Konijnen en zwangerschap

13 maart 2023
524
alles over konijnen en zwangerschap

Als je een konijn hebt en je verwacht dat ze zwanger, schijnzwanger is of zojuist is bevallen, heb je waarschijnlijk duizend vragen. In deze blog gaan we al je vragen over konijnen en zwangerschap beantwoorden, zodat je goed voor je voedster en jongen kunt zorgen.

Konijnen en zwangerschap

Wanneer kan een konijn zwanger worden?

Vrouwelijke konijnen (voedsters) kunnen zwanger worden vanaf 12 weken oud en kunnen doorgaan met het krijgen van baby's tot de leeftijd van vier jaar. In tegenstelling tot de meeste dieren kunnen konijnen het hele jaar door zwanger worden. Daarom is het belangrijk om ongecastreerde mannetjes en vrouwtjes gescheiden te houden om ongewenste zwangerschap te voorkomen, of om de konijnen te laten castreren.

Hoe lang is een konijn zwanger?

De draagtijd van een konijn is doorgaans tussen de 31 en 33 dagen.

Nestelen

Als je weet dat er een nestje komt, kun je het nest voorbereiden voor de grote gebeurtenis.

Je hoeft eigenlijk niets anders te doen dan een handvol stro of hooi (of papiersnippers) in het hok te stoppen.

De mama-konijn zal het nest helemaal zelf bouwen.

Indien ze dit niet heeft gedaan of niet in haar nest bevallen is kun je de jongen naar het nest of een zelfgemaakt nest verplaatsen:

  • Vul het nest met hooi of stro
  • Was en droog je handen
  • Wrijf de mama-konijn in (om haar geur op te pikken)
  • Vul het nest met de haren die de mama-konijn eruit getrokken heeft
  • Verplaats de jongen één voor één voorzichtig naar het nest en leg ze erin
  • Laat de voedster zien waar haar jongen zijn

Verwijder de vader

Het eerste wat je moet doen, is de vader of elk mannetje verwijderen dat bij de moeder is. Dit is een goed moment om het mannetje te laten castreren terwijl de moeder voor de jongen zorgt.

Mannetjes zullen waarschijnlijk de jongen niet verwonden, maar hij kan de vrouwelijke konijn opnieuw bevruchten, zelfs op de dag dat ze bevalt. Niet alleen kan hij de moederkonijn bevruchten; hij zal ook de vrouwelijke nakomelingen bevruchten zodra ze volwassen zijn.

Lees ook:  Zandbad voor je kippen
konijnen en zwangerschap

Is mijn konijn zwanger of schijnzwanger?

Een schijnzwangerschap bij konijnen wordt ook wel een valse zwangerschap genoemd. Het komt voor wanneer een konijn denkt dat ze zwanger is, zelfs als dit onmogelijk is. Elke vrouwelijke konijn van voortplantingsleeftijd (3 maanden of ouder) kan een schijnzwangerschap ervaren.

Voor jouw konijn maakt het geen verschil tussen een schijnzwangerschap en een echte zwangerschap. Ze zal zich gedragen alsof ze zwanger is. Aan het einde van een schijnzwangerschap is er natuurlijk geen nestje met jongen.

Wat veroorzaakt schijnzwangerschap?

Een konijn ovuleert en denkt dat ze zwanger is. Dit kan tot wel 20 dagen aanhouden. De twee verklaringen voor een schijnzwangerschap bij konijnen zijn als volgt:

  • Seksuele stimulatie.
    Vrouwelijke konijnen zijn altijd vruchtbaar, dus kunnen ze gestimuleerd worden door bijvoorbeeld het rijden op andere konijnen.
  • Verhoogde stress.
    Als een konijn bang is, kan ze ovuleren. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door scheiding van een vriendje of door een bezoek aan de dierenarts. Konijnen reproduceren om hun soort in stand te houden, waardoor angst ovulatie kan veroorzaken.

Kan sterilisatie schijnzwangerschap voorkomen?

Een vrouwelijk konijn dat gesteriliseerd is, kan nog steeds een schijnzwangerschap ervaren. Het is echter minder waarschijnlijk en er zijn gezondheidsvoordelen aan verbonden.

Sterilisatie zal het konijn niet minder aantrekkelijk maken voor mannetjes. Een ongecastreerd mannetje zal nog steeds een gesteriliseerd vrouwtje berijden, wat kan resulteren in een schijnzwangerschap.

Konijnen en zwangerschap echt of vals?

Het is moeilijk om te bepalen of de zwangerschap van een konijn echt is gedurende ten minste 20 dagen.

