Kruiden drogen - Lucht drogen - De kruiden uit je eigen kruidentuintje zijn uiteraard het lekkerst wanneer je ze vers gebruikt, maar als het weer zonnig is hebben we meestal van al dat lekkers te veel dan wij op krijgen en in de koude tijden hebben wij dan niet genoeg lekkere kruiden. Dit willen wij natuurlijk voorkomen. Door de kruiden te drogen kunnen wij het hele jaar genieten van deze heerlijke oogst. Luchtdrogen is niet alleen de gemakkelijkste maar ook de goedkoopste manier om verse kruiden te drogen. Dit langzame droog proces kan ook helpen de essentiële oliën van de kruiden te behouden, dit helpt weer smaak te behouden.
Kruiden drogen - Welke kruiden zijn het lekkerst om te drogen?
Luchtdrogen werkt het best bij kruiden dat geen hoog vochtgehalte hebben, zoals laurier, dille, oregano, rozemarijn en tijm. Om de beste smaak te kunnen behouden zal je ze moeten laten luchtdrogen of met een voedsel droger. Een magnetron of oven op de laagste stand kan een handige afkorting lijken, maar ze koken de kruiden toch een klein beetje, waarbij de essentiële oliën en smaken minder worden. Gebruik deze dus alleen als het echt moet!
Kruiden zoals basilicum, bieslook en mint hebben een hoger vochtgehalte. Je kunt proberen deze te drogen met een voedsel droger, maar de beste manier om de smaak te behouden bij deze kruiden is door ze in te vriezen.
Kruiden drogen - wanneer oogst je de kruiden?
Zodra je die laatste oogst van het seizoen gaat halen:
- Oogst kruiden voordat ze in de bloei gaan voor de beste smaak. Als je al het hele seizoen takjes aan het oogsten bent kan het zijn dat het plantje nooit een kans heeft gekregen in de bloei te gaan, maar aan het einde van de zomer zijn zelfs de plantjes die niet in de boei zijn geweest moe en minder lekker. Dit is een goed moment om de oogst voor het drogen te beginnen.
- Snijd niet de hele plant weg, tenzij je van plan bent deze te vervangen! Nooit meer dan twee derde terug knippen of meer dan een derde van de takjes in een keer weghalen.
Zodra je ze in een luchtdicht bakje hebt gedaan zullen de kruiden tot een jaar hun lekkere smaak behouden.
Kruiden nodig - wat heb je nodig?
- Een (tuin)schaar - Een papieren zak per kruidensoort
- Luchtdichte bakjes - Labels/stickers
- Touw of rubber elastiek - Keukenpapier
Instructies
Hoe droog je verse kruiden
- Verzamel je oogst.
- Verwijder gedroogde en zieke blaadjes.
Verwijder alle blaadjes die droog of ziek zijn. Gele blaadjes en blaadjes met vlekken zijn het niet waard gedroogd te worden, de smaak is al verminderd door de stress van het seizoen.
- Schud met de takjes om alle insecten te verwijderen.
- Bundel de takjes bij elkaar.
Bundel de kruiden met 4 of 5 takjes bij elkaar en bind dit vast met het touw of de rubber elastiekjes. De bundels zullen krimpen als ze drogen dus zorg ervoor dat het touwtje niet gaat afzakken.
- Maak gaatjes in de zakjes en label ze.
- Plaats de kruiden omgekeerd in de papieren zakjes.
Als er blaadjes niet in het zakje passen kun je deze van de stam verwijderen en los in het zakje doen.
- Maak de zakjes dicht door de opening om de takjes te vouwen en dicht te binden met touw of elastiek.
- Hang de zakjes op een luchtige warme plek.
- Kijk na 2 weken hoe het ermee gaat.
Kijk na ongeveer 2 weken of het al iets doet. Blijf dit wekelijks doen tot de kruiden droog genoeg zijn dat ze verkruimelen.
- Als je kruiden planten hebt die al droog zijn, maak deze dan goed schoon, alleen met koud water indien nodig en droog met keukenpapier. Hang of leg de kruiden takken ergens waar genoeg lucht circulatie zodat ze snel kunnen drogen. Natte kruiden zullen schimmelen en rotten.
Lees ook Het bewaren van zelf ingemaakt voedsel
Hoe bewaar je de gedroogde kruiden
Zodra je de kruiden hebt gedroogd wil je ze ook goed bewaren.
- Bewaar de kruiden in luchtdichte bakjes, kleine potjes of dichte zakjes werken ook. Je kruiden zullen de meeste smaak behouden als je ze in hun geheel bewaard en klein maakt wanneer je ze gebruikt.
- Label en dateer de bakjes/potjes/zakjes.
- Verwijder alles waar ook maar een klein beete schimmel op zit.
- Zet de bakjes in een koele droge plek waar geen direct zonlicht schijnt. Er zijn speciale potjes die zonlicht blokkeren.
Tips voor het gebruiken van gedroogde kruiden
Je kunt de kruiden gebruiken zodra het droog proces klaar is:
Trek een takje los en verkruimel de blaadjes tijdens het koken.
Gebruik 1 theelepel gedroogde verkruimelde kruiden in plaats van 1 eetlepel verse kruiden.
Gebruik de gedroogde kruiden binnen een jaar om van de beste smaak te kunnen profiteren. Als de kruiden de kleur verliezen gaat er ook smaak verloren.
Lees ook 9 manieren om koffiedik te gebruiken
Ik ben benieuwd hoe spaanse pepers te drogen. Rijgen aan een touwtje en in de wind hangen?