Zelfvoorzienend leven Zweden

7 april 2022
1923
zelfvoorzienend leven in zweden

Zelfvoorzienend leven Zweden - Veel mensen kiezen ervoor om hun droom om zelfvoorzienend te leven in een ander land waar te maken. Een van de populaire landen waar Nederlanders voor kiezen, is Zweden. Dat kunnen we natuurlijk heel goed begrijpen, als je kijkt naar de prachtige natuur, de ruimte en de rust. Wij hebben een aantal mensen gesproken die hun droom waarmaken in Zweden, want wij willen graag hun verhaal delen. Wil jij in Zweden zelfvoorzienend gaan leven? Blijf dan lezen, want zij geven je een paar handige tips voor jouw emigratie naar Zweden!

 

 

Zelfvoorzienend leven Zweden

Om een beter kijkje te krijgen in het zelfvoorzienende leven in Zweden, hebben we contact gezocht met een aantal mensen die deze spannende stap al hebben gezet.

zelfvoorzienend zweden

Als eerste hebben we contact gezocht met Bram van Heimdall’s Gård, hij heeft na veel voorbereiding de stap genomen om zijn appartement te verkopen, zijn bus vol te laden en te vertrekken naar Zweden. Hier is hij nu bezig met het opbouwen van een zelfvoorzienend leven en geeft hij ook andere mensen de kans om te ervaren hoe het is om zelfvoorzienend te leven.

off grid zweden

Ook hebben we contact gezocht met Annet en Ter van Back to Basic Sweden. Back to Basic Sweden is een zelfvoorzienende homestead off-the-grid te midden van het bos. De dichtstbijzijnde buur leeft 4 kilometer van hen af. Hoe fijn is dat?!

Het huis is begin 1960 gebouwd met de bomen van het lokale bos. Het heeft een oppervlakte van 28 m² met een openhaard en kleine houtkachel. Sneeuw en regen zijn de enige bron van veilig drinkwater. De beek 60 meter verder op levert water voor alle andere benodigdheden.

Op twee kleine zonnepanelen na, leven zij zonder elektriciteit, gas, water, riool of kabelaansluiting. Zelfs het mobiele netwerk schommelt tussen de nul en één streepje.

Het bos en de boerderij voorziet hen grotendeels van de dagelijkse behoefte. Ruilhandel gebruiken ze om aan de goederen te komen die zij zelf niet kunnen verbouwen of maken.

Dit zijn dus de perfecte mensen om een aantal vragen te stellen over hoe het echt is om zelfvoorzienend te leven in Zweden.

Wie zijn jullie en wat is jullie droom?

Heimdall’s gård: Ik ben Bram Eijgenhuijsen van Heimdall's Gård. 29 jaar, en ben druk bezig met zelfvoorzienend te leven in Zweden, wat ook altijd mijn jongens droom was.

Een klein huis met een enorme tuin.
Ik ben een echt manusje van alles, op heel veel verschillende plekken gewerkt.
En een opleiding bos en natuurbeheer gedaan, ook heb ik een cursus permacultuur afgerond.

Back to Basic Sweden: Wij zijn Annet en Ter, 20 jaar samen door dik en dun en de eigenaren van Back to Basic Sweden.
onze filosofie:

Doe een stap terug om vooruit te gaan.

“Verlang niet naar wat niet kan zijn, forceer niet met geweld om te krijgen wat je wilt.
Geniet in plaats daarvan van wat er al voor je ligt en gebruik dit om je doel te bereiken.
Neem niet meer dan je nodig hebt en geef altijd evenveel terug.”

Onze droom is om van de grond af aan een kleine zelfvoorzienende off-the-grid boerderij op te bouwen; Een minimalistisch leven te leiden in balans met de natuur; Ver weg van de stress, druk en verplichtingen van de moderne samenleving.

Als je eenmaal hebt gezien hoe we leven, begrijp je waarom wij niets anders meer willen.

 

Jullie hebben ervoor gekozen om zelfvoorzienend te gaan leven in Zweden, waarom in Zweden?

 

Heimdall’s gård: Zweden is prachtig, geweldige natuur, vrijheid, relatief goedkope huizen, en qua boeren is er veel meer mogelijk dan als in Nederland.

Ik heb een poosje in Portugal doorgebracht, en op verschillende plaatsen workaway gedaan.

Maar ook heb ik stage gelopen in Zweden, eigenlijk is dat altijd blijven hangen.
Het veranderen van de seizoenen, prachtige winterse weer, en de heerlijke zomers is wat mij echt trok.
Ook de rust die je hier hebt, is overweldigend, anders als in Nederland.

