Alles over de Oost-Indische kers (Tropaeolum Majus)

13 februari 2023
625
oost-indische kers kweken

De Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is een populaire tuinplant en bekend staat om zijn vrolijk bloeiende eetbare bloemen en oranje, zaadachtige vruchten. In deze blog gaan we je alles vertellen over de Oost-Indische kers, wat het is, hoe je deze plant kweekt en hoe je het gebruikt in gerechten.

Wat is Oost-Indische kers?

De Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is een vrolijk bloeiende plant die, verrassend genoeg,  oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt.

Het is een gemakkelijk te kweken tuinplant die weinig onderhoud vergt en kan worden geteeld in zowel volle zon als licht schaduw.

De bladeren van de Oost-Indische kers zijn glanzend en rond, en de bloemen zijn oranje, geel of rood en hebben een unieke vorm die doet denken aan een waterlelie.

De Oost-Indische kers is ook bekend om zijn oranje, zaadachtige vruchten die in de zomer rijpen. Deze vruchten zijn eetbaar en worden vaak gebruikt om jam, marmelade en andere zoetwaren te maken.

Er zijn twee soorten Oost-Indische kers

Tropaeolum majus en Tropaeolum minus. De eerste is een klimplant die tot vijf meter hoog kan worden, terwijl de tweede klein en compact is en geschikt is voor op het terras of balkon in een pot.

Beide soorten zijn bekend om hun kleurrijke eetbare bloemen en eetbare vruchten. De Oost-Indische kers kan ook worden gebruikt om gerechten op te leuken met zijn kleur en pittige, peperachtige smaak. Zowel het groene blad, de bloemen, als de zaden kunnen gesnipperd worden in salades voor een extra pittige twist.

oost-indische kers kweken

De gezondheidsvoordelen van Oost-Indische kers

De Oost Indische kers is niet alleen een populaire sierplant en smaakmaker in gerechten, maar bevat ook een aantal gezondheidsvoordelen. Hieronder hebben we enkele van de belangrijkste voordelen van Oost-Indische kers op een rijtje gezet:

 • Rijk aan antioxidanten: Oost-Indische kers bevat verschillende antioxidanten, waaronder vitamine C en beta-caroteen, die helpen om de schade aan de cellen te verminderen en het risico op ziekten te verlagen.
 • Goed voor het hart: OostIndische kers bevat ook foliumzuur, wat kan helpen om het homocysteïnegehalte in het bloed te verlagen. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen.
 • Helpt bij het afvallen: Oost-Indische kers bevat weinig calorieën en is rijk aan vezels, wat kan helpen bij het bevorderen van een gezond gewicht.
 • Vermindert ontstekingen: Oost Indische kers bevat ook stoffen die kunnen helpen om ontstekingen te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn bij het verminderen van de pijn bij artritis.
 • Verbetert de huid: Oost-Indische kers bevat ook vitamine C, wat kan helpen bij het bevorderen van een gezonde huid. Het kan ook helpen om fijne lijntjes en rimpels te verminderen.
Lees ook:  Artisjok kweken zaaien en oogsten

Hoewel Oost-Indische kers een aantal gezondheidsvoordelen heeft, is het belangrijk om te onthouden dat het geen vervanging is voor een gezonde levensstijl en een gebalanceerd dieet. Het is altijd het beste om gevarieerd te eten en voldoende groenten, fruit, volkoren producten, en gezonde vetten te consumeren. Als je overweegt om Oost-Indische kers te gebruiken voor de gezondheidsvoordelen, is het verstandig om dit te bespreken met een arts of een andere medisch professional.

oost-indische kers zaaien

Oost-Indische kers zaaien

Oost-Indische kers is een gemakkelijk te kweken tuinplant die weinig onderhoud vergt. Als je de Oost-Indische kers zelf wilt zaaien, kan dat op verschillende manieren:

Zaaien in zaai- of kweekpotten

Dit is een goede manier om Oost-Indische kers te kweken als je weinig ruimte hebt of als je wilt wachten tot het risico op vorst is verdwenen voordat je de planten naar buiten verplaatst. Zaai de zaden in februari of maart in kleine potten of kweekbakjes met kweekgrond. Zorg ervoor dat de zaden vochtig blijven en zet de potten op een warme, zonnige plek. Zodra de planten sterk genoeg zijn, kun je ze verpotten of in de tuin planten.

Zaaien in de tuin

Als het risico op vorst is verdwenen, kun je Oost-Indische kers zaaien in de tuin. Kies hiervoor een zonnige plek met goed doorlatende grond. Zaai de zaden ongeveer 1 cm diep in de grond en houd ze vochtig. Als de planten sterk genoeg zijn, kun je ze uitdunnen zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien.

Oost-Indische kers uit stekken

Als je geen zaadjes hebt, kun je ook Oost-Indische kers kweken door middel van stekken. Snijd hiervoor takjes van een bestaande Oost-Indische kers af en plaats ze in een glas water of in een kleine pot met kweekgrond. Zorg ervoor dat de stekken vochtig blijven en zet ze op een warme, zonnige plek. Als de wortels goed zijn gevormd, kun je de stekken verpotten of in de tuin planten.

