10 Boeken over zelfvoorzienend leven

10 januari 2022
1432
boek zelfvoorzienend leven

Boeken over zelfvoorzienend leven - Tegenwoordig weet iedereen wel dat we zuiniger en bewuster moten leven. Duurzaamheid is helemaal in, maar ook noodzakelijk. Steeds vaker zie je het terug komen, wellicht wil jij het ook? Maar waar moet je dan beginnen? Of hoe moet je beginnen met zelfvoorzienend leven?

Gelukkig zijn er zat boeken online te vinden, maar wij willen jullie graag een paar boeken aanraden rondom zelfvoorzienend leven. Je kunt op de boeken online vinden via de linkjes, dat scheelt weer wat werk.

Veel lees plezier!

10 boeken over zelfvoorzienend leven

Geüpdatet in januari 2022

boeken over zelfvoorzienend leven

  1. Genoeg, moderne gids voor duurzaam leven.

    Een boek met mooie illustraties en handige informatie over eten uit eigen tuin. Een mooie benadering om te begrijpen waarom veranderingen noodzakelijk zijn. Je kunt het boek hier vinden. Genoeg, een gids voor duurzaam leven is een boek waarin het proces van verandering naar een vriendelijker en duurzame manier van leven wordt aangemoedigd. Velen van ons willen een verandering maken in hun leven door het rustiger aan te doen, minder te consumeren en bewuster te eten. Dit boek is een gids om dat proces te starten, waar en hoe je dan ook leeft in deze wereld. Het is een gepassioneerde benadering om te begrijpen waarom veranderingen noodzakelijk zijn. Tom Petherick adviseert bedrijven en particulieren over de mogelijkheden voor duurzame en biologische landbouw.

Bekijk het boek Genoeg, moderne gids voor duurzaam leven

permacultuur moestuin boek

2. Permacultuur in je eigen moestuin.

Een super handig boek over het hebben van een moestuin in ons koude kikker landje. Permacultuur in je eigen moestuin is zeker een aanrader voor je moestuin.

Het eerste permacultuur moestuinboek, geschikt voor het Nederlandse klimaat.
Een praktisch tuinierboek voor beginnende groene vingers en geoefende tuiniers, stap voor stap naar een moestuingeënt op permacultuur principes.
Permacultuur in je moestuin behandelt veel soorten fruit, groentes en kruiden. Het boek wijst je de weg naar een veerkrachtige samenhang in je tuin: Hoe je slimme combinaties van planten maakt die elkaar versterken, hoe je nuttige insecten naar je tuin lokt en hoe je de bodem in een gezonde balans brengt.
Permacultuur is gebaseerd op observatie van natuurlijke processen en hoe je met de natuur mee kunt werken en haar vóór je kunt laten werken. Het is een beproefde ecologische manier van tuinieren die steeds meer navolging vindt. Biodiversiteit is daarbij een belangrijk uitgangspunt.
Permacultuur is een uitstekende manier om slim en in ecologisch evenwicht te tuinieren.

Bekijk het boek Permacultuur in je moestuin

Lees ook:  Zelf kaarsen maken

duurzaam leven boek

3. Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven.

In ‘Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven’ gaat Marije van der Made in op alle vragen die je over duurzaam leven kunt krijgen. Zeker goed om alle aspecten eens te bekijken met het boek 'Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven' en wat er allemaal bij komt kijken.

In ‘Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven’ gaat Marije van der Made in op alle vragen die je over duurzaam leven kunt krijgen. Eet je dan helemaal geen vlees? Neem je echt de trein in plaats van het vliegtuig? Is het niet vies dat je kleding tweedehands is? Is soja niet slecht voor het Amazonewoud? Vragen die je vaak te horen krijgt als je bezig bent met bewuster en duurzamer leven. In dit handboek vol feiten, ervaringen en veelgehoorde misvattingen over duurzaamheid deelt groene influencer Marije van der Made op humoristische wijze vlammende antwoorden en handvatten om je te kunnen weren tijdens een volgende familiedag, etentje of verjaardag.

Bekijk het boek Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven

The new complete book of self-sufficiency

4. The new complete book of self sufficiency: The classic guide for realists and dreamers.

Dit engelstalige boek mag niet ontbreken in de boekenkast! Hier staan stap voor stap instructies in over vanalles! Van hout hakken tot kaas maken, het staat er allemaal in. Het boek The new complete book of self sufficiency is voor ons een van belangrijkste boeken die wij hebben. Het is een boek dat al lang mee gaat, maar wel de basis is van alle zelfvoorzienend leven boeken die er te koop zijn.

ecologisch tuinieren

5. Handboek ecologisch tuinieren.

In dit superhandige boek krijg je uitleg per groentesoort over de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Blijf up to date!

Dit is een grondig bewerkte editie van het klassieke Handboek ecologisch tuinieren - de moestuin, met de nieuwste wetenschappelijke inzichten over onder andere het bodemleven, bodemzorg, bemesting en gewasbescherming. Het beheer van ongewenste kruidgroei krijgt een apart hoofdstuk.
Wederom met een schat aan informatie per groentesoort: niet zomaar 'sla', maar negen verschillende soorten, van kropsla en ijsbergsla tot pluksla en molsla, en bijvoorbeeld een hoofdstuk met een dozijn verschillende kolen. Voor wie wil tuinieren als de beste.

