23x eten dat niet mag ontbreken in de voorraadkast

6 december 2022
1071
voedsel voorraad preppen

Als je leest over wat je moet inslaan voor een noodgeval, zie je vaak dezelfde aanbevelingen. Water staat bovenaan elke lijst, en terecht, want water is essentieel om te overleven.

Wat voedsel betreft, komen rijst, bonen, pasta en ingeblikte groenten vaak voor als basisproducten die je bij de hand moet hebben. Verder zie je meestal suiker, meel en ander houdbaar voedsel. Dit zijn goede opties, maar veel andere keuzes worden vaak over het hoofd gezien.

Begin je net met preppen, bekijk dan deze blog, hierin vertellen we meer hoe je begint met preppen en wat je als basis nodig hebt.

Hier is een lijst van voedingsmiddelen en ingrediënten met een lange houdbaarheid en voeding die je nodig hebt in een noodsituatie.

Wat moet je preppen?

1. Bouillonblokjes

Bouillonblokjes zijn belangrijker dan de meeste mensen zich realiseren. Ze gaan oneindig lang mee, nemen weinig ruimte in, en kunnen een pot stoofvlees naar mijn mening tien keer beter laten smaken.

2. Roze zalm in blik

Ingeblikte roze zalm is tot zes jaar houdbaar, mits ongeopend bewaard in een koele, donkere voorraadkast. De vis is vullend en biedt gezonde omega-3 vetzuren in een hoogwaardige eiwitvorm. Uit een studie bleek dat er iets hogere niveaus van twee omega-3 zuren in ingeblikte roze zalm zaten dan in verse zalm.

3. Cacaopoeder

Iedereen vindt chocolade vanzelfsprekend, maar wist je dat het in de nabije toekomst een zeldzame delicatesse zou kunnen worden? De chocoladeconsumptie stijgt sneller dan de cacaoproductie. Binnenkort kunnen mensen misschien alleen nog tijdens de feestdagen van chocolade genieten.

Het goede nieuws is dat cacaopoeder tientallen jaren kan meegaan als het goed wordt bewaard. Hoewel niemand een kop warme chocolademelk nodig heeft om de ineenstorting van de maatschappij te overleven, kan het zeker geen kwaad.

4. Kokosolie

Kokosolie is vast bij kamertemperatuur en is bestand tegen hoge kooktemperaturen (zoals boven een vuur in een overlevingssituatie). Het is routinematig meer dan twee jaar houdbaar, en je kunt het gebruiken als vervanging voor boter bij het bakken en koken.

Kokosolie heeft ook vele andere doeleinden in een noodsituatie, waaronder als vochtinbrenger voor de huid, als helende balsem, en als haarproduct.

5. Gedroogd fruit

De meeste gedroogde vruchten bieden een reeks gezonde vitaminen en voedingsstoffen en calorieën, en kunnen tot vijf jaar goed worden bewaard. En er zijn genoeg andere opties dan rozijnen en dadels. Probeer gedroogde veenbessen, vijgen, gedroogde kersen, gedroogde abrikozen, bananenchips, gedroogde mango's, gedroogde bosbessen en gedroogde pruimen.

Lees ook:  Noodweer in Europa: voorbereiding en bewustwording cruciaal

je kunt fruit drogen in je oven, in een dehydrator, of zelfs buiten in het zonlicht. Voor de beste resultaten, verwijder en vervang de winkelverpakking door mylar zakken of andere luchtdichte containers.

6. Gedroogde groenten

Je weet dat je een voorraad groenten in blik moet aanleggen, maar wist je dat gedroogde wortelen tot 20 jaar kunnen meegaan onder de juiste omstandigheden? En gedroogde maïs is 10 jaar houdbaar.

7. Garbanzo bonen / kikkererwten

Deze bonen zijn smaakvol, eiwitrijk en goedkoop. Ze worden ook wel kikkererwten genoemd, en in hun droge vorm zijn ze tot 30 jaar of zelfs meer houdbaar.

8. Jerky

Gedroogd vlees eten in de vorm van jerky is een goede manier om eiwitten binnen te krijgen in een noodsituatie. Jerky neemt weinig ruimte in beslag in je voorraadkast en kan lang bewaard worden. Je kunt je eigen jerky maken van verschillende soorten vlees in je oven of dehydrator of zelfs boven een vuurtje. Bekijk dit heerlijke rundvlees jerky recept.

9. Jello

Hier is er nog een die niet cruciaal is voor het overleven van een grid-down ramp, maar het zou nog steeds leuk zijn om te hebben. Onderschat het belang van comfort voedsel niet. Ze geven je iets om naar uit te kijken en creëren een gevoel van normaliteit dat het verwerken van een grote ramp net iets makkelijker maakt. Jellopoeder is onbeperkt houdbaar en neemt niet veel ruimte in, dus sla een voorraadje in.

10. Kamut

Kamut is een ander voedzaam graan om te overwegen voor je voorraad. Het is licht verteerbaar en levert meer energie dan gewone tarwe. Dit oude graan bevat tot 40 procent meer eiwitten dan moderne tarwe, en is rijker aan zink, magnesium, selenium en gezonde vetzuren. Door het hoge vetgehalte heeft het de bijnaam "energierijk graan" gekregen.

11. Linzen

Rijk aan eiwitten, linzen stimuleren energie en ondersteunen een gezonde spijsvertering. Je hoeft gedroogde linzen niet voor te weken, dus ze zijn gemakkelijker te bereiden en vriendelijker voor je watervoorraad dan andere bonen. Het beste van alles is dat hele linzen (in tegenstelling tot gesplitste) in luchtdichte verpakkingen tot vijf jaar goed kunnen worden bewaard.

