Hoe kan je je voorbereiden op een economische crisis en 8 tips

24 maart 2022
1793
Hoe kan je je voorbereiden op een economische crisis

Voorbereiden op een economische crisis - Een financiële of economische crisis, het leek eerst ver weg, maar is steeds meer een realiteit aan het worden. Na de Covid uitbraak heerste het al een beetje, mensen waren bang voor wat ging komen. Maar nu met de oorlog in Oekraïne begint heel Nederland het in de beurs te voelen. Een teken dat we een economische crisis tegemoet gaan? Het zou zomaar kunnen, de brandstof stijgt, zonnebloemolie wordt duurder en meer. Wat moet je doen als een economische crisis zich gaat afspelen? Hoe bereid je je voor? In onze blog zullen we je meer vertellen.

Hoe vaak komt een economische crisis voor?

Het is lastig om te zeggen hoe vaak een financiële of economische crisis voorkomt, maar men ziet vaak dat het iedere 15 tot 20 jaar gebeurt. Vaak heb je ook een aantal kleinere momenten die een behoorlijke financiële dip zijn. Daarnaast krijg je ongeveer elke 80 tot 100 jaar een wisseling van de nieuwe wereld orde. Dit is momenteel Amerika en dat betekent dus ook dat de dollar de dominante munteenheid is over de wereld. Tijdens de wisseling van de wereldmacht zie je dat het huidige land juist een moeilijke periode tegemoet zal gaan.

Wat gebeurt er bij een financiële crisis?

Bij een financiële crisis zullen een heel aantal mensen financiële problemen krijgen. Je kunt niet voldoende inkomen hebben of juist te hoge kosten. Hierdoor zal het moeilijk zijn om rond te komen. Je ziet vaak dat landen hoge schulden hebben, er grote conflicten spelen en de schaarste op de markt gaat toenemen. Er zijn heel wat onderzoeken gedaan naar financiële crisissen en hier is ook veel over geschreven, allemaal maken ze gebruik van bepaalde indicatoren om te meten wanneer een economische crisis zich gaat onttrekken.

Lees ook:  Tiny House Energie - Elektriciteitsopties

Bekijk het boek ‘het voorkomen van een economische crisis’

Wat zijn de tekenen dat een crisis gaat gebeuren?

De huidige situatie waarin de wereld momenteel is het coronavirus is al een behoorlijke stap naar een economische crisis. Veel bedrijven waren gesloten, er was een gigantische toenamen aan ziekte op de werkvloer. Bedrijven worden compleet stilgelegd. Allemaal tekenen dat we richting een economische crisis gaan.

We zien bijvoorbeeld dat de arbeidsmarkt in een bepaalde krapte zit, de waarde van munten aan het dalen is, kosten steeds hoger worden en het inkomen juist gelijk blijft of zelfs daalt. Dat dalen gebeurt vaak ook zonder dat je het door hebt, de inflatie speelt daar een belangrijke rol in. Maar denk ook aan de hoogte van de staatsschuld. De stabiliteit van de euro of dollar en banken die onvoldoende buffer hebben.

voorbereiden financiele crisis

Ga uit van een doomscenario

Om je goed voor te bereiden op een financiële of economische crisis, kun het beste uitgaan van het ergste. Als je denkt dat het probleem wel wordt opgelost, heb je namelijk een behoorlijk probleem. Want je bent waarschijnlijk niet de enige die dit heeft. De staat heeft daarnaast ook een heel aantal schulden.

Denk dus goed na over het voorbereiden. Een economische crisis zal niet in een week voorbij zijn. De nasleep zal lang zijn en jij moet dus zorgen dat je goed voorbereid bent.

Voorbereiden op een economische crisis

Preppen heeft altijd een paar basic’s waar jij aan moet denken. Dat zijn vaak voedsel en water, maar bij een economische crisis moet je ook denken aan het afnemen van de waarde van je geld.

 • Zorg voor voldoende voedsel en basisbenodigdheden. Zorg dat je voor een aantal dagen in eten in huis hebt en dus een voorsprong hebt op de rest van de mensen. Lees hiervoor ook de blog beginnen met preppen
 • Het hebben van voldoende geld is belangrijk. Je wilt niet dat je euro minder waard wordt en je al schulden hebt. Dan ga je het lastig krijgen. Zorg dat je dus een voorraad aan spaargeld hebt. Dit verdeel je het beste ook over contantgeld, geld op de bank, maar ook bv goud en zilver en aandelen.
 • Zorg dat je minder afhankelijk bent van de basiszaken waar je nu voor betaald. Denk bijvoorbeeld aan stroom, door zonnepanelen te leggen, of het zelf filteren van je water tot het voorzien in het maken van je eigen spullen en eten.

Lees ook:  Zelf likeur maken van je oogst

Bekijk ook noodpakketten en overlevingspakketten blog

Voorbereiden op een economische crisis 8 tips

Voorbereiden op een economische crisis? Hier zijn 8 tips!

 • Zorg voor een flinke spaarrekening en lage vaste lasten
 • Zorg dat je nooit tot je maximale hypotheek gaat. Het beste blijf je tot 80%
 • Zorg dat je onmisbaar wordt in hetgeen wat je doet. Je zult altijd werk hebben
 • Zorg dat je partner geen gat in zijn of haar hand heeft en voor problemen kan zorgen
 • Zorg ook dat je partner in inkomen heeft en dit juist in ander vakgebied dan jij. Kijk maar naar bv de horeca en de sluiting tijdens de coronalockdown.
 • Zorg dat je passieve inkomsten hebt door bijvoorbeeld vastgoed, een eigen bedrijf of een eigen website.
 • Verspreid je geld op verschillende vlakken verspreid zoals cash, goud, obligaties met AA of AAA en aandelen.
 • Zorg dat je geen schulden hebt staan die onnodig zijn

Meer leren over preppen? Bekijk onze blog over preppen voor een oorlog

One comment on “Hoe kan je je voorbereiden op een economische crisis en 8 tips”

 1. ik ben een gescheiden vrouw van 70 jaar ging 30 jaar geleden scheiden
  heb soms 60 tot 80 uur gewerkt zonder alimentatie .
  daar pluk ik nu de vruchten van,ga alles wat je kunt verdienen van schoonmaker tot putjes schepper werken koop niet iets waar je geld voor moet lenen ik heb geen cent schuld kook voor 3 dagen liefst bio ik heb geen auto doe alles per fiets draai elk e euro om

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024