10 redenen om je magnetron weg te doen! + 4 manieren om je eten op te warmen zonder magnetron

3 november 2022
1528
magnetron gevaren

Het is zo normaal voor de meeste mensen in deze tijd, even een bordje eten opscheppen, twee minuutjes in de magnetron en klaar. Maar wist je dat een magnetron absoluut niet goed is voor je gezondheid? In deze blog gaan we je met 10 redenen uitleggen waarom je nú de magnetron weg moet doen! Hoe vervang je de magnetron? We sluiten deze blog af met 4 manieren om je eten op te warmen zonder magnetron.

Schadelijke effecten van de magnetron

 • Magnetrons geven straling af in huis. Er is enige onenigheid over wat een veilig stralingsniveau is. Maar een ding is zeker, er lekt straling uit een magnetron.
  Dit is vooral een probleem bij oudere magnetrons. 1
 • De plastic verpakkingen die worden gebruikt om magnetronmaaltijden op te warmen, blijken giftige chemicaliën, zoals BPA, PET (Polyethyleentereftalaat), benzeen en xyleen, aan het voedsel af te geven.
  Deze kankerverwekkende stoffen worden vervolgens in het lichaam opgenomen.
 • De meeste soorten magnetron popcorn worden geleverd in een zak die een chemische stof bevat die door de EPA als kankerverwekkend is aangemerkt. De zakken zijn bekleed met PFOA (perfluoroctaanzuur), dezelfde giftige chemische stof die in teflon pannen zit. Het blijft lange tijd in het menselijk lichaam en wordt in verband gebracht met onvruchtbaarheid, kanker, schildkliervergiftiging en geheugenverlies.
  Lees ook 3 PFAS vrije veilige pannen voor een gezonde keuken
 • Magnetrons kunnen je hartslag veranderen. De effecten van de 2,4 GH-straling die magnetrons produceren, kunnen jouw lichaam onmiddellijk beïnvloeden. Studies hebben aangetoond dat de stralingsniveaus van een magnetron jouw hartslag en hartslagvariabiliteit kunnen beïnvloeden.
Lees ook:  Ecodorpen - wat is het?

Gebrek aan voedingsstoffen door magnetron

 • Magnetrons verminderen de voedingsstoffen in voedsel. In sommige voedingsmiddelen, zoals broccoli, kunnen de voedingsstoffen tot 97% minder worden door het koken in de magnetron. Door knoflook slechts 30 seconden in de magnetron te verwarmen kunnen alle kankerbestrijdende eigenschappen verloren gaan.
 • Voedingsmiddelen die worden verkocht als magnetronmaaltijden zitten vol met sterk bewerkte ingrediënten die zijn ontwikkeld om snel in de magnetron te worden verhit. Ze missen voedingsstoffen, zitten vol schadelijke additieven en smaken over het algemeen waardeloos.
 • Magnetrons werken door de watermoleculen in voedsel snel op te warmen. Ze koken vaak ongelijkmatig, zodat je zeer hete plekken en lauwe tot koude plekken krijgt. De reden dat we voedsel koken is om de microben die erin schuilen te doden. Ongelijkmatig koken in de magnetron bestrijdt niet al deze microben, waardoor je bacteriën kunt overhouden.

Eten smaakt beter als het langzaam wordt bereid

 • Het snelle koken in de magnetron geeft smaken niet de tijd om zich te vermengen. Langzaam en op een lagere temperatuur koken zorgt ervoor dat de smaken in het voedsel bewaard en verrijkt worden.
 • De textuur van voedsel is niet hetzelfde als het in de magnetron wordt bereid. Bijvoorbeeld, gebakken aardappelen zijn lichter en luchtiger wanneer ze in een normale oven worden gebakken. In de magnetron voelen aardappelen dichter aan. Groenten kunnen in moes veranderen en brood wordt taai.
 • De tijd nemen om te koken en te eten is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Het is niet alleen het voedsel dat we eten dat tot een gelukkig leven leidt. Het is de voorbereidingstijd en de fysieke handeling van het bereiden. Je moet de tijd nemen om te koken en te eten. Magnetrons bevorderen een snelle manier van eten, wat indruist tegen alles wat aangenaam en gezond is aan etenstijd.
Lees ook:  Zelf Mayonaise maken -  recept
magnetron gevaren

4 manieren om eten op te warmen zonder magnetron

Hier zijn enkele tips om eten op te warmen zonder magnetron.

 • Op het fornuis
  Het fornuis is uitstekend geschikt voor de meeste maaltijden met een gietijzeren koekenpan of bouillonpan. De truc om voedsel opnieuw op te warmen zonder het uit te drogen is om het een paar minuten op laag-middelhoog vuur in een pan te doen met een paar eetlepels water.
 • Oven
  De oven is perfect om voedsel knapperig te krijgen zoals pizza of om snel op te warmen. Het verbruikt wel meer energie dan de andere manieren, dus ik raad aan de oven te bewaren voor het opwarmen van grotere porties, zoals een volledige maaltijd voor het hele gezin.
 • Dubbele ketel
  Een dubbele ketel is een andere geweldige manier om op te warmen zonder magnetron, omdat magnetrons snelle, ongelijkmatige en indirecte warmte bieden, terwijl een dubbele ketel het tegenovergestelde doet. Het biedt nauwkeurige temperatuurregeling door gelijkmatige, stralende warmte. 
  Deze methode is ideaal voor granen zoals havermout, rijst of pasta. Het werkt ook goed voor het opnieuw opwarmen van groenten, gestoofd vlees, aardappelpuree, of iets anders dat droog kan worden tijdens het opwarmen, waarbij de opties 1 en 2 hierboven niet zo goed werken.  
  Doe in een grote hoge pan ongeveer ½ tot 1 kopje water en een metalen onderzetter. Zorg dat het op te warmen voedsel in een hittebestendige pot zit, zoals een glazen voorraad pot. Zet de pot op het onderzettertje en doe vervolgens een deksel op de pot. Gebruik matige hitte om stoom te creëren, die vervolgens het voedsel verwarmt.  
  Deze methode duurt ongeveer 5-10 minuten, afhankelijk van het gerecht en de hoeveelheid voedsel.
 • Air fryer
  De air fryer is een geweldige manier om voedsel zoals pizza, gebakken voedsel, biefstuk, BBQ ribs, kipnuggets, kippenvleugels, gebakken aardappelen, quiche met een korst, en voedsel vergelijkbaar met een brood oven. De airfryer zorgt ervoor dat het voedsel knapperig blijft aan de buitenkant en door en door gaar wordt aan de binnenkant.
Lees ook:  Top 10 Boeken over duurzaam leven

Lees ook

© Doepserleven - 2024