Europa wordt steeds vaker getroffen door extreem weer. Van de modderstromen in Slovenië tot storm Hans die de Scandinavische kusten teistert, het is duidelijk dat het weer heftiger wordt. Niet alleen in de bekende vakantielanden, maar ook in Nederland en België worden de gevolgen van klimaatverandering steeds zichtbaarder en voelbaarder.
Klimaattransformatie dicht bij huis
Het Middellandse Zeegebied, traditioneel een populaire vakantiebestemming, transformeert langzaam door klimaatverandering met kenmerken die vroeger zuidelijker te vinden waren. KNMI-klimaatonderzoeker Karin van der Wiel licht toe: "Het Middellandse Zeegebied krijgt het klimaat van Noord-Afrika, terwijl Nederland en België meer het klimaat van Noord-Frankrijk gaan ervaren. Hierdoor zullen zomers droger worden en zullen we meer verdamping ervaren, ondanks een eventuele toename in neerslag."
De kracht van voorbereiding voor noodweer
Met een toename van extremen zoals bosbranden, stortbuien en overstromingen, wordt de noodzaak om te preppen – voorbereiden op noodsituaties – steeds groter. Voorbereiding is niet enkel het terrein van overheden en instanties, maar begint ook bij het individu. Zo kan men denken aan het aanleggen van een noodvoorraad, het opstellen van een evacuatieplan, maar ook aanpassingen in en rond het huis zoals het opvangen van regenwater en het vergroenen van tuinen om water beter te kunnen absorberen.
Lees meer over voorbereiden op rampen
Bewustwording en preventief handelen
Daarnaast is het belangrijk dat burgers zich bewust worden van de risico's van extreem weer en preventief handelen. Simpele maatregelen, zoals het creëren van groene tuinen die regenwater beter opvangen, kunnen al een groot verschil maken. Door verharding in stedelijke gebieden te verminderen, kunnen we de gevolgen van zware regenval beperken.
Samenwerking
De recente gebeurtenissen benadrukken het belang van samenwerking op Europees niveau, waarbij landen elkaar ondersteunen in het bestrijden van de gevolgen van extreem weer en samenwerken aan langetermijnoplossingen. Wat duidelijk is, is dat klimaatverandering een realiteit is waarop we ons nu moeten voorbereiden, zowel op macro- als microniveau.
Extreem weer: wat doe je?
Hevige regen, sneeuwval, ijzel, ijzige kou, extreme hittegolf, zwaar onweer of een hevige storm kunnen onverwachts toeslaan. Het is essentieel om te weten hoe je in deze situaties moet handelen.
Hoe bereid je je voor op extreem weer?
- Blijf op de hoogte van de weersverwachtingen.
- Blijf binnen, tenzij het echt noodzakelijk is om naar buiten te gaan.
- Drink bij hitte minstens 2 liter water per dag.
- Neem tijdens de winter voorzorgsmaatregelen: houd dekens, zaklampen en voedsel en drinken in je auto.
- Neem bij vertrek altijd je telefoon en oplader mee.
Wat doe je bij noodweer?
- Let op waarschuwingen van het KNMI, zij maken gebruik van kleurcodes om waarschuwingen af te geven. Volg RTV Rijnmond tijdens extreem weer.
- Blijf thuis bij een weeralarm.
- Als je toch weg moet, neem dan voorzorgsmaatregelen zoals dekens, voedsel, water en een mobiele telefoon.
- Informeer anderen over je locatie en de route die je neemt.
- Wacht met het melden van schade totdat het ergste voorbij is om hulpdiensten niet te overbelasten.
Voorbereiding op storm en windstoten
Stormen en windstoten tussen 75 en 100 km/u zijn gevaarlijk en kunnen dakpannen afblazen. Windstoten boven de 100 km/u vormen een nog groter gevaar, waarbij losvliegende voorwerpen en ontwortelde bomen een bedreiging vormen.
Lees een van onze andere blogs voor meer informatie:
Hoe kan ik me voorbereiden?
- Houd de weersvoorspellingen in de gaten en let op waarschuwingscodes.
- Sluit ramen en deuren en zet luiken goed vast.
- Berg tuinmeubilair op of zet deze goed vast.
- Parkeer je auto uit de wind en ver van bomen en schuttingen.
Als je buiten bent tijdens de storm:
- Schuil niet onder bomen.
- Zoek beschutting in gebouwen.
- Vermijd het rijden over dammen en bruggen.
- Blijf weg van open water en voer geen (nood)reparaties aan je huis uit.