Kunnen konijnen tijdens de winter maanden buiten leven? - Konijn in de winter buiten

21 december 2021
633
Kunnen konijnen tijdens de winter maanden buiten leven?

Als het winter is en jouw lieve konijn in de winter buiten leven, zal je je vast afvragen of ze wel buiten kunnen blijven in de koude winter maanden. Het antwoord is, ja, zolang je konijnen gezond zijn en een hok hebben dat ze warm en droog houdt, zou het geen probleem moeten zijn om je konijnen de wintermaanden buiten te laten blijven.

Zowel wilde als gezelschapskonijnen kunnen relatief goed tegen koudere temperaturen (ze hebben eigenlijk veel meer moeite met hitte), zolang ze maar een droge en beschutte plek hebben waar ze zich bij koud weer kunnen verstoppen. Voor wilde konijnen zijn dit hun ondergrondse leefgebieden, en voor je gezelschapskonijnen zal het een goed ontworpen hok en ren zijn.

Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat het huis van je konijnen alles heeft wat ze nodig hebben om warm en droog te blijven terwijl het buiten nog lekker warm is. Als het hok op de een of andere manier beschadigd is, wil je tijd hebben om het te repareren, of om een ​​compleet nieuw huis voor je konijnen te krijgen, voordat het te koud wordt.

konijnen in de winter buiten

Is een konijn in de winter buiten minder gelukkig dan binnen?

Niet noodzakelijk. Binnen konijnen zullen zich moeten aanpassen aan hun nieuwe huis, en als het de eerste keer is dat ze naar binnen worden gebracht, kan dit in het begin een beetje verontrustend zijn.

Het belangrijkste als het gaat om het houden van konijnen in de winter, of je nu besluit om bij het buitenhok te blijven of ze binnen te laten komen, is om een ​​beslissing te nemen en je eraan te houden.

Lees ook:  Wat mag een konijn eten? - Handige lijst

Als de zomer voorbij is en de temperaturen beginnen te dalen, krijgen de konijnen een dikkere winterjas en pelskussens op hun poten. Dit wordt geleidelijk dikker naarmate de maanden verstrijken. De vacht is geweldig om het konijn buiten warm te houden, maar als het konijn eenmaal volledig is voorbereid op de winter, heb je geen kans meer om ze naar binnen te verplaatsen.

Een konijn in de winter buiten met wintervacht mag niet binnenshuis worden gehouden, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Konijnen kunnen niet zweten en door de plotselinge hitte zal de lichaamstemperatuur van het konijn snel tot gevaarlijke niveaus stijgen. In ernstige gevallen kan deze temperatuurschok fataal zijn, dus zorg ervoor dat je een beslissing neemt over waar de konijnen leven en houd ze daar permanent.

Lees ook Konijnen en gezelschap

konijn in de winter buiten

Hoe koud is te koud voor konijnen buiten in de winter?

Het is moeilijk om een ​​specifieke temperatuur te noemen waarbij je je zorgen moet gaan maken over het welzijn van je konijnen in de winter buiten. Als het gedurende een langere periode geleidelijk kouder is geworden, zullen jouw huisdieren hun vacht dikker hebben gemaakt en zullen ze het prima vinden bij temperaturen tot -10. Het is problematischer als de temperatuur plotseling daalt, omdat het konijn niet genoeg tijd heeft gehad om aan de kou te wennen.

Als je je zorgen maakt, overweeg dan de mogelijkheid om het hok naar een schuur of garage te verplaatsen. In plaats van de konijntjes meteen naar binnen te verplaatsen, kun je ze een tijdje afgedekt en beschut houden voordat je beslist of ze weer de tuin in mogen, of dat ze permanent naar binnen moeten.

Lees ook:  De beste legkip rassen

Als je het konijn in een warmere omgeving laat leven, zal hij of zij binnen een paar dagen zijn dikke vacht verliezen en na ongeveer een week kun je ze niet meer naar vriestemperaturen verplaatsen. Dit is nog een reden waarom het belangrijk is om een ​​handelwijze te kiezen en je eraan te houden.

Elk dier in nood moet rechtstreeks naar de dierenarts worden gebracht voor hulp en advies. De grootste zorg voor een konijn dat buiten leeft in koude weersomstandigheden is onderkoeling en longontsteking. Om te voorkomen dat deze eigenaren hun huisdier regelmatig moeten controleren en ervoor moeten zorgen dat hun hok veilig, warm genoeg en vrij van vochtige ruimtes is.

konijn in de winter buiten

Wat kan ik doen om mijn konijnen in de winter buiten te helpen?

Dit advies is van toepassing als je konijnen in de winter buiten in een konijnenhok en ren houdt:

 • Oefening
  De konijnen moeten nog steeds net zoveel rennen en bewegen als in de zomer, maar zorg ervoor dat je ze ook de kans geeft om naar binnen te gaan en uit te rusten als ze dat nodig hebben. Bewegen helpt je konijn om warm te blijven en zal hem fysiek en mentaal gestimuleerd houden. Zorg voor een paar extra speeltjes, tunnels en schuilgaatjes waar ze tussen kunnen rennen.
 • Positie en dekking
  Verplaats je konijnenhok buiten naar een beschutte plek in de tuin, weg van de wind en regen. Bedek het dak van de ren overdag met een doorzichtige hoes die voorkomt dat jouw konijnen nat en vochtig worden, terwijl het licht toch binnenkomt.
 • Bodembedekking
  Zorg voor voldoende extra bodembedekking in het hok en leg een extra laag krantenpapier en stro aan de onderkant van het hok als je bang bent dat er op die manier vocht en koude lucht in het hok komt. Controleer het hok regelmatig en zorg ervoor dat jouw huisdieren voldoende droog, verwarmende bodembedekking hebben. Dekens of warmwaterkruiken zijn geen goed idee, omdat de konijnen er waarschijnlijk op kauwen.
 • Voedsel, water en lekkernijen
  Als ze buiten leven, moeten jouw konijnen als huisdier in de winter meer eten om gezond te blijven. Het verteren van voedsel verwarmt hun lichaam en helpt hen warm te blijven.

Lees ook:  Gemakkelijk je eigen verse eieren verkopen

We adviseren om jouw konijnen geleidelijk meer voer te geven naarmate het weer kouder wordt. Controleer aan het eind van de dag of er nog iets over is, dan geef je ze te veel. Geef ze veel lekkers, lees ons artikel Wat mag een konijn eten?, zodat hun tanden slijten. Zorg er altijd voor dat ze een goede hoeveelheid hooi in het hok hebben, aangezien hooi een hoog percentage van het dieet van jouw konijn zou moeten uitmaken.

Controleer de waterfles van je konijn regelmatig om er zeker van te zijn dat het water vers is en niet bevroren is. Het is misschien goed om twee flessen te hebben, zodat je ze elke keer kunt verwisselen als je naar buiten gaat om je dieren te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023