Brandnetelgier is een gistaftreksel van de brandnetels en is een voedzame meststof. Je kunt dit zelf lekker makkelijk maken en gebruiken voor je groente en fruit die in de moestuin staan. Brandnetels bevatten namelijk veel stikstof en mineralen. Het maken van brandnetelgier is leuk en een goede toevoeging aan je tuin.
Waarom is het zo goed?
Brandnetelgier is een bron van mineralen. Door brandnetelgier te gebruiken zorg je dat de bladeren van je planten harder worden en daardoor dus ook minder vatbaar voor luizen. Maar het helpt ook met tegen schimmels en ziektes. Maar zorgt ook voor een boost voor het bodemleven.
Voor welke planten kun je het gebruiken?
Je kunt de brandnetel gier gebruiken voor tomaten, komkommers, kool, selderij, fruitbomen, prei en bessenstruiken.
Het is niet goed te gebruiken bij peulvruchten en uien.
Wat heb je nodig?
Om 10 liter brandnetelgier te maken heb je het volgende nodig:
- 1 kilo brandnetels
- 10 liter water
- Een emmer van tien liter
- Gaas of deksel
- 500 gram suiker
Hoe maak je jouw eigen brandnetelgier?
Het maken van je eigen gier is gemakkelijk. Met slechts een paar stappen ben je er al. Zorg dat de brandnetels nog niet in de bloei staan. Knip de jonge blaadjes want deze bevatten de meeste mineralen.
Maak gebruik van de emmer en vul deze met de brandnetel. Voeg het water toe en de suiker. Door het toevoegen van suiker, komt het gistingsproces beter opgang, maar is het ook beter voor het verbinden aan de bladeren en er ontstaat een alcohol en dat vinden beestjes minder aantrekkelijk.
Doe alles samen goed diep in het water en roer het een tot twee keer per dag. Dek het goed af met de deksel, want het gaat wel stinken. Het geheel kan je laten staan voor 2 tot 4 weken. Daarna is het klaar voor gebruik.
Je kan het eindresultaat goed filteren en zeven zodat er geen resten achterblijven. Als je het gaat gebruiken dien je het nog wel te verdunnen met water. Doe dit met de verhouding 1 op 10.
Als je het gaat gebruiken, doe je het dan ’s avonds zodat de planten niet verbranden.
Eens het water aan de netels is toegevoegd hoef je enkel nog te wachten. Na drie dagen zal het gistingsproces beginnen. Roer één tot twee maal per dag in de ton tot de gisting compleet is. Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt het ongeveer een 10-tal dagen eer deze vloeibare bemesting klaar is. Wanneer je nog kleine belletjes ziet aan het oppervlak is de gisting nog niet voltooid.
Tijdens het gistingsproces wordt de brandnetelgier best voldoende belucht en afgedekt tegen vuil. Dit kan je doen door bv. een grote ton omgekeerd op de emmer te plaatsen. Plaats je ton ook ver genoeg van de buren want het goedje kan nogal stinken.
Lees ook Hoe gezond is brandnetelthee?