Zelf handcrème maken

3 februari 2022
2412
handcreme maken

Handcreme maken - Met de koude winter krijg je al sneller droge handen, maar ook van druk bezig zijn in de tuin krijg je sneller droge handen. Een handcrème is fijn om je handen te hydrateren en droogte tegen te gaan. Op onze weg naar meer zelfvoorzienend, kijken we ook we onze eigen handcrème kunnen maken. Maar ook de verzorgingsproducten van tegenwoordig bevatten gigantisch veel chemicaliën en je eigen producten maken zorgt voor een betere balans en een meer natuurlijker leven. In deze blog leggen we je dat uit.

Waarom zou je jouw eigen handcrème maken?

Het maken van je eigen handcrème heeft tal van voordelen. Maar gebruik van handcrème ook weer. Zo zorgt dit voor een betere hydratatie, verbetert de gezondheid van je handen, voorkomt eelt en zorgt dat je minder snel ontstekingen aan je hand krijgt.

Het maken van je eigen handcrème zorgt ervoor dat jij weet wat je gebruikt en welke ingrediënten er inzitten. Zo weet je dus ook dat je geen slechte toevoegingen gebruikt. Maar het scheelt je ook in de kosten. Tuurlijk is de opstart wat duurder door wat producten aan te schaffen, maar op de lange termijn scheelt je dit wel weer en ben je minder afhankelijk. En dat is hetgeen wat wij willen.

Ook kun je met veel van deze ingrediënten weer andere producten maken zoals bodylotion, lippenbalsem of tandpasta

handcreme diy

Welke ingrediënten heb je nodig om handcrème te maken?

De ingrediënten van je handcrème zijn gemakkelijk te vinden en ook erg natuurlijk. Dit zorgt weer voor allerlei voordelen. Maar wat heb je nodig?

  • Bijenwas: werkt perfect om je huid te hydrateren en vermindert de hoeveelheid vet in handcrème.
  • Sheabutter: is een goed ingrediënt dat je huid hydrateert en geeft een fris gevoel. Daarnaast heeft het nog tal van andere voordelen zoals antibacteriële werking, het is een antioxidant, vermindert rimpels en meer.
  • Dragerolie zoals amandelolie is een super olie die de basis vormt van je handcrème. Het werkt vocht inbrengend en bevat veel vitamine voor je huid. Kokosolie is ook een super olie die veel gebruikt wordt.
  • Etherische olie: Deze zien we ook terugkomen bij je eigen tandpasta maken of eigen zeep. Elke olie heeft weer zijn eigen voordeel, maar lavendel wordt veel gebruikt ivm zijn ontstekingsremmende werking.
Lees ook:  Wat is Bosbaden?

handcreme maken

Je eigen handcrème maken

Om aan de slag te gaan met je eigen handcrème te maken heb je de volgende hoeveelheid ingrediënten nodig:

  • Een kwart kopje sheabutter
  • Een achtste kopje kokosolie of amandelolie
  • 1 eetlepel bijenwas
  • Een aantal druppels etherische olie. Afhankelijk hoe sterk je het wilt, kun je er tot 20 druppels in doen.

De eerste stap om je eigen handcrème te maken is het bij elkaar voegen van alle ingrediënten, behalve de etherische olie. Samen laat je het smelten tot een geheel. Dit kun je doen in de oven, magnetron, op het vuur of bij de kachel. Maar let op dat je het geleidelijk aan doet en het niet laat aanbranden. Zo gaan de goede eigenschappen verloren. Om dit te voorkomen is het beter om het bak in een pan met warm water op te warmen.

De volgende stap is het rustig laten afkoelen van het geheel. Dit duurt ongeveer tussen 5 en 15 minuten. Afhankelijk van hoe warm het is opgewarmd en de omgeving. Bij ons is het al sneller kouder aangezien het bij ons minder warm is binnen.

Als laatste stap voeg je de olie toe en roer je het goed door elkaar. Daarna kun je het een in een glazen potje doen, laten afkoelen en gebruiken. Je eigen gemaakte handcrème is ongeveer 3 maanden te bewaren.

Lees ook Je eigen shampoo maken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024