...

Wat kan je allemaal recyclen

29 januari 2022
42
recyclen en hergebruiken

Recyclen, het opnieuw gebruiken van oude spulletjes. Soms is het gemakkelijk om iets te recyclen, maar er zijn nog meer mogelijkheden en daar kom je misschien niet zo snel op. In onze lijst van wat je allemaal kan recyclen proberen we onze ideeën te laten zien en zoeken we altijd naar meer recycle tips, want het is gewoon beter voor het milieu en je portemonnee.

Recyclen is ook een stuk makkelijker als je minder gaat werken met standaard producten die je maar een keer kan gebruiken. Denk hierbij aan plastic of echte wegwerpdingetjes. Daardoor verminder je afval een stuk meer, want alles wat erna overblijft kan je hopelijk recyclen.

Afval scheiden

Begin als eerste met het scheiden van afval. Dit is voor de verwerking van de afval later een stuk efficiënter en er kan meer opnieuw gebruikt worden. Door plastic, karton, restafval en groenafval te scheiden zal je al snel merken dat je veel kan hergebruiken. Groenafval is al snel te gebruiken in de tuin en scheelt je zo weer speciale dure grond.

Het verschil tussen recyclen en hergebruiken

Hergebruiken is nog beter dan recyclen. Want recyclen betekent dat je het product gaat gebruiken om iets nieuws van te maken. Als je iets kan hergebruiken is het dus altijd beter. Maar beide zijn al goede manieren om beter met spullen om te gaan en bewust te zijn van onze afdruk op de aarde.wat kan je allemaal recyclen

Wat kan je allemaal recyclen?

Je kan veel hergebruiken en recyclen, maar je moet er maar net even op komen. We laten zien welke recycle-tips wij allemaal hebben.

Lees ook:  10 Duurzame alternatieve voor je alledaagse dingen!

Lees ook Oud opnieuw- decoratief recyclen

Oud hout

Is goed te gebruiken voor het bouwen van nieuwe dingetjes. Als je het goed verzamelt en bewaart, kan je er veel mee doen. Zo gebruiken wij oude pallets om van alles mee te bouwen. De boomhut, kippenhokken, konijnenhokken en meer hebben we gemaakt van oude pallets. Maar ook oud hout dat niet meer gebruikt wordt is voor ons ideaal, we maken er zo weer afscheidingen mee in de moestuin om kweekbedden te maken. Hout scheelt je ook nog eens heel veel kosten als je naar de bouwmarkt moet gaan. En het is heerlijk om van dit soort hout te hebben staan en iets te kunnen maken als je het wilt. Het vraagt wel wat creativiteit, maar dat is toch heerlijk om je brein zo aan het werk te zetten.

Papier en karton

Je kan met oude dozen ook van alles doen, je kan het leuk laten uit zien en gebruiken als opslagdozen. Maar je kan er nog meer mee. Wij gebruiken de standaard bruine dozen en karton om in de moestuin te verwerken om kweekbedden mee te maken. Oude papieren briefjes etc. worden gebruikt om de kachel aan te maken en oude wc rolletjes als opstarter voor kleine plantjes. Je kan ook het overige papier verwerken tot een soort mulch en hier blokken van maken voor op de kachel. Dit is wel vrij intensief, maar door het papier met water goed door te mixen, krijg je een drab. Dit kun je in een vorm doen en aanduwen. Laat het drogen en gebruik het daarna op de kachel. Een andere goede is het hergebruiken van eierdozen. Wij gebruiken ze natuurlijk voor de eitjes, maar je kan het ook gebruiken om plantjes in te kweken of aanmaakblokjes te maken voor een vuurtje.

Lees ook:  Maak je tuin winter klaar met deze 10 tips!

Glas

Het recyclen en hergebruiken van glas is ook erg breed. Iets dat kapot gegaan is, is niet meer te gebruiken voor iets praktisch, maar je kunt er wel nog steeds mooie kunstwerken van maken. Wees alleen voorzichtig met de scherpe randen. Het glas dat wij hebben, zijn vaak lege flessen en potjes. Deze bewaren we om weer nieuwe dingetjes in te doen. De potjes met dekseltjes wassen we uit en zijn ideaal om soepjes even in te bewaren. Of kruiden of andere dingetjes in de keuken. Ook in de garage kan je ze gebruiken als opslag potjes voor schroefjes etc. Flessen gebruiken we om nieuwe sapjes in te bewaren. Glasafval hebben wij dus echt minimaal.

Kleren en textiel

Dit is een gemakkelijke om te doen. Oude kleren die niet meer goed zijn, kan je gemakkelijk gebruiken als kleren om te klussen of in de tuin te werken. Draag je bepaalde goede kleren niet meer? Verkoop het dan via apps zoals Vinted. Daar maken wij ook actief gebruik van en wisselen onze kleren zo wel eens.

Kleren die echt kapot zijn, gebruiken we als lappen voor het werken. Denk aan klusjes waar je liever geen schone doek voor gebruikt. Knip de kleren of textiel in vierkante doeken en sla ze op in de garage. Gemakkelijk om te gebruiken als je bv wat aan de auto moet doen.

Plastic flessen

We gebruiken dit niet super veel, maar ze zijn ook goed te recyclen en hergebruiken. Ik zou altijd beginnen met het terugbrengen naar de winkel. Daar worden ze tenminste weer hergebruikt. Maar we hebben soms wel eens flessen waar geen statiegeld op zit. Deze kunnen we dan gebruiken om sappen even in te bewaren, maar ze zijn ook perfect in de moestuin als klokjes voor over de planten heen. Zo krijg je een minikasje voor nieuwe plantjes. Deze klokjes bewaren we dan ook weer voor het volgende seizoen. Je kan de flessen ook gebruiken om vogelvoer in te doen en de vogels zo te voeren. Er zijn tal van mogelijkheden en dan heb je op Pinterest ook nog allerlei knutselmogelijkheden.

Lees ook:  Je eigen verkoudheidstinctuur maken

Oude elektra

Is altijd goed om apart in te leveren bij het milieupark als het echt niet meer werkt. Maar als het nog prima is, kan je het altijd verkopen of weggeven. Zo kan iemand anders er blij mee worden. Om dit echt te recyclen is lastig. Mochten er stekkers aan zitten of kabels, is dit fijn om te bewaren voor eventuele latere projecten. Maar dit kan je het beste goed afleveren, zeker als er schadelijke materialen in zitten.

Wat recycle jij allemaal? Zijn er nog goede aanvullingen die we niet mogen vergeten?

Lees ook Compost! 100 dingen die je kunt composteren + wat beter niet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Doepserleven - 2022
Made with
Web Wings