Alles over kippen in de rui

16 december 2021
801
zandbad kippen

Rui is een volkomen normaal en natuurlijk proces. Kippen en ander gevogelte wisselen het hele jaar door van veren. Dit doen ze om warm te blijven in de winter. Goede veren zijn voor kippen wat een warme trui en broek zijn voor mensen. Het is daarom van groot belang dat het ruiproces zo soepel mogelijk verloopt. Een goede rui betekent hoogwaardige veren en een warme en gelukkige winter. Hoewel alle kippen dit proces doorlopen, is het voor jouw dier zeker niet vanzelfsprekend. Je zult dit merken omdat jouw kip in de rui in deze periode niet of nauwelijks eieren zal leggen.

Wanneer ruien kippen?

Kippen ruien anders dan wanneer kuikens ruien.

kippen in de rui

Kippen in de rui

Wanneer je kip ongeveer 1,5 jaar oud is, zal het als volwassene voor het eerst gaan ruien. Het ruiproces begint meestal in de nazomer of vroege herfst, wanneer het daglicht korter wordt. De rui bij kippen duurt 2 tot 3 maanden.

De ruiperiode van volwassen kippen komt elk jaar terug. Gedurende de periode van rui, zal het aantal eieren iets gaan afnemen. Het kost de kip namelijk veel energie om zijn vieren te verwisselen. Onthoud ook dat het aanraken van veren tijdens het bijgroeien pijnlijk kan zijn voor je kip. Je kunt jouw kip daarom tijdens de ruiperiode het beste niet oppakken.

Na de ruiperiode zijn je kippen door hun nieuwe veren volledig voorbereid op de koude winter.

Lees ook Waarom is grit belangrijk voor je kippen

Rui bij kuikens

6 tot 8 dagen: Daarna wordt het kippendons vervangen door de eerste veer.
8 tot 12 weken: De eerste veer wordt vervangen door een nieuwe veer.
17 weken: De kuikens krijgen volwassen veren. Hanen ontwikkelen nu hun sierveren. Dit maakt de geslachtsbepaling makkelijker.

Lees ook:  Kippen en konijnen samenhouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024