Dieren houden bij een zelfvoorzienend leven

22 oktober 2021
884
Dieren zelfvoorzienend leven

Dieren houden bij een zelfvoorzienend leven - Wil je een zelfvoorzienend leven leiden, dan zijn dieren onmisbaar. Hiermee bedoelen we geen typische huisdieren als een hond of een kat, maar dieren die je voorzien in het onderhoud van een zelfvoorzienend leven. Het bekendste voorbeeld is wel de kip. Maar behalve de kip zijn er nog een aantal andere dieren die je op weg kunnen helpen om een onafhankelijk leven te leiden.

Om dieren te houden heb je genoeg ruimte nodig bij je huis. Begin dus nooit aan dieren als je niet voldoende plek hebt om ze een gelukkig leven te geven. Dieren zijn levende wezens, dat hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Er goed voor zorgen is dus een must.

Koop nooit zomaar dieren, maar leer eerst welke behoeftes ze hebben, wat ze eten en hoeveel ruimte ze minimaal nodig hebben om goed te leven. Om je een beetje op weg te helpen hebben wij een aantal dieren die je kunt houden bij een zelfvoorzienend leven voor je op een rijtje gezet.

Dieren houden bij een zelfvoorzienend leven

Kippen en zelfvoorzienend leven

Ze scharrelen heerlijk rond je huis, ze maken van die gezellige tokkende geluidjes en ze voorzien je van een vers eitje in de ochtend. Maar wist je dat kippen ook zeer aanhankelijke dieren kunnen zijn? Bij een goede verzorging, liefde en aandacht veranderen je kippen bijna in echte huisdieren. Hoe leuk is dat!? Maar natuurlijk houd je de kippen voor hun eitje. Het aantal eieren dat een kip legt kan nogal verschillen per kip. Hier is dus geen standaard antwoord op. Gemiddeld legt een legkip zes eieren per week. Dus wil je iedere dag een vers eitje voor je hele gezin, houd hier dan rekening mee. Denk er ook aan dat kippen in de winter geen eieren leggen. Dus wil je ook in de winter genieten van een heerlijk gekookt eitje, dan zul je toch eerst een tripje naar de supermarkt moeten maken. Maar hoe houd je kippen eigenlijk? Ze hebben in ieder geval een groot hok nodig dat droog en tochtvrij is. Geef ze iedere dag voldoende voer en vers water. Zorg ook voor voldoende plek waar ze lekker kunnen rondscharrelen. Kippen eten bijna alles en dat is handig. Jouw restjes hebben ze maar al te graag en keukenafval is dan ook een goede aanvulling op hun normale voeding. De uitwerpselen van kippen zijn uitstekend te gebruiken als mest. Mest zul je altijd eerst moeten laten composteren alvorens je het kunt gebruiken. Konijnenmest is hier een uitzondering op, maar daar komen we zometeen op terug. Gooi de mest van de kippen dus eerst in de compostbak en na een tijdje heb je uitstekende mest. Wil je meer weten over het houden van kippen? Lees dan onze blog over kippen houden en leer meer over deze leuke dieren en wat ze bijvoorbeeld wel en niet mogen eten.

Lees ook:  Kalkpoten bij kippen - herkennen, voorkomen & bestrijden

dieren houden bij een zelfvoorzienend leven

Konijnen houden bij een zelfvoorzienend leven

We gaven eerder al aan dat typische huisdieren niet noodzakelijk zijn voor een zelfvoorzienend leven, behalve het konijn. Ze zijn lief, zacht, kunnen zeer aanhankelijk zijn en zijn altijd leuk gezelschap. Net als varkens zijn ook konijnen sociale dieren. Ze zouden dus altijd gehouden moeten worden met minimaal één soortgenoot. Je merkt anders snel in het gedrag en de gezondheid van het dier dat hij niet gelukkig is. Zorg dat er altijd voldoende vers water en onbeperkt hooi aanwezig is en je konijnen zullen je belonen met de beste mest die je kunt wensen voor je tuin. Je kunt de keutels van de konijnen rechtstreeks in je tuin strooien en je planten zullen opleven. Je kunt de konijnenmest ook laten composteren. Gooi de keutels samen met de stro in je compostbak en laat het een tijd composteren. Wil je konijnen houden? Zorg dan altijd voor voldoende ruimte. Helaas worden veel konijnen in veel te kleine hokken gehouden. Zorg dat ze voldoende schuilplekken hebben om zich in terug te trekken, maar ook dat ze een grote ren hebben. Hebben ze voldoende ruimte? Dan zul je direct aan het gedrag van je konijn zien dat hij gelukkig is. Binkies, flops, het zijn allemaal prachtige gedragingen die een gelukkig konijn laat zien. Helaas heersen er meerdere zeer besmettelijke en dodelijke virussen rond onder konijnen. Haal dus ieder jaar een vaccinatie voor je konijn bij de dierenarts. Lees meer over het houden van konijnen in onze andere blog.

