31 tips om te 'ontspullen'

7 februari 2022
777
ontspullen

Als jij jezelf wilt verbeteren is het goed om eens te kijken naar de spullen die je hebt. Wat heb je daar nou echt van nodig? Door je spullen te minimaliseren krijg je meer ruimte, rust en kalmte in je hoofd. Echt waar, probeer het maar eens! Met onze minimalistische opruim tips om te ontspullen kan je alvast van start gaan!

Inhoud:

 • Wat is minimalistisch wonen?
 • Vragen die je jezelf kunt stellen bij het opruimen/ontspullen
 • 10 tips om je kleding kast te minimaliseren
 • 6 tips om te ontspullen in de keuken
 • 6 tips om je kinderspeelgoed te minimaliseren
 • 5 tips bij het opruimen van je badkamer
 • 5 minimalistische woontips voor de woonkamer

Wat is minimalistisch wonen?

Het is wat je wilt dat het is. Voor sommigen betekent het leven met alleen de absoluut essentiële items. Voor anderen? Het is gewoon dingen loslaten waar je niet van houdt.

Als je een outfit hebt die je 8 maanden niet hebt gedragen en je bent niet zwanger, dan is het tijd om het los te laten. Als je een outfit hebt die je al 2 maanden niet hebt gedragen, maar het is een van je favorieten en verstopte zich achter alle onzin die je nooit draagt? Gooi de rommel weg en bewaar je geliefde outfit.

Sommigen denken dat minimalisme absoluut alles weggooit dat geen doel dient. Ik geloof dat minimalisme gaat over het vinden van die balans. Je moet beslissen of je wilt dat die oude vleesmolen ruimte inneemt op je aanrecht of dat je liever een perfect schoon aanrecht hebt.

Lees ook Wat kan je allemaal recyclen

ontspullen

Vragen die je jezelf kunt stellen bij het opruimen/ontspullen

Als je het gevoel hebt dat je vastzit, stel jezelf dan deze vragen:

 • Gebruik ik dit? Hier moet je eigenlijk niet lang over nadenken. Je gebruikt het of je gebruikt het niet. Houd er rekening mee dat de vraag NIET is: "Zal ik dit ooit gebruiken?".
 • Is dit artikel extra? Hoeveel houten lepels heb je echt nodig? Gebruik je echt alle vier de bakplaten? Evalueer wat je nodig hebt en gebruik het regelmatig. Onthoud dat je altijd items van vrienden of familie kunt lenen voor die "eenmalige" momenten. Kies je favoriet en doneer de extra's!
 • Zou ik dit vandaag kopen? Ik vind dat dit een heel nuttige vraag is bij het kijken naar decoratieve items. Vraag jezelf af of je het nog steeds leuk vindt en of het nog steeds jouw stijl is. Voegt het schoonheid of functie toe aan de ruimte of draagt ​​het alleen maar bij aan de rommel?
 • Helpt dit om mijn leven gemakkelijker te maken? Er zijn misschien enkele items die je niet echt nodig hebt, maar je gebruikt ze wel regelmatig en ze helpen om dingen te vereenvoudigen. Zo hebben we een rijststomer die we minimaal een paar keer per week gebruiken. Ja, ik zou rijst op het fornuis kunnen maken en de rijststomer kunnen wegdoen, maar het helpt echt om de zaken soepeler te laten verlopen. Je kunt zeker aan sommige items uitgeven - zorg er gewoon voor dat ze nuttig voor je zijn!

