We lagen op een luie zondag lekker op de bank YouTube te kijken en ontdekte Project kamp. Zij hebben een stuk grond gekocht in Portugal en gaan een prototype van een andere manier van leven maken. Zij leren hoe community living Portugal is.
"Dingen zoals huizen bouwen van natuurlijke materialen en lokaal voedsel eten. Maar een fundamenteel verschil met de wereld van vandaag is dat we een leven gaan bouwen rond een gemeenschap, niet om een individu. Dit maakt het gemakkelijker om hulpprogramma's en middelen te delen. Daardoor heb je minder spullen. Het zorgt voor een sterkere sociale verbinding, diepere banden en minder depressie. En samen verenigd in een gemeenschap kunnen we grotere missies aan, zoals het regenereren of beschermen van land."- Project kamp
Dit klinkt reuze interessant en daarom hebben we contact opgenomen met Project kamp en gevraagd of we een interview mochten sturen. Zij delen graag hun verhaal om meer mensen te inspireren.
Interview project kamp - community living Portugal
Wie zijn jullie?
Op dit moment zijn we met 4 personen actief op de lange termijn, de videomaker voor seizoen 2 die het hele tweede seizoen hier zal zijn, vele andere die voor kortere periodes komen (min. 1/2 maanden) om het project verder te helpen op locatie, en duizenden anderen die hun kennis en energie delen digitaal. En natuurlijk niet te vergeten alle vogels, vossen, honden, hagedissen, insecten en nog veel meer, om ons heen.
Dat is de club waar we tot nu toe mee werken 🙂
Lees ook Voedselbos – wat is het?
Wat is project kamp en wat is jullie missie?
Project Kamp. Project Kamp is een plek waar dit hele club de plek heeft om te maken, onderzoeken, proberen, brainstormen en te bespreken, online en offline. Een plek waar het mogelijk is om ontwikkeling een andere richting in te laten groeien.
Wij mensen hebben namelijk ongelooflijke veel dingen ontwikkeld die deel zijn gaan uitmaken van ons dagelijks leven. In het laatste decennium werden we ons zeer duidelijk van de impact die al onze ontwikkeling op de planeet heeft gehad. Er worden mineralen gewonnen, bossen gekapt en oceanen overbevist. Het ecosysteem op aarde laat de gevolgen zien, ons stabiele klimaat verandert.
Velen van ons zijn zich bewust van de problemen. We zijn ons zelfs bewust van de pijnlijke waarheid dat we er persoonlijk aan bijdragen. Gewoon ons dagelijks leven leiden in ons ontwikkelde systeem, maakt ons onderdeel van het probleem. En over het algemeen geldt: hoe meer ontwikkelde landen, hoe meer middelen ze nodig hebben om in hun onderhoud te voorzien. Het lijkt bijna onmogelijk om te proberen een oplossing te vinden voor dit complexe vraagstuk. Dit gezegd hebben, vertrouwen we in het vermogen van de mensheid om te leren en te verbeteren.
Wij gaan een prototype van een andere manier van leven creëren. Van het bouwen van huizen van natuurlijke materialen en het eten bereiden met lokaal gewonnen voedingsmiddelen. Maar een fundamenteel verschil met de wereld van vandaag is dat we een leven gaan bouwen rond een gemeenschap (lokaal en digitaal), niet om een individu. Dit maakt het gemakkelijker om hulpprogramma's en bronnen te delen. Daardoor heb je minder spullen. Het zorgt voor sterkere sociale connecties, diepere banden en zelfs minder depressie. Samen verenigd in een gemeenschap kunnen we grotere missies aan, zoals het regenereren of beschermen van gedeeltes van de natuur.
We geloven dat de toekomst van de mensheid in gemeenschappen ligt maar we weten het niet zeker. Daarom gaan we het eens proberen. We hebben een stuk land gekocht en maken er een groot onderzoekscentrum van om dit onderwerp te onderzoeken. En nu documenteren we alles wat we leren Open Source.
Het is een grote missie en we zijn nog maar net begonnen. 🙂
We doen dit zeker niet alleen. Door gebruik te maken van verschillende platformen en het creëren van onderzoek modules kan iedereen meedenken en werken. Ook zijn er open vacatures om voor een periode op locatie te komen helpen.
Jullie hebben ervoor gekozen om Project Kamp in Portugal op te richten, waarom in Portugal?
Na het maken van een video (bovenaan de blog) en het uitleggen van het plan kwamen er verschillende berichten binnen van mensen die mogelijkheden zagen bij hun in de buurt. Uiteindelijk werd er gekozen om stukken grond te gaan bekijken in Portugal. Het leek een mooi land met verschillende klimaten. Een land met vele kansen, goedkopere opties grond ter beschikking, erg open naar buitenlanders en goede relaties met andere Europese landen. Al met al het proberen waard!
In 2018 zijn we begonnen met het bekijken van verschillende locaties en stukken grond. Dit hield in dat 2 personen (Adrián en Katharina) een aantal keren afreisden naar Portugal. Je kunt hier meer over lezen op onze website.
