Zelfvoorzienend leven in België

3 maart 2024
708
zelfvoorzienend leven in België

Wij, Ivan en Ladinya van Doepserleven, hebben ervoor gekozen om zelfvoorzienend te gaan leven in België. Waarom zelfvoorzienend leven in België? Daar gaan we het in deze blog over hebben. Dit is ons persoonlijk verhaal met onze eigen redenen.

5 Redenen waarom wij zelfvoorzienend leven in België

Waarom zelfvoorzienend leven in België? Hieronder geven we onze 5 redenen:

Voor een zelfvoorzienend leven is ruimte nodig, in België is dat nog te betalen

Laten we eerlijk zijn, de meeste huizen in Nederland hebben een kleine tuin en áls ze een grote tuin hebben, is het niet te betalen.

In België heb je echter nog genoeg opties om een mooie woning te vinden met een mooi stuk grond eromheen.

zelfvoorzienend leven in belgië

Zelfvoorzienend leven in België en werken in Nederland

We komen uit Zuid-Limburg, praktisch aan de Belgische grens. Naar het werk rijden is goed te doen vanuit onze woning in België.

Want voor elke leefstijl, ook voor een zelfvoorzienend leven in België, heb je geld nodig. Uiteraard heb je ook tijd nodig om je eigen voeding te verbouwen, maar het past allemaal in ons 5 jaren plan, meer daarover in onze andere blog.

Door zelfvoorzienend te leven in België zijn we dichtbij familie en vrienden

Steeds meer mensen kiezen ervoor hun spullen in te pakken en naar andere landen te vertrekken om hun zelfvoorzienend avontuur aan te gaan.

We vinden het fijn dat we onze levensstijl kunnen combineren met het comfort van onze familie en vrienden om ons heen.

Lees ook Mijn moeders strijd tegen ALS (met alternatieve geneeskunde)

Lees ook:  Een homestead beginnen en betalen
zelfvoorzienend leven in belgië

De cultuur in België is meer zelfvoorzienend gericht

Er zijn grote verschillen tussen onze buurlanden op zo’n kleine afstand. In België is de cultuur namelijk nog veel zelfvoorzienend gericht dan in Nederland.

Daarmee wil ik zeggen dat het hier veel normaler is om je eigen groente te verbouwen, zonnepanelen te nemen, kippen te houden en tuinafval te composteren. Hierdoor kunnen we veel oogst en andere dingen ruilen en lenen in de buurt.

De buren geven ons druiven, wafels en appels. Wij geven de buren eieren en groenten etc.

off grid belgië

Off grid in België is heel normaal

In België lijkt het voor een Nederlands oog wellicht wat achter te liggen door bijvoorbeeld de elektriciteitsdraden die op veel plekken nog boven de grond te zien zijn. Dit maakt echter ook dat in België off grid wonen niet zo gek is als in Nederland. Hier zijn veel woningen niet aangesloten op de riolering, hebben geen gas en leven al jaren “off grid”. Dit maakt het ook gemakkelijker om stappen in deze richting te zetten omdat er veel kennis over deze onderwerpen te vinden is via experts uit de omgeving.

Lees ook

© Doepserleven - 2024