomp is efficiënter bij het verwarmen en koelen van gebouwen, en kan de energierekening aanzienlijk verlagen. Als de warmtepomp wordt gevoed door elektriciteit, is dit ook veel goedkoper dan andere verwarmings- en koelmethodes, zoals gas of olie.

Daarnaast kan een warmtepomp een groot verschil maken in de algemene luchtkwaliteit van uw huis of bedrijf, omdat deze de lucht schoon en gezond houdt. Het kan ook helpen bij het verminderen van het aantal stofdeeltjes en pollen in de lucht, waardoor de luchtkwaliteit helderder, frisser en schoner blijft.

Nadelen van een warmtepomp

Zoals elke technologie heeft een warmtepomp ook enkele nadelen. De meest opvallende is dat ze een lagere prestatie bieden bij lagere buitentemperaturen. Bij lage temperaturen is een warmtepomp minder effectief omdat het meer energie kost om warme lucht te verplaatsen. Als het erg koud buiten is, kan het verwarmingssysteem uiteindelijk stoppen omdat de warmtepomp het niet aankan.

Daarnaast kan een warmtepomp ook omgevingsgeluid produceren, afhankelijk van het type systeem, en kan dit geluid parkeer of tuinactiviteiten van buren verstoren. Ook is het mogelijk dat zoemende geluiden uit het systeem komen die binnen het huis of bedrijf gehoord kunnen worden.

De verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, afhankelijk van de warmtebron waaruit ze warmte absorberen, waaronder airco-systeem, lucht-lucht, lucht-water, hybride, geothermische of grond-water, en vele anderen.

Lucht lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp, ook wel een airco-systeem genoemd, maakt gebruik van de buitenlucht als warmtebron en slaagt erin om warmte naar binnen te brengen. De warmtepomp absorbeert warmte uit de buitenlucht, comprest het om het vervolgens vanuit de buitenlucht naar binnen te verplaatsen. Bij het koelen, zorgt de warmtepomp ervoor dat warme lucht wordt afgevoerd terug naar buiten.

Lucht water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp zal warmte absorberen uit de buitenlucht en deze vervolgens naar het binnenhuis transporteren, waar de warmte wordt gebruikt om warm water te verwarmen. De warmtepomp comprimeert de warmte die wordt gegenereerd door een buitenluchtventilator, waardoor het water in een warmtewisselaar wordt verwarmd.

Lees ook:  Zelf gezichtsscrub maken - recept

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een systeem dat gebruik maakt van twee energiebronnen. De ene energiebron staat bekend als de primaire bron en is meestal de buitenlucht die de energie levert die nodig is om het systeem te laten werken. De andere energiebron is meestal een gas- of olie- systemenergiebron, waardoor een back-up wordt verschaft als de lucht-lucht bron niet attent genoeg is.

Geothermische warmtepomp (grond/water warmtepomp)

Een geothermische warmtepomp of grond/water warmtepomp maakt gebruik van de energie die in de bodem of het grondwater voorkomt. De reservoirwarmte wordt eruit gezogen en vervolgens vervaardigd in nuttige energie. De warmtepomp werkt door een luchtfilter en buitenluchtventilator waardoor de temperatuur van de omgeving wordt aangepast om de voordelen te behalen.

hybride warmtepomp

Mogelijke combinaties met een warmtepomp

Er zijn veel mogelijke combinaties die kunnen worden gebruikt om een warmtepomp te gebruiken. Meestal wordt de warmtepomp gecombineerd met andere warmteterugwinning- of energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, warmteterugwinning ventilatoren, energiezuinige lampen en andere energiebesparende maatregelen.

Het rendement van een warmtepomp

Rendement is een belangrijke factor die bepaalt hoeveel energie een warmtepomp kan besparen. Het rendement is vaak afhankelijk van de maatregelen die zijn genomen om ervoor te zorgen dat de warmtepomp maximumvoordeel levert.

Een lucht-lucht warmtepomp kan een rendement laten zien van 400% en hoger, maar dit komt grotendeels voort uit het feit dat het systeem gebruikmaakt van elektriciteit als primaire energiebron. Als ze naast andere maatregelen worden geïnstalleerd, kan dit voordeel aanzienlijk worden verbeterd.

De meeste warmtepompen hebben een rendement van minimaal 200%. Dit betekent dat voor elke 1 kW elektriciteit die wordt gebruikt, er 2 kW aan warmte of koelte wordt geproduceerd. Dit rendement kan wel variëren afhankelijk van de locatie, de intensiteit van de verwarming of de koeling en de interne efficiëntie van de pomp.

Installatie en onderhoud van een warmtepomp

De installatie van een warmtepomp kan vrij complex zijn, afhankelijk van de gebruikte technologie en de omstandigheden bij de locatie waar de pomp geïnstalleerd wordt. Omdat er meerdere onderdelen nodig zijn om een warmtepomp functionerend te krijgen, is het aan te raden om een professionele bedrijf in te schakelen voor een correcte installatie.

Lees ook:  8 Voordelen van minder auto rijden

Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig onderhoud te doen aan de warmtepomp om problemen in de toekomst te voorkomen. Deze omvatten de controle van de luchtfilter, de controle van de vloeistofniveaus, het vervangen van de batterijen in de compressor en het vervangen van de warmtewisselaar.

warmtepomp installeren

Geluid van een warmtepomp

De verschillende typen warmtepompen voortbrengen vaak geluid wanneer ze werken. In het geval van een lucht-lucht warmtepomp, voegt de compressor aan het geluid van de buitenluchtventilator bovenop het totale volume toe. Andere typenwarmtepompen zoals geothermische of grond/water systemen kunnen ook geluid voortbrengen, maar dit is meestal niet zo duidelijk hoorbaar, afhankelijk van de locatie van het systeem.

Wat kost een warmtepomp

Net als alle andere mechanische apparaten hebben warmtepompen een aanzienlijke aanschafprijs. Wat betreft de precieze kosten is het echter erg lastig om een ​​algemeen antwoord te geven. Deze hangt af van het type machine, de parameters van de installatie en de leverancier die u kiest. Gemiddeld gezien kost een warmtepomp duizenden euro's, en dit geld kan soms terugverdiend worden door een lagere energierekening. Als algemene richtlijn hoeven consumenten meestal niet meer te betalen dan €2.500 voor een warmtepomp.

Subsidie voor warmtepomp

Er zijn verschillende overheidsprogramma's die mensen kunnen gebruiken om geld te besparen als ze een warmtepomp willen kopen of installeren. Het Landelijk Energie Bespaar Programma (LEBP) biedt subsidieregelingen aan voor mensen die energiezuinige warmtepompen installeren. Het kan veel geld besparen, afhankelijk van de particulariteiten van de locatie.

Samenvatting

Warmtepompen zijn een steeds populairdere keuze om te verwarmen en te koelen. In dit artikel werd een overzicht gegeven over hoe een warmtepomp werkt, hoe het geïnstalleerd en onderhouden wordt, hoeveel het kost en het geluid dat het kan maken. Daarnaast werd ook de subsidie die het Landelijk Energiebespaar Programma beschikbaar stelt voor warmtepompinstallaties besproken.

Lees ook Luchtvochtigheid in huis

© Doepserleven - 2024