Back to Basic Sweden: Ondanks dat 90% van de natuur bestaat uit bosbouw heeft Zweden nog steeds veel te bieden. Het is hier mogelijk om ver van de buren diep in de bossen te leven en een zelfvoorzienend, off-the-grid bestaan op te bouwen. Als avonturier, bush crafter en natuurliefhebbers is dat voor ons reden genoeg.

 

 

Hoe hebben jullie de woning/grond gevonden in Zweden?

zelfvoorzienend leven zweden

Heimdall’s gård: Door druk te zoeken op het internet, vaak naar Zweden te gaan om naar huizen te kijken, en via via wat vragen.

Toen ik uiteindelijk ging kijken naar dit huis, wou de eigenaar eigenlijk niks van me weten.
Een oud stel, dat graag jonge Zweden erin wou hebben, die er een boerderij van gingen maken.
Alleen die zijn er bijna niet meer in Zweden, uiteindelijk toen ik mijn plannen vertelde aan de makelaar, sloeg het stuur gelijk om.
Het huis werd mij gegund, en ook nog eens voor minder dan de vraagprijs, wat super bijzonder is in Zweden!
Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds contact met hun.

off-grid zweden

Back to basic Sweden: We besluiten op een blauwe maandag onze banen en de huur op te zeggen. Ter bouwt de Daihatsu Cuore om in een Tiny-camper waarin we de komende maanden zullen leven. Met slechts een klein budget gaan we op zoek naar onze droomplek, want aan geld lenen doen we niet.

Lees ook:  Zelf handcrème maken

Hemnet.se is voor ons een geweldig hulpmiddel geweest om naar vastgoed te zoeken. Bijna alle Zweedse makelaars plaatsten hun advertentie erop.

Hitta.se is een ander fantastische website om al een eerste indruk van de omgeving te krijgen. Het heeft diverse kaarten, waaronder een kadaster overzicht en uitgebreide informatie over de regio, zoals: ligging van het perceel ten opzichte van de zon, gemiddelde leeftijd, inkomen, politiek, scholing e.d.

Na een maand in de micro camper geleefd te hebben, vinden we in mei 2021 onze droom plek. "Een onmogelijke taak voor wat jullie willen," adviseert iedereen ons, zelfs onze makelaar. Maar wij kunnen alleen maar de mogelijkheden zien. 5 dagen later tekenen we het contract, tevens het begin van Back to basic Sweden. De makelaar is nu een van onze trouwe volgers.

Nu ik het toch over de makelaar heb. Wij hebben ons huis via Svenskfast gekocht. Het vastgoedbedrijf werkt niet op commissie basis. Daar heeft dus niet alleen de verkoper, maar hebben ook wij veel profijt van gehad. Ze hebben de zaken goed op orde en zijn duidelijk. Er werd zelfs de tijd genomen om het contract mondeling in het Engels te vertalen.

Mocht je in de omgeving van Sunne iets willen kopen dan kan ik je Anna Karin Wallinder aanraden. Vergeet niet de groeten van ons te doen.

 

 

Hoe zorg je ervoor dat je inkomen hebt?

 

Heimdall’s gård: Ik werk soms als arborist, dat is een duur woord voor boomverzorger, ook verkoop ik zelfgemaakte spulletjes vanaf de boerderij, en kweek ik planten.

Dit jaar ga ik ook groentes verkopen, en cursussen permacultuur en regeneratieve landbouw geven.
Vanuit mijn boerderij probeer ik zoveel mogelijk te verdienen, dat kan met van alles zijn.
Ik vind laatste tijd houtbewerking erg leuk, dus ik maak beeldjes en keukengerei van hout, en deze verkoop ik dan weer.
Ook stek en ent ik fruitbomen en struiken!
Nooit al je eieren in 1 mand leggen wordt er dan gezegd.

Back to Basic Sweden: Wij hebben niet veel geld nodig, de vaste lasten voor ons landgoed zijn zeer gunstig. Dit komt natuurlijk ook door hoe wij leven, off-the-grid en minimalistisch. Daarbij worden wij ieder jaar steeds meer zelfvoorzienend.

We proberen zo min mogelijk geld te gebruiken, daarom is ruilhandel een geweldig middel om toch aan de spullen te komen die we niet met onze boerderij kunnen verkrijgen. Maar de vaste lasten, materiaal voor onderhoud van de gebouwen en gereedschappen zullen toch in pengar betaald moeten worden.

