...

Alles over Chaga – 6 gezondheidsvoordelen + Bijwerkingen

6 maart 2022
8
alles over chaga

Ben jij al bekend met Chaga? Ook wel bekend als berkenweerschijnzwam is een lelijke schimmel voor het oog, maar heeft een groeiende reputatie als een van de meest gezonde voedingsmiddelen ter wereld.

Chaga paddenstoelen worden al eeuwenlang in Siberië en andere delen van Azië gebruikt als medicijn om de immuniteit te versterken en de algehele gezondheid te verbeteren.

Wij willen dus wel eens wat dieper kijken naar de gezondheidsvoordelen van ‘de koning van de paddenstoelen’. Daar gaan we het in deze blog over hebben, we gaan kijken naar wat Chaga precies is en wat de gezondheidsvoordelen van deze superfood zijn.

Inhoud:

 • Wat is Chaga?
 • 5 manieren waarop je Chaga kunt innemen
 • Hoeveel Chaga mag je dagelijks innemen?
 • 6 gezonde voordelen van Chaga
 • De risico’s en mogelijke bijwerkingen van Chaga
 • Wie loopt er risico op bijwerkingen van Chaga?

chaga wat is het

Wat is Chaga?

Chaga paddenstoel (Inonotus obliquus) is een soort schimmel die voornamelijk groeit op de schors van berkenbomen in koude klimaten, zoals Noord-Europa, Siberië, Rusland, Korea, Noord-Canada en Alaska.

Chaga is ook bekend onder andere namen, zoals berkenweerschijnzwam, zwarte massa, klinker polypore, berken kanker polypore, sintel conk en de steriele conk stamrot (van berk). Chaga maakt een houtachtige ‘klomp’ dat lijkt op verbrande houtskool aan de onderkant van de stam. Deze ‘klomp’ heeft aan de binnenkant een zachte kern met een oranje kleur.

chaga thee maken

Hoe gebruik je Chaga?

Chaga is een eetbare paddenstoel. Maar je kunt er niet zomaar in bijten zoals je zou doen met een paddenstoel die in de supermarkt wordt verkocht. De harde textuur van Chaga maakt het moeilijk om te kauwen en te verteren. Om deze reden wordt Chaga vaak vóór consumptie tot poeder vermalen.

Chaga poeder is niet je enige optie. Deze paddenstoel is ook verkrijgbaar als vloeibaar Chaga extract of chaga-tinctuur. En als je op zoek bent naar een chaga supplement dat je gemakkelijk elke dag kunt innemen, kan je chaga capsules nemen.

Hier zijn 5 manieren waarop je Chaga kunt innemen

 1. Doe wat Chaga poeder in je smoothie
 2. Maak chaga thee met chaga theezakjes of chaga poeder
 3. Strooi chaga poeder in je ochtend koffie om chaga paddenstoelen koffie te maken
 4. Neem chaga capsules als voedingssupplement
 5. Mix chaga tinctuur in uw dranken
Lees ook:  14 tips diatomeeënaarde gebruiken

Hoeveel Chaga mag je dagelijks innemen?

Dus, hoeveel van deze paddenstoel moet je elke dag nemen om van de gezondheidsvoordelen van chaga te genieten?

Een gebruikelijke dosering van chaga is 1 gram per dag, en dit is een goed begin. Het komt ook vaak voor dat mensen hogere doses van 1,5 tot 2 gram per dag nemen. Als je een hogere dosis wilt proberen, doe dit dan geleidelijk aan.

Lees ook 12 gezondheidsvoordelen van aloë vera

chaga gezond

6 gezonde voordelen van Chaga berkenweerschijnzwam

1. Chaga is een voedingsrijke superfood

Je lichaam heeft een selectie van vitamines, mineralen en voedingsstoffen nodig om gezond te blijven.  Dus, waar is Chaga goed voor als het gaat om voeding?

 

Chaga paddenstoelen zijn goed voor de gezondheid doordat het boordenvol vitamines en mineralen zit, waaronder:

·         Vitamine D

·         Potassium

·         cesium

·         Aminozuren

·         Calcium

·         ijzer

·         Zink

·         Rubidium

·         Vezel

·         Koper

·         Selenium

·         Mangaan

·         Magnesium

·         B-complex vitamines

2. Chaga kan cholesterol verlagen

Chaga paddenstoelen bevatten veel antioxidanten die het zogenaamde "slechte" cholesterol kunnen verminderen.

Een hoog cholesterolgehalte is een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen, dus Chaga paddenstoelen kunnen nuttig zijn in de strijd tegen hart- en vaatziekten.

3. Chaga kan de bloeddruk verlagen

Onderzoek suggereert dat oxidatieve stress een bijdragende factor is voor hoge bloeddruk. Mensen met hoge bloeddruk zijn vatbaarder voor hartaanvallen, beroertes en andere cardiovasculaire gezondheidsproblemen.

De antioxidanten van Chaga kunnen een potentiële rol spelen bij het verlagen van de bloeddruk en het voorkomen van een slechte cardiovasculaire gezondheid.

4. Chaga verhoogt jouw immuunsysteem

Chaga heeft de reputatie een natuurlijke weerstand verhoger te zijn, die het onderwerp is geweest van verschillende onderzoeken.

De resultaten van deze studies op Chaga suggereren dat deze boom paddenstoel de vorming van gespecialiseerde eiwitten bevordert die de witte bloedcellen stimuleren. Deze zijn essentieel voor het bestrijden van schadelijke bacteriën en virussen.

