Zaden preppen – Maak je eigen zaden noodpakket

26 mei 2022
793
zaden preppen

Voedsel, water en onderdak zijn de drie belangrijkste punten om te overleven. Van deze drie is voedsel het moeilijkste om te vinden, als nood aan de man is. Water zou je namelijk nog kunnen opvangen en met een waterfilter drinkbaar maken. Zelfs als je een hele grote voedselvoorraad hebt geprepped, zal je eten op een gegeven moment op gaan. Daarom is het voor veel preppers belangrijk om ook zaden te preppen en een zaden noodpakket voor te bereiden. Zaden preppen zorgt er namelijk voor dat je genoeg voedsel kunt groeien om zelfvoorzienend te leven.

Wat is een zaden noodpakket?

Een zaden noodpakket is een verzameling met zaden die je kunt gebruiken als SHTF. Een goed zadennoodpakket bevat een veel verschillende soorten zaden, zodat je alle voedingsstoffen uit je survivaltuin kunt binnenkrijgen.

Ook moet een zaden noodpakket zaden bevatten die op verschillende momenten in het jaar kunnen worden geoogst, zodat er het hele jaar door voedsel uit de survival tuin kan komen.

prep je eigen zaden

Voordat je zaden gaat preppen

Het probleem bij een zaden noodpakket is dat het veel mensen een vals gevoel van veiligheid zal geven. Veel mensen hebben namelijk nog nooit getuinierd, en kunnen daardoor ook niet gelijk verwachten dat ze een goede oogst zullen hebben.

Om je eigen eten te kweken heb je wel de nodige ervaring en vaardigheid nodig, tuinieren tijdens een SHTF situatie zal alleen maar nog uitdagender zijn.

Op deze website kun je veel leren over zelfvoorzienend leven en het kweken van je eigen voedsel, het is daarom geen slecht idee om een aantal blogs uit te printen of een aantal boeken over moestuinieren aan te schaffen.

Lees ook:  Zelf lippenbalsem maken

Voordat jij je eigen zaden noodpakket gaat samenstellen is het goed dat jij jezelf de volgende vragen stelt:

  • Hoeveel weet ik over moestuinieren?
    Als je nog geen ervaring hebt is het belangrijk om jezelf voor te bereiden en genoeg tekst en uitleg in de voorraad te hebben. Begin nu al met een moestuin om te leren!
  • Heb je ruimte voor een survivaltuin?
    Dit is het moeilijkste punt, bekijk of je de mogelijkheid hebt om een survivaltuin aan te leggen, het beste is dit namelijk op een veilige verstopte plaats.
  • Hoe ga je water geven?
    Je wilt uiteraard niet je kostbare drinkwater aan de tuin geven, de nodige voorbereidingen om water op te vangen zijn dus nodig. Bekijk hier onze blog over watervoorziening voor de tuin en Je eigen waterput slaan
  • Heb je het juiste gereedschap in huis?
    Om een survivaltuin aan te leggen heb je uiteraard gereedschap nodig, zorg dat je dit in huis hebt!

Lees ook Watervoorraad preppen

zaad prepper

Welke zaden preppen?

Het is te moeilijk om een hele lijst met mogelijke zaden te gaan opsommen. Het is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid ruimte dat je beschikbaar hebt en waar je van houdt. In plaats daarvan is benoemen we een aantal punten waar je op moet letten tijdens het samenstellen van je eigen zaden noodpakket:

1. Zorg dat de zaden in het noodpakket open bestuiving hebben

Dit betekent dat de planten kunnen worden bestoven door insecten, wind, vogels en regen. Sommige soorten kunnen zelfs zichzelf bestuiven.

Zorg ervoor dat het stuifmeel van de planten niet vermengen met andere soort genoten, de planten zullen dan jaar na jaar terugkomen.

Lees ook:  Zelfvoorzienend leven in Noorwegen

2. Niet-hybride zaden preppen

Door twee verschillende plantenstammen met elkaar te kruisen ontstaan er hybride zaden, deze worden ook aangeduid met het F1-label. Dit zorgt ervoor dat de hybride planten goede eigenschappen van elke plant sterker maken en gemakkelijker te kweken maken.

Het probleem is echter met hybride zaden dat ze maar eenmalig produceren en de zaden van deze planten zijn vaak steriel. Sommige soorten zijn niet steriel maar de nakomelingen vallen vaak erg tegen, om te voorkomen dat je een slechte oogst krijgt tijdens een ramp periode kun je beter kiezen om niet hybride zaden aan je zadennoodpakket toe te voegen.

3. Vaste eetbare planten zaden in het noodpakket

Vaste eetbare planten zaden planten zijn planten die generatie op generatie worden doorgegeven. Dit is ook de reden waarom vaste moestuinzaden zo populair zijn, enkele voordelen van vaste eetbare plantenzaden zijn:

  • Open bestuiving
  • Generaties doorgroeien en zaden geven
  • Goede oogst en voeding
  • Varianten voor het gehele jaar door oogst

5. Prep gemakkelijk te groeien zaden

Let erop welke groente goed te kweken zijn in je omgeving, maar ook welke redelijk gemakkelijk te kweken zijn, als de zaden super goed zijn maar de plant is gewoon moeilijk te kweken, kom je nog niet ver. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken wat voor soort grond jij hebt en welke planten hier goed in groeien.

zaden bewaren

Hoelang kan je zaden bewaren in je noodpakket?

Onder de juiste omstandigheden zouden zaden, in theorie, honderden of zelfs duizenden jaren kunnen worden bewaard.

Realistisch gezien gaan de meeste zaden echter ongeveer 1 tot 3 jaar mee, mits ze op een droge en koele plaats bewaard worden.

Lees ook:  Basisrecept brooddeeg

Tips voor het preppen en bewaren van zaden

  1. Bewaar de zaden in een koele droge ruimte
  2. Zorg dat er een consistente temperatuur in de ruimte is
  3. Droog de zaden uit
    Voordat je de zaden opslaat in je voorraad is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze uiterst droog zijn, dit kan door ze net als een kapotte telefoon een nachtje in rijst te bewaren.
  4. Bewaar vochtabsorberende pakketten bij de zaden zodat het droog blijft!
  5. Zorg dat de zaden geen licht zien
  6. Bewaar ze in vacuumzakken of glazen luchtdichte potten
  7. Voeg zuurstofabsorbers toe aan het zadennoodpakket
  8. Dateer je zaden en roteer ze regelmatig

Lees ook

© Doepserleven - 2024