Annet, voormalig ambtenaar, heeft nu haar eigen bedrijf "Bab - belastingadvies buitenland" geopend. Ze richt zich op Nederlanders in het buitenland die bij de Nederlandse belastingdienst aangifte moeten doen. Maar als ze een gaatje vrij heeft neemt ze ook gewone aangiftes erbij.

Terence start deze zomer een real life Bushcraft - Survival and Bug-out experience. De veldtraining begint vanaf onze voordeur, waar hij met zijn leerlingen direct het bos in kan trekken om te verdwalen.

En natuurlijk hebben we onze homestay experience nog. We zijn druk bezig met de voorbereiding hiervan. De eerste boekingen zijn al binnen. Vanaf 1 juni 2022 gaan we officieel van start.

Ook onze loppis in de Penttinska Kapellet waar wij handwerken en souveniers aanbieden zal een klein deel van onze inkomsten genereren.

 

 

Wat zijn voor- en nadelen die je tot nu toe al hebt meegemaakt in Zweden?

 

Heimdall’s gård: Groot voordeel is dat iedereen hier veel meer relaxed is, geen stress zoals in Nederland. "Lagom" zeggen ze hier, niet goed, niet slecht, precies zoals het hoort.

De rust en de ruimte is fantastisch, ook heb ik het voordeel dat ik naast een reservaat woon, genoeg mooi bos dus.
Echt nadeel heb ik niet ervaren, mensen praten wel eens over eenzaamheid.
Maar dit heb ik nog nooit gehad hier, ik ben van mezelf al een einzelganger, dus dit is perfect voor mij.

Back to Basic Sweden: Wat is het lekker rustig hier. Met een beetje geluk komt er hooguit twee maal per week een auto voorbij.

Het landbouw seizoen is door de noordelijke ligging vrij kort. Dit vormt nogal een uitdaging als het om variatie van gewassen gaat. Daarboven op komt ook nog eens dat onze regio Noord Värmland extreem lange periodes van droogte kent. Wie had dat gedacht van Zweden?

Stenen, overal stenen. Klein, groot tot gigantisch, je komt er niet omheen. Zodra je de schep in de grond zet is het raak. Maar het heeft ook zo zijn voordelen. Ze houden namelijk de warmte lang in de aarde vast en dat vinden de planten weer fijn.

Lees ook:  Alles over oesterzwammen + in 5 stappen oesterzwammen kweken

Voor het toilet moeten we naar buiten. deze hebben we vorig jaar uitgegraven en opgebouwd. Het zicht door het toilet raam is geweldig. Het enige nadeel is, dat je soms op de houten w.c. bril vast vriest wanneer de temperatuur onder de -20⁰C duikt. Maar gelukkig dooit het achterwerk na een seconde of tien gewoon weer los.

Ik zeg je eerlijk dat op deze manier leven hard werken en niet altijd makkelijk is, want niets gaat vanzelf. Maar aan de andere kant geeft het zoveel meer voldoening wanneer we ons doel bereiken.

Als laatste. We houden er niet zo van om ons negatief uit te drukken, maar laat ik het zo zeggen: "Bijna alle geruchten die je hebt gehoord over het aanvragen van het Persoonsnummer zijn waar. Ik wens je succes."

Hebben jullie tips voor mensen met dezelfde droom?

 

Heimdall’s gård: Goede voorbereiding, ik heb zelf een draaiboek geschreven voordat ik ook maar iets deed. Veel lezen, stage lopen, meewerken op dit soort boerderijen, anders spring je te ver in het diepe.

Bedenk wat je precies wil met je boerderij, heb een duidelijk doel voor ogen, en ga daarvoor.
Je plan kan zich wel aanpassen, maar wees duidelijk in wat je wil.
Kijk ook naar je klimaatzone, heel belangrijk, wat groeit er, en wat absoluut niet.
Hoe ziet mijn land eruit, en dat van de buren.
Zodra je intensieve landbouw, bos, of een enorm fabrieksterrein naast je hebt, maakt dat een enorm verschil in hoe je dingen moet aanpakken.
En zorg ervoor dat je veel zelf dan, wees een klusjesman of vrouw.
Als je alles moet laten doen door iemand anders, gaat het je te veel geld kosten.

off the grid zweden

Back to Basic Sweden: "Als dit is wat je echt wilt, twijfel niet langer en ga ervoor. Zet al je onzekerheden en angsten aan de kant. Wacht niet langer, want dit leven geniet je slechts één keer."