Lees ook:  Zelf gembershot maken - gembershot recept

ontspullen

10 tips om je kledingkast te minimaliseren

 1. Gooi alles weg wat kapot is. Als het enorme gapende gaten heeft, doet het niemand goed, doe het weg.
 2. Kies iets uit dat je een jaar niet hebt gedragen en doneer het of verkoop het op rommelmarkt, vinted of marktplaats.
 3. Verkoop of doneer alles wat niet past.
  Als het niet past, hoort het niet in je kast!
 4. Verminder de behoefte aan extra accessoires.
  Als je iets vasthoudt totdat je het 'perfecte accessoire' hebt gevonden, laat het dan los. Kleding vermenigvuldigt zich vaak in onze kasten vanwege het Diderot-effect (de ene aankoop leidt tot de andere, wat weer leidt tot de andere).
  Zoek in de toekomst naar stukken die een aanvulling vormen op uw bestaande accessoires.
 5. Bepaal hoeveel kleding je echt nodig hebt.
  Hoeveel overhemden heb je echt nodig? Broeken? Ik merk dat ik maar een handvol outfits draag, eerlijk gezegd, en de rest neemt alleen maar waardevolle ruimte in beslag in mijn kast.
 6. Bewaar nadat je hebt besloten alleen voldoende hangers voor de hoeveelheid kleding die je nodig hebt.
  Als je denkt dat 5 shirts met korte mouwen, 5 shirts met lange mouwen en 3 broeken genoeg is, dan heb je 13 hangers nodig. Ik heb altijd een paar extra hangers voor elke persoon. Hangers breken, of je hebt bezoek dat hun jas moet ophangen. Maar ga niet overboord. Je hebt geen 100 nodig...
 7. Ga door en kies de kleding waar je niet zonder kunt.
  Houd er rekening mee dat je jezelf hebt beperkt tot een x aantal shirts en broeken.
 8. Schoenen!!!!! Schoenen zijn te gek.
  Bepaal wat je echt nodig hebt en doneer of verkoop de rest. Je hebt echt geen 25 paar schoenen nodig…. Denk aan 1 paar laarzen, 1 paar tuinschoenen, 1 paar trainingsschoenen, 1 paar kledingschoenen. Alleen schoenen die je ook daadwerkelijk zult dragen!
 9. Bewaar voldoende ondergoed voor een week.
  Sokken met gaten, ondergoed dat bij het afval van vorige week had moeten worden weggegooid... ja, gooi die maar weg.
 10. Experimenteer met minder.
  Test je aannames over de optimale hoeveelheid kleding met een paar simpele experimenten. Probeer de helft van je kleding twee weken in een andere kamer te plaatsen. Je zult er versteld van staan ​​hoeveel gemakkelijker het is om te functioneren en je klaar te maken met minder kleding in je kast. De meesten van ons dragen 80% van onze tijd 20% van onze kleding en zouden veel gelukkiger leven met minder kledingkeuzes dan we nu hebben. Maar dat realiseer je je pas als je het uitprobeert.

Lees ook:  De vele voordelen van lavendelolie: alles wat je moet weten over deze natuurlijke olie

ontspullen keuken

6 tips om te ontspullen in de keuken

Probeer tijdens het sorteren van jouw items snel te werken en stel geen beslissingen uit over wat je wilt houden en wat je doneert.

 1. Gooi alle afgebroken of gebarsten borden/servies weg.
  Het is moeilijk om er afstand van te doen. Maar als het kapot is, is het tijd om te laten gaan.
 2. Bewaar 1 mok per persoon en een paar extra's voor gezelschap.
  Je hebt echt geen 100 koffiemokken nodig. Eentje zal genoeg zijn.
 3. Verkoop of doneer apparaten die je niet gebruikt.
  Dit is moeilijk. Ik heb apparaten die in bepaalde periodes van het jaar intensief worden gebruikt en die de rest van het jaar zitten en stof verzamelen. Bekijk het zo... als je het genoeg gaat gebruiken om ruimte in te nemen, prima. Als je een apparaat hebt gekocht dat je een keer hebt gebruikt en er nooit meer naar hebt gekeken, laat het dan los!
 4. Gooi duplicaten weg.
  Ik had drie sets maatbekers en lepels! Drie!
 5. Investeer in zware gietijzeren koekenpannen en roestvrijstalen potten.
  Gooi die teflon dingen weg. Een goede roestvrijstalen of koperen set voldoet prima. Probeer wat werfverkoop of rommelmarkten om een ​​goede deal te krijgen met gebruikt. Deze dingen gaan een leven lang mee!
 6. Gooi voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is weg!
  Doneer alles wat je familie niet zal eten.

