Een simpel leven, wat is dat? + 5 tips voor een simpel leven

1 november 2022
558
simpel leven

Veel mensen zeggen dat ze een simpel leven willen, maar het is moeilijk om te weten wat dat precies inhoudt... of hoe je dat kunt bereiken. Hier is een diepe duik in wat een simpel leven echt betekent, en hoe je het kunt doen.

Wat betekent een simpel leven?

Natuurlijk betekent een simpel leven voor iedereen iets anders, maar dit is wat mensen meestal denken als ze deze uitdrukking horen:

En ze komen allemaal in de buurt, maar geen van allen klopt helemaal. Want het tegenovergestelde van simpel is niet modern, duur of afhankelijk. Het tegenovergestelde van simpel is: ingewikkeld.

Het betekent dat je je moet ontdoen van veel van de dingen die je doet, zodat je tijd kunt doorbrengen met mensen van wie je houdt en de dingen kunt doen waarvan je houdt. Het betekent je ontdoen van de rommel, zodat je alleen overhoudt wat je waarde geeft.

Maar simpel bereiken is niet altijd een simpel proces. Het is een reis, geen bestemming, en het is vaak een reis van twee stappen vooruit en één achteruit.

simpel leven

Hoe krijg je een simpel leven?

Laten we eens nadenken over een aantal dingen in het leven die ingewikkeld zijn en waarschijnlijk worden afgewezen door iemand die op zoek is naar een simpel leven:

 • Een uitgebreide huis verbouwing die een lening vereist die je nauwelijks kunt betalen
 • Een baan met veel stress en een lange reistijd
 • Een nieuwe designer blouse die alleen chemisch gereinigd mag worden
 • Een sportwagen die duur onderhoud vereist

Dit zijn allemaal belemmeringen voor een simpel leven.

Voor een simpel leven kun je beter:

 • Een klein maar betaalbaar huis hebben
 • Een baan die minder betaald, maar wel op loopafstand en minder stressvol is
 • Comfortabele kleding dat je zelf kun wassen
 • Een betaalbare auto die je van A naar B brengt
Lees ook:  Een duurzame tuin aanleggen

Zie je het verschil? Het probleem is niet alleen dat sommige van deze dingen duur zijn en andere niet. Het is dat de eerste set een prijs vraagt die verder gaat dan geld: van tijd en stress die je leven ingewikkelder maakt.

Als je beslissingen neemt, probeer dan te bedenken welke ingewikkeld is en welke je rust brengt. Dat is de essentie van een simpel leven.

eenvoudig leven

5 Tips voor een simpel leven

Dit zijn enkele simpel leven tips die voor ons het verschil hebben gemaakt op onze eigen reis naar een simpeler leven. Er zijn er nog veel meer en de tips die ik hier heb gekozen zullen misschien niet iedereen aanspreken. Toch zullen ze je hopelijk inspireren en aanmoedigen om te onderzoeken wat voor jou het beste werkt!

Neem één punt tegelijk, breng een paar veranderingen aan en laat ze bezinken. Zoek uit wat je het meeste voordeel oplevert en bouw daarop voort.

Snelle opmerking - Voel je niet verplicht om ze allemaal tegelijk te proberen! Tenzij je supergemotiveerd en flexibel bent, is het misschien beter om het stap voor stap te doen. Je wilt dat de veranderingen die je aanbrengt een blijvend effect hebben. Je kunt het misschien niet bijhouden als je ze allemaal tegelijk probeert te doen. Vergeet niet dat dit simpel leven tips zijn, bedoeld om jouw leven gemakkelijker te maken en geen extra druk om je gedoe of stress te bezorgen!

1. Leer nee te zeggen

Nee zeggen is als een spier. Het wordt sterker als je het gebruikt. Het leven is vol eisen en glimmende dingen om ons te verleiden of te dwingen ja te zeggen.

Maar als je overal ja op zegt omdat het allemaal belangrijk lijkt, dan is niets meer belangrijk.

Het enige resultaat is een volle agenda, meer te doen en waarschijnlijk meer stress en minder tijd voor jezelf.

Leer nee te zeggen als je gepusht wordt om iets te doen wat je niet wilt, een uitnodiging voor iets waar je liever niet aan meedoet, een extra glas wijn als je genoeg hebt gehad, een mooie tas in de winkel die je eigenlijk niet hoeft te kopen.

Lees ook:  10x natuurlijk schoonmaakmiddel - recepten

Nee zeggen vergt oefening en ook discipline.

Concentreer je op waarom je nee zegt en wat je in plaats daarvan gaat doen, in plaats van op wat je mist door nee te zeggen.