Hoe zelfvoorzienend zijn jullie al? En hoe zelfvoorzienend willen jullie gaan worden?

 

Heimdall’s gård: Op het moment oogst ik alleen wat fruit, wat soepen gemaakt, vang ik vis, en jaag ik een beetje.

Dit jaar gaat de moestuin van start, zo'n 1300m2 aan moestuin, ook heb ik hier nog zo'n 600m2 aan voedselbos bij, en een fruitgaard van 350m2.
Uiteindelijk wil ik dit nog gaan uitbreiden, maar dat is een project voor later, permacultuur leert dat slow and steady de beste oplossing is.
Ook heb ik de schapen dit jaar, en dan hoop ik op lammetjes, uiteindelijk wil ik voor zo'n 80% zelfvoorzienend zijn.
Op het moment ben ik nog aangesloten aan het net, maar dit gaat uiteindelijk ook naar zonnepanelen.
Voor de rest doe ik alles al zoveel mogelijk off grid, mijn hele buitenkeuken is hout gestookt, ik heb een "wasmachine" uit 1930 op de kop getikt, en deze zelf gerestaureerd.
Tevens heb ik een douche met zonneboiler, en een buitenwc.

 

 

Back to Basic Sweden: 100% zelfvoorzienend worden is de droom, maar niet realistisch. Denk maar eens aan de financiële verplichtingen aan de overheid, onderhoud van de gebouwen, zorg voor de dieren, paspoort dat je moet verlengen, Ed. Een dokter bezoeken en medicijnen kunnen kopen als je ziek bent is ook erg fijn. En vraag je eens af hoe ik dit bericht heb kunnen plaatsen?

Tenzij je op papier niet bestaat, illegaal in een plaggen hut woont en een hardcore bush crafter bent met een gezondheid van een os, is 100% zelfvoorzienend leven dus zo goed als onmogelijk. Ik geloof wel dat we er heel dicht bij kunnen komen.

Momenteel zijn we halverwege:
We zijn niet langer afhankelijk van een water, gas, elektra, riool of ander netwerk; We groeien een deel van onze eigen groenten en fruit, zelfs in de winter; Conserveren gedeeltelijk ons eigen voedsel; We bouwen met gerecycled materiaal en grondstoffen uit de natuur; Doen aan ruilhandel en kopen zo min mogelijk in de winkel.

Ons doel is om binnen vijf jaar tijd (inmiddels vier) zo goed als maar kan zelfvoorzienend te zijn inclusief de dieren. Het is een leerproces dat al lang geleden begonnen is.

Wat willen jullie komend jaar nog bereiken op jullie boerderij in Zweden?

Heimdall’s gård: Ik hoop aardig wat cursisten te krijgen voor de cursussen, en mensen die op vakantie komen.

Ook zou het mooi zijn als mijn voedselbos zich goed ontwikkeld, en mijn moestuin een lust voor de maag en het oog wordt!
Het verdiende geld kan ik weer verder investeren om de boerderij uit te breiden, ik heb nog talloze ideeën die ik graag wil, maar dat komt allemaal nog wel.
Gelukkig heb ik al het grote bouwwerk aflopen jaar afgemaakt, dus hoef ik daarmee niet meer aan de gang.
Ook hoop ik dat ik nog een leuke bok weet te vinden voor mijn schapen dames, en volgende jaar de eerste lammetjes kan krijgen.

Back to Basic Sweden: Onze to do list voor 2022:

Lees ook:  Bamboe kweken om te eten - 3 lekkere soorten + 5 voordelen

- 50% van de winter voedselvoorraad uit eigen tuin conserveren.
- DIY Tuinkas bouwen.
- Extra land ontginnen en terrassen maken voor landbouw.
- Waterput slaan.
- Verbeterde landbouw irrigatie opzetten.
- Weiland met hek aanleggen en stal bouwen voor de schapen.
- Homestay renoveren.
- 5m³ hout hakken, zagen en splijten voor volgend jaar winter.
- Net voldoende inkomsten genereren met Bab - Belasting advies buitenland, de homestay en survival training om de vaste lasten te kunnen betalen.
- Ambachten en souvenirs maken voor de loppis.
- Renovatie en schilder werkzaamheden aan de gebouwen verrichten.
- Ei en vlees productie vergroten.
- Experimenteren met groente en fruit gewassen in het lokale klimaat met als doel de variatie van voedsel voorziening uit te breiden.