Houd er rekening mee dat Oost-Indische kers zich elk jaar uitzaait. Dit betekent dat je planten het volgende jaar opnieuw zal verschijnen, zelfs als je ze hebt verwijderd. Als je dit niet wilt, kun je de planten na de bloei verwijderen of de vruchten voordat ze rijp zijn verwijderen. Zo voorkom je dat de zaden zich uitzaaien.

oost indische kers kweken

Oost-Indische kers kweken

Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is een gemakkelijk te kweken tuinplant die weinig onderhoud vergt. Als je de Oost-Indische kers wilt kweken, zijn hier enkele tips om te volgen:

Lees ook:  Maak je eigen moestuin grond

Kies een zonnige plek
Oost-Indische kers houdt van zon en groeit het beste in een zonnige plek. Kies hiervoor een plek in de tuin die minstens een paar uur per dag zon krijgt.

Gebruik goed doorlatende grond
Oost-Indische kers houdt niet van stilstaand water, dus kies voor grond die goed doorlaat. Voeg eventueel wat compost of mest toe aan de grond om de voedingswaarde te verhogen.

Geef de plant voldoende water

Oost-Indische kers heeft regelmatig water nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, zonder dat de wortels in stilstaand water komen te staan. Als het erg droog is, kun je de plant extra water geven.

Geef de plant voldoende ruimte
Oost-Indische kers kan tot vijf meter hoog worden, dus zorg ervoor dat je de plant voldoende ruimte geeft om te groeien. Als je meer dan één plant wilt kweken, zorg ervoor dat ze voldoende afstand hebben om voldoende licht en lucht te krijgen.

Verwijder bloemen na de bloei

Als je wilt voorkomen dat de Oost-Indische kers zich uitzaait, kun je de bloemen verwijderen zodra ze zijn uitgebloeid. Dit kan helpen om de plant sterk te houden en te voorkomen dat hij te veel energie steekt in het maken van zaden.

Verwijder uitgebloeide bloemen en verwelkte bladeren
Als je wilt dat de Oost-Indische kers er mooi uit blijft zien, kun je ook regelmatig uitgebloeide bloemen en verwelkte bladeren verwijderen. Dit kan helpen om de plant gezond te houden en om de bloei te bevorderen.

Gebruik mulch
Mulch kan helpen om de grond vochtig te houden en om onkruid tegen te gaan. Gebruik bij voorkeur organische mulch, zoals houtsnippers of bladeren, in plaats van synthetische mulch. Dit kan helpen om voedingsstoffen aan de grond toe te voegen.

Voorkom plagen en ziekten
Oost-Indische kers kan soms aangevallen worden door plagen zoals slakken en slakkenhuisjes. Als je last hebt van plagen, kun je natuurlijke middelen gebruiken om ze te bestrijden, zoals nematoden of huisjes voor vogels en slakkenvangers.

Lees ook 5 Ongedierte bestrijden in de moestuin

Snoei de plant na de bloei
Als je wilt dat de Oost Indische kers steviger en dikker wordt, kun je de plant na de bloei snoeien. Dit kan helpen om de groei te bevorderen en om de plant een mooiere vorm te geven.

Snoei de plant door de lange, uitlopende takken af te knippen. Dit kan helpen om de plant gezonder te houden en om de bloei te bevorderen.

Lees ook:  3x Heerlijke rabarber recepten

Snoei de plant niet te ver terug, omdat dit de groei kan belemmeren. Als je de Oost-Indische kers wilt laten klimmen, kun je de plant ook opbinden aan een plantenrek of trellis.

Verplaats de plant naar een pot als het koud wordt
Als je de OostIndische kers binnen wilt laten overwinteren, kun je de plant naar een pot verplaatsen. Kies hiervoor een pot die groot genoeg is voor de plant en gebruik goede kweekgrond. Zet de pot op een warme, zonnige plek en geef de plant regelmatig water.

Als je de Oost-Indische kers buiten wilt laten overwinteren, zorg dan dat de plant in een beschutte plek staat die beschermd is tegen de wind. Geef de plant in de winter minder water, omdat de grond langer droog blijft. Als het erg koud wordt, kun je de plant ook afdekken met een laag mulch of een beschermende stof om de wortels te beschermen tegen de vorst.

oost-indische kers zaaien

Oost-Indische kers in gerechten

De Oost Indische kers niet alleen een populaire sierplant, maar ook een smaakmaker in gerechten. De bloemen, bladeren en zaden van de plant zijn eetbaar en geven een pittige, peperachtige smaak aan gerechten. Hieronder zijn enkele voorbeelden van hoe je de OostIndische kers kunt gebruiken in gerechten:

 • In salades
  De bladeren van de OostIndische kers zijn heerlijk in salades, omdat ze een pittige, peperachtige smaak hebben. Snijd de bladeren fijn en voeg ze toe aan een salade met bijvoorbeeld kip, rucola en tomaat.
 • Als garnering
  De bloemen van de OostIndische kers zijn ook eetbaar en kunnen worden gebruikt als garnering op bijvoorbeeld een kaasplankje of op een salade.
 • Als kappertjesvervanger
  De zaden van de Oost Indische kers kunnen worden ingemaakt als kappertjesvervanger. Dit kan een leuke manier zijn om een pittige smaak aan gerechten toe te voegen.
 • In cocktails
  De bloemen en bladeren van de Oost Indische kers kunnen ook worden gebruikt om cocktails op te leuken. Voeg bijvoorbeeld wat fijngehakte bladeren of een bloem toe aan een gin tonic om de smaak te versterken.

Als je de Oost Indische kers wilt gebruiken in gerechten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de planten biologisch zijn geteeld en dat je ze op een hygiënische manier verwerkt. Als je de plant voor het eerst gebruikt, kun je het beste een kleine hoeveelheid gebruiken om te kijken of je de smaak lekker vindt.

Lees ook

website van het jaar duurzaam 2023
© Doepserleven - 2023