10 manieren om bloedluis snel te herkennen, voorkomen en bestrijden

13 augustus 2021
2332
bloedluis voorkomen

Het is iedere kippenhouders grootste nachtmerrie, bloedluis! Toen we nog aan het overwegen waren kippen te nemen was dit een van de redenen om misschien toch geen kippen te nemen. Bloedluis is te voorkomen en ook te genezen, in dit artikel zullen we er alles over uitleggen zodat jij met een gerust hart kippen kunt nemen en ook kunt genieten van deze gezellige beestjes. In deze blog gaan we je uitleggen hoe je bloedluis kunt herkennen, hoe je bloedluis kunt voorkomen en bloedluis bestrijden!

Inhoud:

Wat is bloedluis?

Bloedluis (niet te verwarren met Rode Spint, een ongevaarlijke tuinwants) is een parasiet die in het kippenhok leeft en zich voedt met vogels terwijl ze 's nachts slapen.

Ze vallen op elk moment binnen, maar vooral tijdens de warmere zomermaanden. Warmte geeft de bloedluis de ideale omstandigheden om zich voort te planten, zodat de aantallen zich bij warmer weer extreem snel vermenigvuldigen.

Bloedluizen zijn met het blote oog zichtbaar, maar in kleine aantallen moeilijk te herkennen, maar als je een bevolkingsexplosie van bloedluizen hebt, zijn ze moeilijk te negeren. Overdag verstoppen ze zich in kieren en spleten van het kippenhok en 's nachts komen ze tevoorschijn om langs de poten van de vogels te kruipen, door de veren en zich te voeden met bloed. Na het eten keren ze terug naar hun schuilplaatsen om het bloedmeel te verteren en zich voort te planten.

Bloedluis feiten...

  • Bloedluizen leven niet op mensen, maar kunnen een vorm van dermatitis veroorzaken als ze niet zo snel mogelijk worden weggewassen.
  • Bloedluizen hebben een hekel aan daglicht.
  • Ze brengen rickettsia-pokken, schurft, schurft, dermatitis, pruritis, de ziekte van Tsutsugamushi en andere ziekten over of kunnen deze veroorzaken.
  • Gevogelte Bloedluis valt alleen gedomesticeerd pluimvee en duiven/wilde vogels aan.
  • Gevogelte Bloedluis kan tot 8 maanden tussen de bloedvoedingen overleven.
  • Een bloedluis is ongeveer 0,7 mm lang met een ovaal lichaam en is normaal lichtgrijs van kleur (vóór het feesten).
  • Bloedluis kan net zo goed in plastic kippenhokken leven als in houten huizen, alleen zijn er minder plekken om je te verstoppen.
Lees ook:  11 Boeken over dieren houden

 

bloedluis herkennen

Bloedluis herkennen

Bloedluizen zijn kleine, tot 1 mm lange en 0,7 mm brede, langzaam bewegende mijten. Ze variëren in kleur van heel lichtgrijs, bijna doorschijnend tot lichtbruin, zwart en bloedrood na een voeding. Hun eieren zijn moeilijker te zien met het blote oog, ongeveer 0,4 mm en doorschijnend, wit van kleur.

De meest voor de hand liggende manier is om te zoeken naar symptomen bij jouw kippen. Deze kunnen enkele of alle van de volgende omvatten:

10 manieren om bloedluis te herkennen

  1. Controleer de uiteinden van de zitstokken op bewijs.
  2. Aangezien de bloedluizen ’s nachts actief zijn kun je eens gaan kijken met een zaklamp wanneer de kippen op stok zijn.
  3. Veeg de onderkant van de stok, kieren en hoeken van het kippenhok af met een witte tissue en zoek naar bloedvlekken.
  4. De kippen zullen rusteloos zijn als ze worden gebeten door de bloedluis. Soms willen ze dan niet in hun hok gaan slapen.
  5. De eierproductie zal meestal afnemen en uiteindelijk zullen de kippen stoppen met leggen.
  6. Ze kunnen buiten of op de vloer van het hok hun ei leggen omdat ze gebeten worden wanneer ze in de nestkasten zitten.
  7. Eigeel kan bleek zijn.
  8. De kippen zullen conditie beginnen te verliezen. Naarmate de besmetting erger wordt, verliezen ze veel bloed.
  9. Ze zullen een bleke kam en lellen hebben. Ze zullen bloedarm worden en uiteindelijk zullen ze sterven.
  10. Kippen aan de onderkant van de pikorde worden vaak gedwongen om in de buurt van de ergste plaag te gaan slapen, dus zijn ze vaak de eersten die sterven.
Lees ook:  De beste legkip rassen

Het meest veelzeggende teken is echter dat wanneer je je kippen afzonderlijk onderzoekt, je bosjes mijten zult zien, vooral rond de basis van de veren onder de vleugels en rond de kont.