Lees ook:  Top 10 beste aggregaat 2024

12. Ahornsiroop

Kun je je voorstellen dat je een stapel pannenkoeken maakt om je vervolgens te realiseren dat je geen ahornsiroop hebt? Ja, je kunt ze eten zonder stroop, maar het is gewoon niet hetzelfde. Ahornsiroop is een ander troostvoedsel dat het leven na de instorting een beetje draaglijker maakt.

13. Gierst

Gierst is een betaalbaar, voedzaam en vullend alternatief voor tarwe en rijst. Het is ook een goede optie voor mensen die gluten moeten vermijden. Gierst bevat vitamine B, ijzer, calcium, kalium, magnesium, zink en gezonde vetten. Het biedt ook eiwitten en voedingsvezels.

14. Notenboter

Calorierijk en gemakkelijk op te slaan, pindakaas staat op veel voorraadlijsten voor preppers, maar verwaarloos niet de voordelen van andere notenboters.

Twee soorten boter die een goede keuze zijn voor zowel voeding als opslag op lange termijn zijn zonneboter (gemaakt van zonnebloempitten) en amandelboter. Het zijn snelle en gemakkelijke bronnen van energie en voeding.

15. Noten en zaden

Draagbare en smakelijke noten en zaden zijn een geweldig overlevingsvoedsel. Probeer hazelnoten, amandelen, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, maar ook zonnebloempitten, pompoenpitten en alfalfazaden.

Noten en zaden zijn echter gevoelig voor hitte en vocht en worden slecht als ze niet op de juiste manier worden bewaard.

16. Pemmican

Pemmican wordt wel het ultieme overlevingsvoedsel genoemd. Uitgevonden door de Noord-Amerikanen en traditioneel gemaakt van hertenvlees of bizon, is pemmican vetarm gedroogd vlees (traditioneel gedroogd boven een vuur) dat wordt gemengd met vet en bessen en vervolgens in koekjesvorm wordt geperst. Bij een goede bereiding kan pemmican wel 50 jaar meegaan!

17. Eieren in poedervorm

Eieren zijn een cruciaal ingrediënt voor veel recepten. Maar als je geen kippen hebt, zullen de eieren die je hebt opgeslagen niet lang houdbaar zijn. De oplossing is om eieren in poedervorm te gebruiken. Hoewel ze op zichzelf niet geweldig smaken, zijn ze een goede vervanger voor gewone eieren in de meeste recepten.

Let op: blijf weg van roerei mixen, want die zijn duurder maar niet beter dan gewone eieren in poedervorm.

Lees ook eieren langer bewaren

18. Melkpoeder

Net als bij eieren kun je maar zoveel bewaren. Als je niet binnen een paar weken je hele voorraad melk opdrinkt, bederft alles. De oplossing is melkpoeder, dat verrassend lang kan meegaan als het onder de juiste omstandigheden wordt bewaard.

Lees ook:  10 Survival boeken & boeken over preppen

Ik zal eerlijk zijn, een glas melk gemaakt van water en poedermelk smaakt niet geweldig, maar het is beter dan niets als je cornflakes eet, en het werkt geweldig in de meeste recepten die om melk vragen.

19. Eiwitrepen

Waarom eiwitrepen? In veel rampscenario's kun je veel handenarbeid verrichten: reparaties uitvoeren, bomen omhakken, in de tuin werken, enzovoort. Als dat gebeurt, vertrouw dan niet alleen op koolhydraatrijk voedsel. Die geven je misschien een snelle energiestoot, maar die duurt meestal niet lang.

Zorg dat je ook voldoende eiwitten eet om je spieren sneller te laten herstellen. Wees gewaarschuwd, als je het soort met chocolade krijgt, zullen ze helemaal smelten als je ze niet in een koele omgeving bewaart.

20. Quinoa

Bijnaam de "moeder van alle granen" door de oude Inca's, quinoa bevat acht gram eiwit per kopje en biedt acht essentiële aminozuren. Je kunt ongekookte quinoa maandenlang in luchtdichte containers in je voorraadkast bewaren.

21. Tomaten

Tomaten in blik zijn een vanzelfsprekendheid voor de noodvoorraadkast. Je kunt ze gebruiken in soepen, stoofschotels en sauzen. Of je nu je zelfgekweekte of in de winkel gekochte tomaten bewaart, het is belangrijk om tomatencontainers in de voorraadkast regelmatig te controleren op bederf. Hier is een video die uitlegt hoe je tomaten inblikt.

22. Vanille-extract

Hier is nog een ingrediënt dat eeuwig mee kan gaan. Hoewel het niet erg cruciaal is, denk ik dat vanille-extract belangrijk is om toch te hebben, omdat het de smaak van koekjes, pannenkoeken en andere gebakken goederen enorm kan verbeteren.

23. Gist

Hoewel je brood kunt maken zonder gist, is het meestal niet zo lekker. Als je het klassieke, heerlijke, zelfgebakken brood wilt, moet je wat gist bij de hand hebben. Het leuke van gist is dat je het onbeperkt kunt laten werken door af en toe bloem en water toe te voegen.

Meer weten over preppen, bekijk dan het boek Preppers long term survival guide

Lees ook

Je eigen noodpakket samenstellen

Preppen voor een blackout / stroomuitval

Preppen: Goed houdbaar voedsel voorraad voor de noodopslag

© Doepserleven - 2024