Duurzaam en zelfvoorzienend leven - Een levensstijl waarin je duurzaam leeft vereist voorbereiding, oefening en planning. Echt zelfvoorzienend leven en van je land leven vergt nog meer toewijding. Het kan zo zijn dat je deze manier van leven nog niet geheel kan ontarmen. Maar niets houdt je tegen om nu al een deel van je droom na te jagen, onafhankelijk van je omstandigheden zoals locatie etc.
Een duurzaam en zelfvoorzienend leven
Wat betekent zelfvoorzienend?
Zelfvoorzienend leven is een manier waarin je in je eigen levensonderhoud voorziet. Je probeert zoveel mogelijk van hetgeen wat je nodig hebt zelf te produceren. Vroeger was dit veel normaler, want de infrastructuur waar wij nu zo van genieten, was er toen nog niet. Daarom zie je ook dat op veel afgelegen plekken deze manier van leven de standaard is. Terwijl dit in ons Nederland eerder de uitzondering is. In afgelegen regio's, moet je het doen met wat je hebt en hetgeen je nodig hebt zul je zelf moeten regelen. Binnen communities wordt er daarom ook veel gedeeld en gebruik gemaakt van elkaars skills.
Lees ook Wat is zelfvoorzienend leven? En hoe begin je er mee
Wat is een duurzaam bestaan?
Een duurzaam bestaan betekent eigenlijk dat je niet meer dan nodig gebruikt van de natuurlijke bronnen. In de toekomst zal alles ook duurder worden, aangezien de vraag het aanbod meer zal overstijgen en bijvoorbeeld gas duurder zal worden. Daarom wordt een zekere mate van zelfvoorzienend leven ook essentieel. Het leid namelijk ook automatisch tot een duurzamer leven. Want alles wat je nodig hebt, zal je zelf moeten produceren.
Het is daarom goed dat we meer en meer stil staan bij minder gebruiken en recyclen. We zullen niet meer dan nodig moeten gebruiken en stoppen met weggooien. Of je nu op een flat woont of een boerderij, iedereen kan duurzamer leven. Het verminderen van wat je gebruikt is ook in geleidelijk opzicht verstandig. Elke stap is er namelijk eentje.
Thuis op energie en stroom besparen, eten zo min mogelijk weggooien, kleren repareren en koudere wasprogramma's zijn een paar van de voorbeelden.
Hoeveel tijd moet je aan werken besteden?
Tijd die je besteed aan je reguliere baan om de rekeningen te betalen, is tijd waarin je niet in de tuin werkt en geniet van je nieuwe levensstijl. Je moet dingen met een open houding aan gaan. Accepteer ook dat je voor het financieren van een kleine boerderij of iets groters, je volledige toewijding soms even moet laten gaan om de kosten te betalen.
Waar moet je wonen?
Vaak woon je al dicht bij het werk, dat kan in een stad zijn bijvoorbeeld. Als je geen keuze hebt, moet je zo goed mogelijk gebruikmaken van je huidige omgeving en alle dingen die je wilt proberen. Als je toch naar de dorpen gaat verhuizen, kun je gemakkelijker en goedkoper een kleine boerderij kopen. Maar dat beperkt je ook weer qua werk. Alhoewel in Nederland alles altijd wel dicht in de buurt te vinden is. Wij kiezen voor het dorpse leven en zitten nu ook in het bos, dit is wel een buitenkansje. Maar naar België verhuizen om een groter stuk grond te kopen is voor ons een bewuste keus. We kijken wel echter naar een bepaalde maximale afstand naar het werk. Dat zal toch moeten gebeuren.
Hoeveel ondersteuning heb je nodig?
Op een kleine boerderij kom je altijd tijd te kort en zal de natuur zijn plek snel terug nemen. Dus hoe groter je perceel, hoe meer werk het zal kosten. Zelfs als je de cyclus van het leven weet te implementeren. Je kunt veel kennis op het internet vinden en gemeenschappen helpen elkaar altijd wel, maar als je meer wilt, zal dat vaak ook geld kosten. Kijk ook naar je eigen krachten en je fysiek. Je zult een stuk fitter worden door alle klussen en handigheid krijg je zeker!
Lees ook 106 manieren waarop je meer zelfvoorzienend kunt zijn!