Hoelang zijn jullie al bezig in Portugal?
Het terrein (9 hectaren) is in 2020 gekocht door de stichting One Army. Begin 2021 is Dave in zijn omgebouwde legertruck aangekomen (op het terrein). In de eerste maanden is hij aan de slag gegaan met het verkennen van het terrein. Snel genoeg kwam Rita hem vergezellen en zijn ze samen begonnen aan deze enorme klus.
Gedurende het jaar kwamen verschillende familieleden, vrienden en twee gemotiveerde vrijwilligers helpen om het terrein toegankelijker te maken. Langzaamaan ontstond er een gedeelte met de basisvoorzieningen een plek kregen genaamd "Base Kamp". Door verschillende wandelpaden aan te leggen kregen we een beter beeld van het enorme terrein.
Einde zomer 2021 werd het lange termijn team uitgebreid met 2 personen (Adrián en Julie). Dit maakte het mogelijk om grotere plannen te maken voor tweede seizoen Project Kamp. Na het open zetten van een vacature voor een videomaker, werd ook deze ingevuld door Felix. Hij is degene die iedereen op de hoogte zal stellen online met een wekelijkse youtube video.
Het tweede seizoen ging van start op 14 April, en is nu in volle gang. Voor het tweede seizoen staan er meerdere vacatures open om te Project Kamp verder te laten groeien. Uit alle richtingen komt hulp, het is erg mooi om te zien hoe het terrein telkens op een andere manier wordt bekeken door iedereen die komt. En het voelt goed om met meerdere mensen aanwezig te zijn zo'n groot terrein.
Door middel van een wekelijkse video kun je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het terrein.
Hoe hebben jullie de grond gevonden in Portugal?
Leuk dat jullie dat vragen want dat is het eerste gedeelte wat is vastgelegd en uitgewerkt om deze kennis te kunnen delen. Neem gerust een kijkje op de website om te zien hoe we te werk zijn gegaan, waar we tegen aanliepen en maak gerust gebruik van de voor gemaakte lijsten.
We hebben op het moment twee zeecontainers die dienen als keuken en werkplaats. Ook hiervan kun je tekst en uitleg vinden hoe en waarom we deze containers op deze wijze hebben ingericht. Daarnaast slapen we op dit moment in omgebouwde bussen en tenten. Voor de zomer is dit voldoende tijdens de winter werd dit een uitdaging.
Op het moment wordt er gewerkt aan het opnieuw opbouwen van een van de ruïnes die op het terrein staan. Hierdoor hopen we ook tijdens de koude winterdagen op het terrein te kunnen verblijven. Een flinke uitdaging, maar daar houden we wel van.
Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie inkomen hebben?
Op dit moment hebben we verschillende opties om het project financieel te ondersteunen. Als gedeelte van stichting One Army delen we een patreon pagina, hier is het mogelijk om een maandelijkse bijdrage te doneren. Alleen de grote plannen die op de planning staan kosten iets meer dan wat er nu binnenkomt via de Patreon.
Daarom kunnen Individuen en organisaties nu ook Project Kamp helpen door specifieke grote ontwikkelingen te financieren, zoals het bouwen van de gemeenschappelijke keuken, een werkplaats, het aansluiten van de zonne-energie, het herbebossen van het terrein enzovoort. Er is een hele lijst..
Een paar weken na het uitbrengen van deze ondersteuningspagina schonk een lieve ziel 47000 DAI (een van de vele crypto's) wat ongeveer €40.000 is om het eerste pension in Project Kamp te bouwen. Briljant!
Door het publiceren van de wekelijkse video update op Youtube bracht dit ons ongeveer €10.000 op. Hiermee kwam er een mogelijkheid om Felix de videomaker van seizoen 2 een jaarsalaris aan te kunnen bieden.
Wat zijn voor- en nadelen die je tot nu toe al hebt meegemaakt in Portugal?
Dat wij een avontuur aangaan en ergens nieuw komen te wonen betekend niet alleen een avontuur voor ons maar ook voor de mensen die om ons heen wonen. We hebben inmiddels een goede band opgebouwd met de directe buren, die enorm open en vriendelijk zijn. We dineren af en toe bij elkaar. Een echte aanrader want het is erg gezellig. Doordat we geen doorsnee buren zijn en er mensen blijven komen en gaan uit allerlei verschillende delen van de wereld, zal het een uitdagend en belangrijk proces blijven om het contact tussen alle nieuwelingen en de buren te behouden.
Qua weer was er veel regenval in de winter van 2020/2021. Hierdoor was het leven in een omgebouwde van veel uitdagender dan gedacht. De winter van 2021/2022 was droog maar vooral koud. We leren ermee omgaan en hebben dan ook als Michielen mannetjes met lagen kleding rondgelopen om ons warm te houden. Alle mokken warme chocolademelk hielpen daar uitstekend bij.
De zomerdagen waren goed heet maar nu we water hebben op Basekamp, maakt dit het in zijn geheel een stuk gemakkelijker. We gaan zien hoe het onze deze zomer verloopt. Maar met de gegeven toegang naar de waterval van de buren moet dit helemaal goed komen.
