Basisrecept brooddeeg - Wil je zelf brood bakken? Met dit basisrecept voor brooddeeg zijn de mogelijkheden eindeloos! Je kunt er eenvoudig brood mee maken, maar het dient ook als basis voor allerlei andere broodproducten.
Het bakken van je eigen brood is een waar genot. Er gaat niets boven de geur van versgebakken brood uit de oven. En dat warme brood dat staat te dampen op het aanrecht, daar kun je gewoon niet vanaf blijven, ook al weet je dat het moet afkoelen. Maar hé, een klein stukje kan toch wel?
Het biedt talloze mogelijkheden om brood te maken. We bakken graag 1 à 2 keer per week een vers brood van dit deeg.
Welk meel moet je gebruiken voor brood?
Er zijn veel verschillende soorten meel beschikbaar, maar voor dit basisrecept volstaan patentbloem of tarwebloem, verkrijgbaar in de supermarkt. Naar mijn ervaring kneedt patentbloem iets soepeler dan tarwebloem. Gebruik in ieder geval geen zelfrijzend bakmeel.
Ingrediënten voor het basisrecept brooddeeg:
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 300 milliliter lauwwarm water
- 10 gram zout
- 500 gram meel
- 5 gram gedroogde gist
Basisrecept brooddeeg:
Stap 1: Ingrediënten toevoegen voeg de bovenstaande ingrediënten in de genoemde volgorde toe aan een kom.
Stap 2: Mengen van de ingrediënten gebruik een vork om alle ingrediënten goed door elkaar te mengen, totdat er een samenhangend deeg ontstaat.
Stap 3: Kneden van het brooddeeg bestrooi het werkblad met wat bloem en leg het deeg erop. Kneed het deeg met beide handen ongeveer 10 tot 15 minuten stevig door. Zorg ervoor dat het deeg goed gekneed is, maar behandel het niet te ruw.
Vorm aan het einde een bol van het deeg en vouw de onderkant dicht.
Stap 4: Rijzen leg het deeg in een schone kom en dek de kom af met een vochtige theedoek of plastic zak. Zet de kom op een warme plek, maar niet direct bovenop een brandende kachel.
Laat het deeg rijzen totdat het in omvang is verdubbeld. Dit duurt meestal 30 minuten tot anderhalf uur.
Nadat het deeg gerezen is, is het klaar voor verdere verwerking.
Wat kun je maken met het basisrecept brooddeeg?
- Een heerlijk borrelbrood bij de soep, op smaak gebracht met je eigen kruidenmix.
- Een brood (bakken op 230 graden Celsius gedurende 50 minuten).
- Broodjes voor bij de lunch.
- Zoete broodjes met rozijnen.
- Soepstengels voor bij een kom soep.
Brooddeeg kneden met een broodbakmachine
Haal de pan uit de broodbakmachine en voeg alle ingrediënten toe zoals genoemd in stap 1.
Je hoeft de ingrediënten niet te mengen. Plaats de pan terug in de broodbakmachine en selecteer het programma voor het kneden van deeg. Dit duurt meestal ongeveer 20 minuten. Daarna moet je het deeg nog laten rijzen.
Sommige broodbakmachines hebben een programma waarbij het kneden en rijzen gecombineerd worden. Deze duurt meestal 1 uur en 20 minuten.
Kan je broodbakmachine niet rijzen? Leg het deeg dan in een schone kom om te rijzen. Dek de kom af met een vochtige theedoek of plastic zak en zet deze op een warme plek, maar niet direct bovenop een brandende kachel.
Laat het deeg rijzen totdat het in omvang is verdubbeld. Dit duurt meestal 30 minuten tot anderhalf uur.
Nadat het deeg gerezen is, is het klaar voor verdere verwerking.
Met de hand kneden van basisrecept brooddeeg
Was je handen voordat je begint. Doe eventuele ringen en andere sieraden af.
Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om te werken. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad.
In het begin kan het deeg plakkerig zijn en nog niet goed aan elkaar blijven kleven. Gebruik beide handen en werk het deeg naar elkaar toe in een stapel. Draai de stapel om terwijl je kneedt met je handen. Zodra het deeg goed aan elkaar blijft kleven, kun je er een bol van vormen.
Druk de bol uit elkaar met de onderkant van je hand. Leg het weggeduwde deel weer terug op het deeg. Herhaal deze stap.
Kneed ritmisch en rustig, en wissel af en toe van kant. Leg het deeg af en toe anders voor je neer. Het deeg mag niet mishandeld worden, maar laat het ook niet te lang stil liggen. Kneed het deeg gedurende ongeveer 10 tot 15 minuten op een gestaag tempo.
Na het kneden heb je een mooi elastisch deeg. Vorm het deeg tot een stevige bol.
Tips voor het maken van brooddeeg
- Is het deeg te droog? Voeg wat water toe.
- Is het deeg te nat? Voeg wat meel toe.
- Gebruik een plastic zak of vochtige theedoek om het deeg te laten rijzen. Een droge theedoek laat meer lucht door, waardoor het deeg sneller uitdroogt.
Bekijk ook onze andere blogs!