- Voedsel kweken en in het bos verzamelen voor de dieren om te drogen zodat er voldoende voorraad is in de winter.
- hooi en stro voorraad aanleggen.
en nog heel veel meer...

 

 

Beschrijf jullie dagelijks leven en bezigheden in Zweden

zelf voorzienend zweden

Heimdall’s gård: Dit ligt uiteraard heel erg aan het seizoen, maar dit is een typische lentedag.

Mijn dag begint vroeg, in de morgen wekken de schapen mij met hun geblaat.
De dieren krijgen van mij allemaal wat te eten, de eenden, hond en schapen.
Ik kijk of ze allemaal gelukkig zijn, en langzaam begin ik aan mijn eigen ontbijt.
Ik stook mijn houtkachel op, maak wat koffie daarop, en bak wat eitjes.
Na het ontbijt, ben ik bezig met de klussen voor de dag, wat repareren of wat nieuws bouwen, onderhoud van de tuin is ook altijd bezig.
Als het lunchtijd is, verzamel ik wat kruiden, eventueel wat groentes uit de tuin, kijk of ik nog wat vlees of vis heb.
Dit maak ik klaar op mijn houtkachel of buitenkeuken.
Ik haal water uit mijn eigen bron, om daar van de kruiden thee te zetten, en geniet even van wat ik om me heen heb.
Ik ga verder met mijn klusjes, en loop daarna nog even een rondje door mijn tuin.
Na het avond eten ga ik alle dieren nog een keer bij langs, en geef ik wat ze nodig hebben, hooi, water, of aandacht.
'S avonds bij een heerlijk vuurtje lees ik nog een boek, teken ik wat, of speel ik een beetje gitaar.
Uiteindelijk ga ik naar bed, om de volgende dag weer bezig te zijn.

Back to Basic Sweden: Ik zou niet weten waar ik moet beginnen en eindigen, daarvoor kan je het beste onze blog en website bezoeken, de link is onderaan deze blog te vinden!

Om alvast een idee te krijgen een globale dagindeling in de zomer:

Met het opkomen van de zon wekt onze haan Pok ons met zijn gekukel. Slaperig wandel ik naar de stal om de kippen en de konijntjes te voeren en van vers water te voorzien. Daarna loop ik direct door naar de beek om de emmers met huishoud water te vullen.

Zodra ik terug kom, maak ik het vuur aan om water voor koffie en thee te koken. Ondertussen is Annet bezig met het voorbereiden van het ontbijt en vers brood.

De rest van de dag zullen we het vuur brandende houden om voedsel op te koken, water voor de was te verwarmen en drinkwater steriel te maken.

Na het ontbijt lopen we een keer of 10 op en neer naar de beek met twee 12 liter gieters om het land te bewateren. Daarna worden de stallen en kooien uitgemest.

De rest van de dag zijn we bezig met huishoudelijke taken, houthakken, bouwen, renoveren, onderhoudswerkzaamheden en onze bedrijven.

Na het diner wordt de verzorgingsronde voor de dieren en het wateren van de planten herhaald. Met een beetje geluk kunnen we een uurtje neerploffen met een boek. Als de sterren tien uur aangeven, is het tijd om te gaan slapen, want morgenvroeg om zes uur kraait onze haan Pok weer.

 

 

Wat vonden jullie het spannendste aan het emigreren naar Zweden?

 

Heimdall’s gård: In het begin, de stilte, en het uitgeven van een heleboel geld in 1x, de realisatie dat je je droom waar maakt is een enorm overweldigend idee.

 

Back to Basic Sweden: Dat is een kort antwoord. We hebben al in veel landen gewerkt en gewoond, dus het was eigenlijk niet zo heel spannend voor ons.

Willen jullie nog iets kwijt?

Heimdall’s gård: De boerderij is het hele seizoen open voor cursisten en toeristen, wil je wat leren of gewoon ontspannen en logeren op de boerderij, is daar genoeg ruimte voor. Je kunt mij volgen op YouTube & facebook

 

Back to Basic Sweden: Wil je inspiratie op doen of vind je het leuk om een paar dagen net als ons te leven, dan kun je vanaf deze zomer voor een klein bedrag van de homestay genieten.

Op deze manier support je ook nog eens onze self-sufficient off-the-grid homestead project.

Bekijk onze gast blog op hun website

Extraatje:
Op de website is er een verborgen pagina in het Nederlands waar ik al mijn aantekeningen van de migratie naar Zweden heb gedeeld. Zoekterm: emigreren.

Lees ook Zelfvoorzienend leven in Hongarije

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2025