
Wortel kweken - Je eigen groentes kweken is heerlijk, en daar horen ook zelfgekweekte worteltjes bij. Vers uit je eigen moestuin hebben ze een heerlijke smaak. Veel lekkerder dan uit de winkel. Voor het kweken van je eigen wortels heb je geen grote tuin nodig. Je kunt het gemakkelijk doen.
Wat zijn wortels?
Worteltjes worden ook wel peen genoemd en worden gekweekt vanwege hun eetbare wortel. Het is een populaire groente die je rauw of gekookt kan eten. De eerste wortel kwam uit Perzië en werd door de V.O.C. naar Nederland gebracht. De wortel is al vanaf de 17e eeuw in Nederland. Tegenwoordig is de wortel oranje vanwege de kruising.
Wanneer zaai ik worteltjes?
Je zaait wortel begin maart tot eind juli. Dit doe je in de volle grond. Winterpeen zaai je later. Let hier dus wel goed op. Het voorzaaien in potjes is niet altijd handig, want wortel groeit diep. Maar met WC-rolletjes kan je goed voorkweken en het rolletje kan je zo in de grond zetten. Zie ook zaden wortels
Pas wel op als je gaat overpotten, want bij vliegen kunnen hier op af komen en eten in de zomer van de wortel. Maar met wc rolletjes hoef je de plant niet te verpotten. Je kunt er ook voor kiezen om meteen te zaaien in volle grond. De wortel kan wel goed tegen de frisse koud van maart.
Planten van wortel
Je zet wortel in de volle grond waar het zonnig is en de grond dient luchtig te zijn. Als de grond te klei-achtig is, kunnen ze moeilijk naar beneden groeien. Dan kunnen ze bijvoorbeeld vertakken. Als je echt een harde grond hebt, meng de laag dan met wat luchtigere grond.
Wortel kweken - zaaien
- Zaai het wortelzaad dun uit in een ondiep geultje. Dit is ongeveer 6 tot 9 mm diep. Doe dit in een luchtige grond.
- Bedek de laag voorzichtig met een laagje compost of een dunlaagje (pot)grond.
- Als je in bakken kweekt, kan je het gewoon op de grond leggen en de zaadjes bedenken met een aantal mm stekgrond.
- Houd de grond vochtig, maar niet nat. Zorg ook dat je onkruid weghoud.
- Om geregeld te kunnen oogsten, kun je het beste wekelijks bij zaaien om zo langer van je wortel te kunnen genieten.
- Haal zwakke plantjes weg en geef de grotere genoeg ruimte. Dit kan bv zijn door wat te verplaatsen.
- Na een maand of 2/3 kun je al oogsten. Je kan de wortel gemakkelijk uit de grond trekken.
Wortel oogsten
Om de wortel te oogsten, moet je de grond iets vrij maken. Vaak is de wortel daarna al goed zichtbaar. Kijk of je tevreden bent, als je dat niet bent laat je de wortel nog even staan. Als je wilt oogsten, hangt het af van de grond. Is de grond zanderig en zacht, dan kun je voorzicht uit de grond trekken. Bij een hardere grond, zal je met een klein schepje moeten werken om de wortel te verwijderen.
Na het oogsten, snijd je de stengels en blaadjes van de wortel er af. Je kunt ook het beste oogsten voor je gaat koken, dan blijven ze het lekkerste. Maar in een donkere en koele plek kan je wortels ook wel een aantal dagen bewaren.
Goede buren slechte buren wortel
Goede buren van wortel: aardbei, bieslook, boon, dille, erwt, knoflook, kool, prei, radijs, sla, snijbiet, tomaat en ui.
Slechte buren van wortel: rode biet
Andere groente informatie bekijken? Klik dan hier