2. Oefen dankbaarheid

Dankbaarheid is hard op weg een van mijn favoriete tips voor een simpel leven te worden.

Dankbaarheid is iets dat we zo vaak over het hoofd zien, maar ik geloof dat het een fundamentele rol speelt bij het bepalen van ons levensgeluk.

Ben je gelukkig? Zou je meer kleren willen? Meer geld? Een groter huis? Meer schoenen? Meer vrienden?

Als het antwoord ja is, heb je dan nagedacht over wat er gebeurt als je die dingen krijgt? Wil je dan meer? Groter? Beter?

In plaats van meer te wensen van wat je niet hebt, wees blij en dankbaar voor wat je nu hebt.

Denk aan 5 dingen waar je dankbaar voor bent in je leven.

De dingen waardoor je glimlacht en elke ochtend uit bed komt.

Dingen waar je niet zonder zou willen.

Concentreer je daarop, geef ze regelmatig prioriteit. Voel je tevredener met deze 5 dingen om je leven te verrijken in plaats van jaloers te zijn op de dingen die je niet hebt, maar waarvan je zou willen dat je ze had. Misschien heb je ze toch niet echt nodig!

3. Ruim je huis op – ‘ontspullen’

Alles begint thuis. Thuis is waar we terugkomen na een lange dag. Het is een veilige ruimte waar we ontspannen, plezier maken, ons vermaken en tijd doorbrengen met ons gezin. Het is een ons plekje waar we ons terugtrekken uit de wereld en onze batterijen opladen, klaar voor de volgende dag.

Je wilt dat je huis een plek is waar je graag bent en niet een last voor je tijd en energie.

Je wilt je geen zorgen maken over de staat van je huis, of je het moet schoonmaken of wanneer je de volgende lading wasgoed moet doen.

Ga de rommel in je huis te lijf, zoek manieren om de overbodige spullen die je ruimte, tijd en energie kosten te verwijderen. Verminder de hoeveelheid spullen die je moet verzorgen, opruimen en schoonmaken.

Lees ook:  Tiny House Energie - Elektriciteitsopties

Zorg dat je schoonmaak routines hebt zodat de vuile was en de afwas niet opstapelen, maar gedaan worden, weinig en vaak.

Jouw huis zal soepel lopen en veel gemakkelijker te onderhouden zijn met minimale inspanningen van jouw kant. Dat betekent dat jij jouw tijd en energie minder hoeft te besteden aan het onderhoud van jouw huis en meer aan jouw leven!

Lees ook 31 tips om te 'ontspullen'

4. Wat zijn je prioriteiten?

Eén ding van het vereenvoudigen van het leven had ik niet begrepen tot ik een eind op weg was.

Als je probeert je te ontdoen van rommel, is het onderdeel van het proces dat je moet uitzoeken wat rommel is. Door de rommel te identificeren, dwing je jezelf prioriteiten te stellen en uit te zoeken wat belangrijk voor jou is.

Onze prioriteiten kunnen in de loop der tijd veranderen, maar in wezen zijn onze dagelijkse drijfveren:

 • Ons gezin
 • Onze tuin
 • Onze familie
 • Onze dieren

5. Maak van zelf zorg een prioriteit

Alles gebeurt thuis, maar het begint ook meestal bij jezelf.

Als we overbelast, moe of uitgeput zijn omdat we niet voor onszelf hebben gezorgd, lijkt het leven veel overweldigender en zwaarder.

Het is verbazingwekkend hoe kleine probleempjes frustraties worden. Frustraties die niet worden aangepakt, kunnen omslaan in wrok en woede en dat is zeker niet de manier om een simpel leven te leiden en ervan te houden!

Zelfzorg en jezelf op de eerste plaats zetten gaat niet over egoïstisch zijn. Het gaat erom dat je leert manieren te vinden om jezelf krachtiger en sterker te maken, fysiek en emotioneel, zodat je er kunt zijn voor iedereen die je nodig heeft, inclusief jezelf.

Er zijn genoeg simpele manieren om voor jezelf te zorgen. Kleine veranderingen hier en daar in je dagelijkse routine kunnen echt helpen om je lichaam en geest sterk en gezond te houden.

Bekijk het boek 'een simpel leven' voor meer inspiratie

Lees ook

Een zuinig leven – 10 tips om geld te besparen!

10 redenen om je magnetron weg te doen! + 4 manieren om je eten op te warmen zonder magnetron

Zelf muesli maken – zonder olie & geraffineerde suiker

© Doepserleven - 2024