Duurzaam huis bouwen

12 mei 2022
691
eco duurzaam huis

Duurzaam huis bouwen - Duurzaam wonen is een breed begrip. Je kunt op allerlei manieren duurzaam wonen, maar ook duurzaam bouwen en verbouwen. Je gaat dan rekening houden met de effecten van je woning op het milieu. Dat doe je vaak doordacht met een goed ontwerp en begint bij het bouwen of verbouwen. Je wilt het bouwen van een duurzaam huis de uitstoot van CO2 zo laag mogelijk hebben.

Ga je een woning nieuw bouwen of een grootschalige renovatie, dan is het mogelijk om een energie neutrale woning te creëren. Dat kan door bijvoorbeeld goede isolatie, een WTW systeem en een warmtepomp. Maar ook zonnepanelen en een waterput.

Een duurzame woning begint al bij het ontwerpen, je zult de meest duurzame materialen moeten kiezen en goed omgaan met de omgeving. Want warmtebehoud is beter dan duurzaam te ‘stoken’.

Ecologisch huis

Naast duurzaam en energieneutraal bouwen is er ook ecologisch bouwen. Dat is de toekomst van duurzaam wonen. Je bouwt het huis met aandacht voor het milieu. Ecologisch bouwen berust op het principe dat de woning gezond is want dat heeft ook weer invloed op de gezondheid van ons. Je let hierbij nog meer op het gebruik van materialen, energie, ruimte en water. Het milieu en de gezondheid staan centraal. Een stapje verder dan duurzaam wonen dus. In onze blog gaan we ons juist wel verder focussen op duurzaam bouwen.

duurzaam huis bouwen

Passief huis

Naast een duurzame woning en een ecologisch huis is er ook nog het passieve huis. Deze is erg energieneutraal en verbruikt minimale energie. Dit is vaak door extreem goede isolatie en het gebruik van de zon als passieve verwarming. Je bouwt de Noordkant van de woning bv ondergrond en de Zuidkant is erg open en werkt met glas. Op deze manier kun je toch in de winter warm leven, door de opwarming van de zon. Maar in de zomer door het afschermen van het glas juist weer lekker koel.

Lees ook:  Zelf kruidenazijn maken

Hoe kan je jouw huis verduurzamen?

Maar hoe kan je duurzaam bouwen of je woning verduurzamen? Er zijn van tal methodes.

Hoe minder jij zelf verbruikt qua energie, hoe minder je ook zelf hoeft op te wekken. Zorg dus dat je begint met een stuk duurzamer leven, maar ook beter omgaat met warmte, water en elektriciteit. Maak deuren dicht etc.

Duurzame vloer

De vloer van je duurzame woning is een belangrijk onderdeel. Het zorgt voor een prettig gevoel en speelt een belangrijke rol voor de vloerisolatie. Zorg dat de ondervloer goed geïsoleerd is. Je kunt hierbij ook denken aan een vloerverwarming. Vloerverwarmingen gebruiken namelijk minder energie en zijn goed te combineren met een warmtepomp en zonnepanelen.

De vloer zelf kun je ook erg duurzaam maken van bijvoorbeeld bamboe, kurk, wollentapijt of natuursteen.

Muren en wanden

Zorg allereerst dat je muren goed geïsoleerd zijn. Ga hier ver boven het aangeraden. Want je wilt zo energieneutraal en duurzaam mogelijk wonen. Bij de afwerking van de wand kun je ook denken aan duurzame materialen zoals natuurverf, leemstuc, kalkverf of pleisterkalk.

Maar voor de ramen en deuren kun je weer gebruik maken van hr++ glas en tochtstrips. Zo voorkom je dat je warmte verlies door het glas, maar ook door de kieren.

Manieren voor een duurzame woning

Andere interessante en zeker aanbevolen opties om je huis duurzaam te bouwen zijn:

  • Het dak goed isoleren;
  • Werken met een sedumdak;
  • Het plaatsen van voldoende zonnepanelen, je wilt namelijk niet afhankelijk zijn van gas. Daarom ga je meer kijken naar elektrische manieren van verwarmen
  • Het plaatsen van een zonneboiler, het is namelijk een goede manier om in de zomer al water voor te verwarmen.
  • Het plaatsen van een warmtepomp;
  • Een warmte terugwinsysteem inbouwen;
  • Een regenwateropslag. Zo kun je bijvoorbeeld het toilet koppelen aan het regenwater.
  • Maak gebruik van compacte ruimtes, dit scheelt bij het opwarmen;
  • Kies voor duurzame bouwmaterialen;
  • Maak gebruik van de passieve zonne-energie;
  • Maak gebruik van duurzame verlichting;

Lees ook:  10 Duurzame alternatieven voor je alledaagse dingen die je nu kunt vervangen!

Tips voor duurzaam huis bouwen

Wil je een duurzaam huis bouwen of gewoon duurzamer bouwen, denk dan voor je begint aan de volgende punten:

  • Begin al bij de ontwerpfase te denken over de duurzaamheid. Maak hier direct al gebruik van keuzes zoals het bouwmateriaal, de indeling van de woning en hoe er geïsoleerd en verwarmt gaat worden
  • Houd bij het ontwerp rekening met het hergebruiken van materialen en bestaande delen van de woning. Maar ook bij het slopen van de woning. Je zag vroeger vaker dat oude huizen werden afgebroken en de bakstenen weer schoongemaakt werden en van cement verwijderd werden. Daarna werden ze weer gebruikt voor het bouwen van de nieuwe woning.
  • Kies niet te snel voor het geheel slopen van de woning. Wellicht kun je een deel renoveren of gebruiken bij de bestaande bouw.
  • Let vooral ook op het verminderen van energieverbruik. Dit scheelt al en zo hoef je minder na te denken over energiecreatie.
  • Maak gebruik van duurzame technieken om te besparen op energiekosten, maar ook op het gebruik van materialen. Dit is namelijk ook belastend voor het milieu.

Lees ook Tiny house wonen

Wat kost een duurzaam huis bouwen?

De kosten van een duurzaam huis bouwen kunnen erg uiteenlopen en daarvoor bestaan er ook verschillende financieringsmogelijkheden. Dat is ook begrijpelijk, de prijs hangt namelijk af van grootte de woning, de plek, de manieren om te besparen op kosten etc. Maar denk ook aan het ontwerp, de hoeveelheid kamers, de soort woning en meer. Maak voor je zelf een overweging welke zaken je bij bouw direct dient te doen en welke je bijvoorbeeld later kunt installeren. Bij de ruwbouw wil je al zoveel mogelijk gedaan hebben, denk aan isolatie van muren, het gebruik van het dak en kelder, maar ook de indeling van het huis, vloerverwarming en een warmte terugwinsysteem. Zaken zoals zonnepanelen, verlichting en een zonneboiler kunnen altijd later gedaan worden. Zo bouw je naar een duurzame woning.

Lees ook:  10 redenen om je magnetron weg te doen! + 4 manieren om je eten op te warmen zonder magnetron

Lees ook 

One comment on “Duurzaam huis bouwen”

  1. Hallo, wat een leuke website! Hebben jullie toevallig advies over beits? Wij gaan het tuinhuisje op onze volkstuin opknappen, maar weten niet zo goed welk merk beits we het beste kunnen gebruiken. Ook twijfelen we over waterbasis of terpentine. Liever gebruiken we een beits zonder terpentine, maar van beits op waterbasis wordt gezegd dat die minder goed bestand is tegen weersinvloeden. Het tuinhuisje staan vol in de wind, regen en zon. Ook hebben we niet heel veel te besteden. Wat voor beits zouden jullie gebruiken?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024