Niet helemaal wat je zou verwachten bij zelfvoorzienend leven, maar we willen onze eigen wafels gaan bakken. Want iets lekkers af en toe is wel zo fijn. Zeker in de winter doet een lekkere wafel goed. We gaan wafels maken bij duurzaam leven zetten aangezien het goed is om te koken vanaf niks en het scheelt weer plastic.
Wafels maken - Wat heb je nodig?
- 300 gr witte bloem
- 75 gr basterdsuiker
- 10 gr bakpoeder
- een snuifje zout
- 2 eieren
- 100 gr boter
- 500 ml melk
Hoe maak je jouw eigen wafels?
Doe alle droge ingrediënten in een kom en voeg daarna de melk, boter en eieren toe. Meng alles goed door elkaar. Het beslag moet precies goed zijn, dus niet te dun, maar ook niet te dik. Voeg zo op gevoel wat melk toe en krijg het perfecte mengsel.
Vervolgens als je een goed beslag hebt, kan je het beslag in het warme wafelijzer gieten. Zorg dat je het goed vult en er niet te veel of te weinig in zit.
Draai eventueel het ijzer om als dat kan. En verder blijf goed opletten.
Tips voor wafel bakken
- Meer eieren in het beslag voor zwaardere wafels, waar melk en water juist zorgt voor lichtere wafels
- Maak het wafelijzer na afloop goed en voorzichtig schoon
- Bak je vaker wafels, dan kun je het beste werken met een lange sateprikker
- Bewaar de wafels samen met een snee brood, na een paar dagen is het brood hard, maar de wafels niet. Je kunt de snee brood daarna weer vervangen.
- Wees geduldig en maak het wafelijzer niet te snel open. Je kan de wafels dan uit elkaar trekken
- Zorg dat het wafelijzer voldoende is voorverwarmd.
Zelfgemaakte wafels bewaren
Je kunt de afgebakken wafels bijna een week bewaren in een goed afgesloten bak. Doe dit ook zeker en ruik, kijk en proef eventueel als je twijfelt. In de diepvriezer kun je wafels 3-4 maanden bewaren.