Hebben jullie tips voor mensen met dezelfde droom?
Blijf mogelijkheden zien, durf te starten, durf door te zetten en durf aan te passen wanneer nodig. Kijk, luister en praat met je omgeving. Neem vooral een kijkje op onze discord pagina en de website zodat we tips en tricks met elkaar kunnen uitwisselen en elkaar kunnen inspireren. Het is erg motiverend om ervaringen van anderen te lezen.
Hoe zelfvoorzienend zijn jullie al? En hoe zelfvoorzienend willen jullie gaan worden?
Door middel van onze zonnepanelen genereren we op het moment voldoende elektriciteit op om licht, water boiler, (keuken- en houtbewerking-) machines en computers mee op te laden. We hebben een aantal batterijen die goed kunnen opladen tijdens de zonnige zomerdagen en ons daardoor door de bewolkte dagen heen helpen.
Verder koken we voor nu op gas. Ook hebben we in het begin van dit seizoen een gasketel aangesloten. Dit om ook voor de grote groep mensen een warme douche ter beschikking te hebben tijdens de regenachtige en bewolkte dagen.
We gaan stapje voor stapje en blijven nauwlettend in de gaten houden hoeveel energie we eigenlijk nodig hebben en verbruiken. Onze eigen menselijke batterijen laden we op met heerlijk veganistische maaltijden gedurende de week bereid door chef. In het weekend koken we samen vegetarisch. Het weekend is ook de tijd om de kleioven op te warmen met gesprokkeld hout van het land. Hierin bereiden we pizza, brood en andere oven lekkernijen.
Water komt uit de waterput van de buren. Dit gebruiken we om mee te douchen, af te wassen en voor de wasmachine. Na het koken van dit water gebruiken we het voor thee. Er wordt aan gewerkt om dit in de toekomst als drinkwater te gebruiken. Je kunt van deze vorderingen op de hoogte blijven in de onderzoek module op de website.
Lees ook Zelfvoorzienend leven in Hongarije
Project kamp komend jaar
Er staat van alles op de planning voor dit jaar. Sinds de basisvoorzieningen geïnstalleerd zijn is het tijd om deze met een groter aantal mensen uit te testen. We proberen dan ook door het gehele seizoen met minimaal 10 mensen te zijn.
Gezamenlijk zullen we werken aan het beter begaanbaar maken van het gebied. De watervoorzieningen op het terrein kunnen wel een schoonmaak gebruiken. De kleine ruïne wordt opgebouwd tot een bewoonbaar huis. En nog veel meer maar wanneer je dat graag zou willen weten raad ik je het aan om vooral het project te blijven volgen.
Het is leuk om een kijkje te nemen in jullie dagelijks leven
Het klopt inderdaad dat ieders dagelijks leven er anders uitziet maar we hebben wel een gezamenlijk wekelijks ritme. Maandagochtend komen we met zijn allen bij elkaar om de week te plannen en te zien wat er waar gekocht moet worden, wat er wordt gefilmd en wie waar aan de slag gaat en met welke gereedschappen.
Ook sluiten we iedere vrijdag de week samen af met een moment om alles schoon te maken en te onderhouden. Na afloop komen we dan nog een keer bij elkaar om te bespreken hoe het met iedereen ging gedurende de week en hoe het op dat moment met iedereen gaat. Het is namelijk een geheel andere setting voor velen waardoor het soms best wat tijd kost om te wennen aan de situatie.
Qua eten, staat het ontbijt altijd klaar in de ochtend tot 10:00. Om 13:00 wordt lunch geserveerd en eten we gezamenlijk. Dit geld ook voor het avondeten dat wordt geserveerd om 19:00 en dan worden er meestal wandelingen gemaakt, spellen gespeeld, gelezen etc. Waarschijnlijk gaat het ritme zich enigszins aanpassen aan de zomerse temperaturen en de langere dagen.
Persoonlijk hou ik ervan om vroeg op te staan en de natuur in te wandelen op weg naar het dorpje. In de lokale bar komt een clubje dames bij elkaar om te kletsen en een kopje koffie te drinken. Ik heb die gewoonte overgenomen en daar probeer ik dan meteen de nieuw geleerde Portugese woorden in de praktijk te brengen.
Wat vond je het spannendste aan het emigreren naar Portugal?
Ik kan niet namens groepsleden spreken. Voor de een is het makkelijker dan voor de ander. Vanuit mezelf gesproken heb ik het tot nu toe erg naar mijn zin. Ik kom vanuit wonende in Galicia, Spanje, hiernaartoe. Galicia en het noorden van Portugal lijken erg op elkaar qua cultuur, gewoontes en taal. De mensen hier zijn erg toegankelijk en vriendelijk, hierdoor voelde ik mij al snel thuis.
Ik heb het eigenlijk nooit echt als emigreren gezien. Meer als een nieuwe plek creëren waar je je thuis kunt voelen. Het voelt enorm goed om hier te zijn en we gaan zien hoe alles zich gaat vormgeven in de komende jaren.