Lees ook:  Zelf afwasmiddel maken

Ook bevat Chaga, net als andere eetbare paddenstoelen, een schat aan belangrijke voedingsstoffen. Al deze voedingsstoffen dragen bij aan jouw algehele gezondheid en geven jouw lichaam de brandstof die het nodig heeft.

5. Chaga vermindert ontsteking

Chaga paddenstoelen bevatten veel antioxidanten, zodat ze van nature ontstekingen in het lichaam verminderen.

Dit is erg belangrijk omdat langdurige ontstekingen verband houden met verschillende ziekten, zoals hartaandoeningen, reumatoïde artritis en zelfs kanker.

De ontstekingsremmende eigenschappen van Chaga kunnen dus helpen het risico op deze ziekten te verlagen.

Zowel de verhoogde productie van witte bloedcellen als de ontstekingsremmende eigenschappen zijn een duidelijke aanwijzing dat Chaga je kan helpen infecties te bestrijden, van lichte verkoudheden tot zelfs ernstigere ziekten.

Door jouw lichaam van slechte en geïnfecteerde cellen 'op te ruimen' en te helpen bij de groei van gezonde cellen, bevordert Chaga een grotere efficiëntie om ziekten te bestrijden.

6. Chaga verlaagt de bloedsuikerspiegel en kan helpen bij de behandeling van diabetes

Diabetes is een ernstige aandoening. Het is in verband gebracht met een hoge bloedsuikerspiegel.

Onderzoek toont aan dat chaga kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen. Door dit te doen, komt de chaga paddenstoel ten goede aan de diabetesbehandeling.

Lees verder bij risico’s van Chaga als je diabetes patiënt bent.

De risico’s en mogelijke bijwerkingen van Chaga

1. Chaga-paddenstoelen kunnen gevaarlijke hypoglykemie veroorzaken

Een van de wijdverbreide voordelen van Chaga paddenstoelen is dat ze diabetes en hartaandoeningen kunnen helpen.

Onderzoek heeft aangetoond dat Chaga-paddenstoelen zowel de bloedsuikerspiegel als het cholesterolgehalte kunnen verlagen.

Hoewel dit suggereert dat Chaga-paddenstoelen gunstig kunnen zijn voor diabetes, vormt het ook een risico op gevaarlijke hypoglykemie ‘hypo’ (lage bloedsuikerspiegel) als het wordt ingenomen met voorgeschreven diabetesmedicatie.

2. Chaga paddenstoelen kunnen de bloedstolling verstoren

Studies hebben aangetoond dat Chaga-paddenstoelen een remmende activiteit hebben op bloedplaatjes, gespecialiseerde cellen die verantwoordelijk zijn voor bloedstolsels. Dit kan gunstig zijn bij het verbeteren van de bloeddruk en het verlagen van het risico op longembolie (bloedstolsels in de longen), maar het kan ook een risico vormen voor personen met bloedingsstoornissen. Bovendien kan regelmatige inname van Chaga-paddenstoelen leiden tot gemakkelijker en frequenter bloeden en blauwe plekken.

Lees ook:  zelf dennen hoestsiroop maken

Lees ook Bamboe kweken om te eten + de gezondheidsvoordelen van bamboe scheuten

3. Chaga kan schadelijk zijn voor je nieren

Bij het bespreken van de mogelijke bijwerkingen van verschillende soorten medicinale paddenstoelen, komt het onderwerp lever- en nierziekte vaak ter discussie.

Hoewel de meeste soorten medicinale paddenstoelen geen risico op lever- of nierbeschadiging lijken te vormen als ze regelmatig minder dan een jaar worden ingenomen, geldt dit niet noodzakelijkerwijs voor Chaga-paddenstoelen.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Korean Medical Science ontdekte dat Chaga-paddenstoelen hogere oxalaatgehaltes bevatten dan andere medicinale paddenstoelen, een derivaat van oxaalzuur. Overmatige consumptie van oxalaten is in verband gebracht met een verhoogd risico op jicht, nierstenen en zelfs chronische nierziekte.

wat is chaga

Wie loopt er risico op bijwerkingen van Chaga?

Hoewel bijwerkingen van Chaga -thee, -druppels, -poeders of -extracten niet vaak worden gemeld, zijn ze niet ongehoord.

Dat gezegd hebbende, lopen verschillende personen meer risico om deze bijwerkingen te ontwikkelen dan anderen, zoals:

 • Mensen met bloedingsstoornissen

Vanwege het potentieel van Chaga-paddenstoelen om de bloedstolling te verminderen, kunnen mensen met bloedingsstoornissen negatief reageren.

 • Mensen die binnenkort een operatie verwachten
  Bloeden is een veelvoorkomend probleem tijdens operaties, dat kan worden verergerd als het bloedstollingsmechanisme van uw lichaam wordt aangetast.
 • Mensen die allergisch zijn voor paddenstoelen of schimmels
  Omdat Chagapaddenstoelen een soort schimmel zijn, zullen mensen met deze allergieën waarschijnlijk negatief reageren op Chaga.
 • Nieuwe en aanstaande moeders
  Hoewel Chaga-paddenstoelen relatief veilig lijken, hebben absoluut geen studies gekeken naar het risico op bijwerkingen voor ongeboren baby's en baby's die borstvoeding geven. Het is niet bekend of je Chaga-thee kunt drinken tijdens de zwangerschap en of het veilig is tijdens het geven van borstvoeding. Daarom wordt het strek aangeraden dat nieuwe en aanstaande moeders aan de veilige kant blijven door Chaga helemaal te vermijden.

Lees ook 14 tips diatomeeënaarde gebruiken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Doepserleven - 2022
Made with
Web Wings