Bekijk het boek Handboek ecologisch tuinieren

de low budget moestuin

6. De lowbudget moestuin.

In dit boek wijst Huw Richards je de weg naar een moestuin met een klein budget, hij besteed veel aandacht aan duurzaamheid en verspilling tegen te gaan.

Lees ook:  Zelfvoorzienend leven in een gemeenschap

Eenvoudig en duurzaam groente en fruit kweken met een klein budget
Huw Richards heeft zichzelf voor de uitdaging gesteld om een jaar lang zijn eigen fruit en groente low budget te telen. In dit boek deelt hij alle inspirerende oplossingen en praktische adviezen die daaruit voortkwamen. Zo kun je snel aan de slag met het verbouwen en oogsten van je eigen biologische groente en fruit.

Kun je geen verhoogd bed betalen? Maak er gewoon eentje van een pallet. Wil je niet zoveel geld uitgeven aan planten? Zoek in je koelkast en keukenkastjes naar alles wat zaaibaar is. Heb je een bepaald soort hark nodig? Zet met je buren een ruilgroep op voor gereedschap. Geen tuin? Zoek iemand in de buurt met een verwaarloosde tuin en tover die om in een groente- en fruitparadijs – in ruil voor een deel van je oogst.

Bekijk het boek de low budget moestuin

als gezond verstand koning was

7. Als gezond verstand koning was.

In het boek 'als gezond verstand koning was' geeft Dennis Storm veel informatie over de huidige staat van onze aarde. Het is een mooi boek om anders te kijken naar je zelf en de wereld om je heen. En vooral om, tegen de gevestigde consumptiemaatschappij in, je gezonde verstand te blijven gebruiken en een groene revolutie te ontketenen.

In Als gezond verstand koning was geeft Dennis in zijn inmiddels bekende inspirerende schrijfstijl niet alleen heel veel informatie over de huidige staat van onze aarde, duurzaamheid en minimalisme, maar het is tegelijk een positief pleidooi om eens anders naar jezelf en de wereld om je heen te kijken. En vooral om, tegen de gevestigde consumptiemaatschappij in, je gezonde verstand te blijven gebruiken en een groene revolutie te ontketenen.

Bekijk het boek Als gezond verstand koning was

Self-Sufficiency for the 21st Century-min

8. Self sufficiency for the 21st century.

Weer een Engelstalig boek maar ook deze mag niet ontbreken uit deze lijst. In het boek 'self sufficiency for the 21st century'  delen Dick en James Strawbridge alles wat zij hebben geleerd en geven ze je alles wat je nodig hebt om een mooi milieu bewust leven te leiden. Ook wederom een van de klassiekers rondom zelfvoorzienend leven! Het lijkt veelal op de boeken van John Seymour, maar dan hebben ze een moderne twist.

The Self-Sufficiency Bible

9. The self-sufficiency bible.

In het boek 'The self-sufficiency bible' wordt in 12 hoofdstukken veel informatie gegeven over de hoofdpunten voor het leiden van een meer zelfvoorzienend leven.
In ons huidige tijdperk van pandemie en milieucrisis is zelfvoorziening een middel om controle over ons leven te krijgen en onze levens te beschermen.

Lees ook:  Tiny house wonen

Bekijk het boek The self-sufficiency bible'

overleven op je eigen km2 zelfvoorzienend boek

10. Overleven op je eigen km2.

Het boek 'Overleven op je eigen km²' is ook van James Strawbridge en super handig over alles wat je maar wilt weten over duurzamer en meer zelfvoorzienend leven. Samen met the complete book of self sufficiency zijn deze de basis waar je behoorlijk wat informatie vind. Vaak ook heel breed zoals het houden van varkens en het slachten van kippen. Het is goed om de basis te leren en je verder per onderwerp te verdiepen.

Dit boek is bedoeld voor iedereen die een beetje meer zelfvoorzienend wil zijn of duurzamer wil leven. Je kunt meteen vandaag nog beginnen. Het doet er niet toe waar je woont of in welke levensfase je je bevindt, in dit boek vind je vast en zeker iets wat op jou van toepassing is. Dick & James Strawbridge

Velen van ons zouden graag eenvoudiger leven: meer één met de natuur en de seizoenen, onze verantwoordelijkheid nemend voor wat we verbruiken en ons effect op de wereld. Dit boek laat zien hoe iedereen groener kan leven, of je nu een stukje land in een buitenwijk bebouwt, bijen houdt in de stad of vrij woont op het platteland.

Iedereen vindt in dit boek wel iets om uit te proberen. Naast traditionele ambachten en kaas of brood maken worden technieken uit de 21e eeuw getoond om afval te verminderen en wind- en zonne-energie te benutten om je huis te verwarmen.

Met grondig advies, stap-voor-stapuitleg en aanstekelijke, heldere illustraties begeleidt Overleven op je eigen km2 de lezer bij de eenvoudige veranderingen die van grote invloed op ons leven kunnen zijn.

Bekijk het boek 'Overleven op je eigen km²

 

Boeken over zelfvoorzienend leven kopen

Als aanvulling op de lijst van boeken over zelfvoorzienend leven, willen we er nog een aantal toevoegen die wellicht interessant zijn.

Mis jij nog boeken over zelfvoorzienend leven in het lijstje? Laat weten welke boeken wij moeten toevoegen. Ook onze andere lijst zien van boeken off grid, boeken over permacultuur of boeken over moestuinieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023