6 tips om je kinderspeelgoed minimaliseren

 1. Doe alles weg waar jouw kinderen niet wekelijks mee spelen.
  Als ze oud genoeg zijn, laat ze dit dan weten. Ga gewoon door en maak het leuk. Zeg "oh, we spelen hier bijna nooit mee, laten we nog een klein meisje of jongen blij maken!"
 2. Gooi alles weg wat kapot is. Iets.
  Ik weet dat de kinderen gehecht zijn aan alles wat gebroken is.
 3. Doneer of verkoop speelgoed dat niet geschikt is voor de leeftijd.
  Als je kinderen het zijn ontgroeid, gaat het weg. Berg het op zijn minst op als je echt denkt dat je het nodig hebt voor het volgende kind. Onthoud echter, je kunt altijd een soortgelijk artikel kopen bij een kringloopwinkel.
 4. Kies speelgoed dat niet veel ruimte in beslag neemt.
 5. Koop bij aankoop kwaliteit, niet kwantiteit. Iets dat jouw kind zal overleven en een ander kind zal zegenen als het jouw kind het ontgroeid is.
 6. Knuffels. Stel een limiet en houd je eraan. Het is moeilijk, dat weten we.

Lees ook:  5 mogelijkheden om in het dagelijks leven water te besparen

5 tips bij het opruimen van je badkamer

 1. Toiletartikelen.
  Doneer eventuele extra's. Bewaar alleen wat je gebruikt. Bewaar geen stapel extra's. Als je het niet gebruikt en er dol op bent, geef het dan aan iemand die het wel wil.
 2. Medicijnen.
  Zorg ervoor dat je al je medicijnen doorloopt en controleert of ze nog houdbaar zijn.
 3. Handdoeken.
  Bewaar er natuurlijk een paar. Bewaar er nog een paar extra voor het geval dat!
 4. Huishoudelijke apparaten.
  Haardrogers, krultangen, stijltangen. Als je ze niet gebruikt, doneer ze dan. Als je ze wel gebruikt, is één voldoende.
 5. Schakel om naar herbruikbare producten.
  Producten zoals lastswab, herbruikbare wattenschijfjes en een menstruatiecup zijn perfecte vervangingen.

Lees ook Verminder je afval met deze 10 tips! Refuse, reuse, recycle!

 

ontspullen woonkamer

5 Minimalistische woontips voor je woonkamer

 1. Digitaliseer jouw muziek en films!
  Als je alles op je computer zet, neemt het minder ruimte in beslag. Of nog beter Netflix! Streamen is een manier om zelfs op je laptop geen rommel te hebben!
 2. Doneer boeken waar je niet van houdt.
  Ik ga je niet vertellen om deze te digitaliseren. Veel boeken zijn niet digitaal beschikbaar en als je op mij lijkt, heb je het liever in je handen.
 3. Gebruik je bibliotheek.
  Ik denk dat het een ongelooflijk onderbenut hulpmiddel is! Je kunt gewoon boeken lenen die je wilt lezen en je kinderen hun verhalen laten uitzoeken. Houd een paar beproefde boeken thuis, gooi de rest weg.
 4. Verminder je collecties.
  Ik heb een paar verzamelobjecten die ik niet weg doe omdat ze me vreugde brengen. De rest verkopen of schenken.

Dit zijn slechts een paar tips over hoe we onze bezittingen verminderen. Het is een work in progress, maar ik heb er vertrouwen in! Elke keer als ik iets schenk of verkoop, geeft dat zo'n bevrijdend gevoel. De beste tip die ik jullie kan geven over hoe je je leven kunt minimaliseren, is om het rustig aan te doen. We hebben niet veel tijd om aan het idee te wennen, maar we maken er werk van.

Lees ook Consuminderen als onderdeel van een (meer) zelfvoorzienend leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023