 

Bloedluis voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Er zijn een paar vrij eenvoudige dingen die je kunt doen om bloedluis in het hok minder waarschijnlijk te maken.

8 tips om bloedluis te voorkomen

  1. Goede verzorging: door je hok, slaapplaatsen, nestkasten en al het gereedschap schoon te houden, kun je het probleem in de eerste plaats een heel eind helpen voorkomen.
  2. Regelmatige inspecties van de veren van je kippen, vooral onder de vleugels en rond het kontje, zullen helpen voorkomen dat bloedluizen echt vat krijgen.
  3. Probleem identificeren voordat het te erg wordt. Onthoud: de beste tijd om dit te doen is 's nachts.
  4. Het voorzien van stofbaden voor je kippen is waarschijnlijk het allerbelangrijkste wat je kunt doen. Zo houden kippen zichzelf schoon (al lijkt het niet echt schoon). Vaak vinden ze hun eigen favoriete plek voor een stofbad (die van ons hebben allemaal een eigen plek voor hun stofbad, langs de vijver, langs de moestuin, in een lekker kuiltje.) maar vooral in de winter is dat niet zo gemakkelijk om te doen zonder jouw hulp.
  5. Kruiden toevoegen aan je kippenhok en aan stofbaden kan geen kwaad, kan helpen - en zal zeker lekker ruiken! Probeer gedroogde goudsbloemblaadjes, die een natuurlijk insecticide zijn, of gedroogde lavendel - zeer ontspannend voor de kipjes!
  6. Gebruik diatomeeën aarde poeder in het hok en op de kippen.
  7. Gebruik tabaksnippers in het hok. Deze hebben een sterke geur waar ongedierte als bloedluizen en mijten niet van houden. Strooi ze in het legnest en nachthok om je kippen te helpen tegen deze nare diertjes.
  8. Gebruik witkalk in het kippenhok.
Lees ook:  Help, ik heb een broedse kip!

 

Bloedluis bestrijden

Als het toch niet is gelukt om deze plaag te voorkomen en je hebt toch bloedluis aangetroffen is het verstandig om allereerst:

  • Het hok grondig schoon te maken
  • Doe alle inhoud in een afvalzak, aangezien deze mijten graag ergens ander gaan wonen.
  • Gebruik een slang (liefst hoge druk) om het kippenhok en de onderdelen af ​​te spuiten. Probeer in elk hoekje en gaatje van het hok te komen, want dit is waar de mijten graag leven.
  • Laat 10-15 minuten drogen.
  • Kijk nog eens naar het hok en je zult hoogstwaarschijnlijk meer mijten, die gestoord zijn, naar buiten zien kruipen.
  • Spuit het kippenhok weer onder druk.
  • Laat opnieuw 10-15 minuten intrekken en zoek opnieuw naar bloedluizen.
  • Herhaal dit proces totdat er na elke wasbeurt maar heel weinig mijten verschijnen.

Nadat je het hok grondig hebt schoongespoten moet het behandeld worden zodat de overige bloedluizen dood gaan. Dit kun je doen door het hok in te poederen met Diatomeeën aarde. Dit poeder hebben we al benoemd bij het voorkomen van bloedluis maar hier een korte uitleg wat het doet:

Diatomeeënaarde bestaat uit opgedroogde algen uit de zee. De fossielen die overblijven na het drogen zijn van kiezelachtig materiaal en bevatten veel mineralen. Luizen, mijten, stekende insecten en vlooien schuren zich aan de droge poeder open en gaan hierdoor doodt

Diatomeeënaarde doodt de bloedluis en voorkomt deze ook.

Verspreid de poeder door het hok en let vooral op de kieren en naden, zo ontneem je de schulplek en bestrijd je ze tegelijkertijd.

Je kunt deze poeder ook toevoegen aan het stofbad of de kippen ermee in poederen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2025