Lees ook:  Zelfvoorzienend leven in een gemeenschap

Zie ook onze categorie Dieren houden

Varkens houden

Ze kunnen heerlijk rollen door de modder, spelen met een voetbal en ze kunnen de grappigste knorrende geluiden maken. We hebben het natuurlijk over varkens. Ook varkens zijn namelijk erg geschikt om te houden bij een zelfvoorzienend leven. Varkens zijn niet schuw en komen graag naar je toe. Ze lusten ook graag jouw groente- en fruitafval. Veel mensen geven dit dan ook aan hen, maar eigenlijk is dit wettelijk verboden om ziektes onder varkenshouders te voorkomen. Toch is het een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan. De meningen zijn hier dan ook nogal over verdeeld. Heb je last van slakken in je tuin die je groentes en kruiden opeten? Verzamel de slakken dan (dit kun je het beste doen als het regent, want dan komen ze met z’n allen tevoorschijn) en voer ze aan je varkens. Ze zullen er van smullen. Wil je varkens houden? Houd er dan rekening mee dat het groepsdieren zijn. Houd dus minimaal twee varkens samen. Je mag in Nederland niet zomaar varkens houden en er gelden dan ook een paar regels. Zo mag je als hobbyhouder maximaal vier varkens houden en ben je verplicht om ze te registreren. Lees je dus eerst goed in alvorens je varkens gaat houden. Als verblijf moet je ook beschikken over voldoende ruimte en een plek met zand en stro waar ze lekker kunnen wroeten. Zorg iedere dag voor onbeperkt vers water en voldoende voer.

Bekijk onze uitgebreide blog over Varkens houden

dieren zelfvoorzienend leven

Geiten houden op een homestead

Geiten zijn slim, beweeglijk en ontzettend leuk om te houden. Maar ook echte avonturiers. Zorg dus voor een stevige afrastering die ook hoog genoeg is, want geiten kunnen uitstekend klimmen. Ze hebben voldoende bewegingsruimte nodig en een grote wei is dan ook ideaal. Ze kunnen nog wel eens fanatiek rondrennen en klauteren. En ook willen ze nog wel eens, al dan niet per ongeluk, iets vernielen. Zorg dus voor een goede verblijfplek waar ze niet al te veel kunnen slopen. Een droge stal met een dikke laag stro is nodig. Alhoewel geiten niet gevoelig zijn voor kou, zijn ze dat wel voor tocht. Zorg dus voor een tochtvrije stal. Qua voedsel hebben ze altijd voldoende vers water nodig en houden ze van groenvoer. Ook geiten zijn sociale dieren en zouden gehouden moeten worden met meerdere soortgenoten om ze een goed leven te bieden. Een geit kan je wel van 3 tot 4 liter melk per dag voorzien. Geiten zijn dus ideaal om te houden bij een zelfvoorzienend leven.

Lees ook:  Alles over oogst bewaren – Vers bewaren, invriezen & drogen

geiten houden zelfvoorzienend leven

Waarom is het belangrijk om dieren te houden bij een zelfvoorzienend leven?

Dieren zijn niet alleen ontzettend leuk om te houden, het kost ook veel tijd. Je hebt voldoende plek nodig om ze te houden en om ze een goed leven te bieden. Alle genoemde dieren in onze blog kunnen je helpen met een mooi zelfvoorzienend leven op te bouwen. Maar natuurlijk kunnen veel van de genoemde dieren ook voor het vlees gebruikt worden. Je zult ze dan wel zelf moeten slachten. Dit mag in Nederland, mits het pijnloos voor het dier is. Laat het dier dus nooit onnodig lijden! Voor het slachten van dieren kunnen strenge regels gelden waar je je aan moet houden. Dus ook hiervoor geldt: lees je eerst goed in! Je mag het vlees van je zelfgeslachten dieren ook niet doorverkopen en alleen gebruiken voor eigen consumptie. Een grote vriezer is in zo’n geval wel aan te raden. Het slachten van je dieren is niet voor iedereen weggelegd. Je moet het maar kunnen. Als je eenmaal in de onschuldige oogjes van je dieren hebt gekeken, raak je toch al snel aan ze gehecht. En dat maakt het slachten er niet minder makkelijk op. Maar besluit je toch een aantal van je dieren te slachten, bedenk dan dat jij je dieren een heel mooi en gelukkig leven hebt gegeven. En dat is helaas niet voor ieder dier weggelegd.

Lees ook 106 manieren waarop je meer zelfvoorzienend kunt zijn!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024