Echte konijnen en zwangerschap symptomen zijn onder andere:

  • Vergrote buik.
    Naarmate de jongen groeien, zal de buik van een vrouwtje uitzetten. Haar melkklieren worden meer uitgesproken.
  • Meer eten.
    Een zwangere konijn eet voor maximaal 16 baby's. Dit betekent dat ze veel hongeriger zal zijn en meer hooi en pellets zal eten.
  • Stemmingwisselingen.
    Zelfs het liefste en meest meegaande konijn wordt meer volatiel. Ze zal territoriaal zijn en regelmatig bijten/nippen.
  • Nestelen.
    Wanneer een konijn zwanger is, wordt ze gedreven door instinct om een ​​nest te maken. Ze zal beginnen met hooi en dekens in een hoek van haar hok te stapelen. Vervolgens zal ze met haar tanden haar eigen vacht uittrekken om het nest te bekleden. Je kunt dus een konijn zien die hooi in haar mond draagt om een ​​nest te maken.
Lees ook:  5 Tips om je kippen te beschermen tegen roofdieren

Ze zal dezelfde gedragingen vertonen als een zwanger konijn tijdens een schijnzwangerschap, dus gedrag alleen is geen betrouwbare indicator. Het is belangrijk om een ​​dierenarts te raadplegen voor een echografie of een fysiek onderzoek om te bepalen of een konijn echt zwanger is.

Als je niet van plan bent om jonge konijntjes te fokken, is het raadzaam om je vrouwelijke konijn te steriliseren om ongewenste zwangerschappen en gezondheidsproblemen te voorkomen die verband houden met schijnzwangerschap.

konijn zwanger nest

De bevalling van een konijn

Wanneer een voedster bevalt, duurt dit ongeveer 15 minuten en vindt meestal plaats in de vroege ochtenduren. Het geboorteproces is instinctief en obstakels zijn vrijwel ongehoord.

Hoe groot is een konijnennest?

Een konijnennest kan bestaan uit maar liefst 14 jonge konijntjes, maar gemiddeld zijn het er 6.

De jongen worden geboren zonder haar, blind en doof, maar na 10 dagen beginnen ze zich te ontwikkelen.

Hoe vaak voedt een voedster?

De voedster voedt haar jongen twee keer per dag bij zonsopgang en zonsondergang, wat slechts ongeveer vijf minuten duurt vanwege de rijke kwaliteit van de melk van de moeder.

Hoelang voedt een voedster?

De jongen zijn meestal volledig gespeend wanneer ze tussen de vier en zes weken oud zijn.

Het is belangrijk om een vrouwelijk konijn tijdens deze periode gescheiden te houden van mannetjes, omdat vrouwelijke konijnen al enkele uren na de geboorte opnieuw zwanger kunnen worden. Dit betekent dat één voedster tot wel 13 nesten per jaar kan krijgen, maar dit is niet ideaal voor haar gezondheid.

konijnen en zwangerschap

Zijn de jongen in gevaar?

Als je denkt dat de moeder de jongen verwondt tijdens het werpen, tijdens het voeden of dat ze "kannibaliseert" door een van de jongen op te eten, zijn er verschillende zaken die moeten worden onderzocht. Soms kan een moederkonijn per ongeluk de jongen verwonden omdat haar nagels nooit zijn geknipt, de nestdoos niet geschikt is of omdat ze gestrest en schichtig is door te veel activiteit om haar heen. Als ze buiten wordt gehouden, kan het zijn dat roofdieren, zoals zwerfkatten, marters of vossen, haar 's nachts angstig maken.

Lees ook:  Kunnen konijnen tijdens de winter maanden buiten leven? - Konijn in de winter buiten

Heel jonge moeders, vooral die jonger dan zes maanden, begrijpen misschien niet wat er met hen is gebeurd en dierenartseninterventie is dan noodzakelijk. Zenuwachtige en jonge moeders laten soms hun nestverlaten om onbekende redenen, die onder meer kunnen zijn dat ze ongezonde jongen hebben voortgebracht. Of ze geven niet genoeg voeding.

Moeder konijn eet jongen op

Als de moeder lijkt te kannibaliseren op de jongen, te weinig voeding slechts een van de mogelijke scenario's.

Het is normaal dat deze vegetarische dieren de nageboorte opeten, zoals bij de meeste andere zoogdieren. Het voorkomt dat roofdieren het nest ontdekken en voorziet de moeder van de nodige voedingsstoffen. Soms verwarren mensen dit gedrag (als het wordt waargenomen) met kannibalisme.

Helaas kan de moeder per ongeluk de jongen verwonden als de vader van de jongen veel groter is dan de moeder, waardoor de jongen te groot zijn voor haar geboortekanaal en ze probeert ze los te maken. Zoek onmiddellijk een dierenarts als dit gebeurt. Het leven van de moeder en de jongen is in gevaar.

Lees ook

© Doepserleven - 2024