Alles over Linzen kweken

25 juli 2022
1820
linzen kweken

Wist je dat linzen een van de meest voedzame voedingsmiddelen op aarde is? Linzen zijn mini-peulvruchten die een flinke dosis voeding bevatten! Elke portie bevat eiwitten, vezels en mineralen, daarom worden ze vaak beschouwd als een superfood. Daarom lijken linzen een geweldige toevoeging aan de moestuin als je zelfvoorzienend wilt leven. Maar hoe kweek je linzen? In deze blog gaan we het hebben over linzen, van zaaien tot bewaren!

Wat zijn linzen?

Linzen worden al meer dan 8000 jaar gekweekt en worden beschouwd als een van de eerste landbouwgewassen. Ze behoren tot de peulvruchtenfamilie, net zoals erwten en bonen. Ze groeien ook net als alle peulvruchten, in peulen.

Linzen zijn een gezonde vleesvervanger, omdat ze boordevol eiwitten en vezels bevatten en nauwelijks vet en calorieën. Daarnaast zitten ze ook vol met foliumzuur, kalium, fosfor, vezels en ijzer.

linzen superfood

Soorten linzen

Er zijn verschillende soorten. Elke soort is herkenbaar aan de kleur en heeft een andere textuur. De kleuren kunnen zijn: bruin, groen, geel (of goud), rood en zwart.

Bruinelinzen

Bruinelinzen hebben een milde, aardse smaak. Ze hebben ongeveer 20 tot 30 minuten nodig o te koken en houden goed hun vorm.               

De kleinste zwartste soort die je kunt vinden zijn meestal Belugalinzen. Deze hebben een rijke en diep aardse smaak en zijn de meest voedzame linzensoort.

Rode & Goudenlinzen

Rode en goudenlinzen zijn het zoetst en nootachtigst. Ze koken in ongeveer 30 minuten. Ze hebben de neiging om papperig te worden als ze gaar zijn, dus ze zijn perfect voor Indiase dals en andere curries, of voor het verdikken van soepen.

Lees ook:  Zelf handcrème maken

Groene linzen

Groene linzen kunnen bleek of gevlekt groenbruin van kleur zijn met een glanzende buitenkant. Ze hebben een robuuste, peperige smaak. Groenelinzen hebben over het algemeen het langst nodig om te koken, meer dan 45 minuten, maar ze behouden zelfs na het koken een stevige textuur. Dit maakt ze ideaal voor salades en andere bijgerechten.

linzen planten

Linzen kweken

Ze hebben veel warmte nodig, daarom worden ze in Nederland vooral onder glas geteeld. Een zonnige plek in de tuin kan echter ook prima werken. Voordat je ze gaat planten is het belangrijk dat je de bodem verrijkt met organische mest of compost.

Linzen kun je vanaf half mei zaaien, als de temperatuur begint te stijgen. Plaats om de 10 centimeter een zaadje in de grond en geef water als de grond te erg uitdroogt.

Linzen oogsten

Net als bij het kweken, is oogsten ook vrij gemakkelijk. Als de peulen beginnen te drogen, stop dan met het water geven van de planten. Wacht tot ze ook uitdrogen, trek dan de wijnstokken eruit en pluk de peulen eraf. De wijnstokken zelf kunnen aan jouw composthoop worden toegevoegd om af te breken.

Je moet dan de zaden uit hun peulen verwijderen en ze op een dienblad op een koele, droge plaats uitspreiden om het drogen te beëindigen.

Linzen bewaren

Je gedroogde linzen bewaren is ongelooflijk eenvoudig. Bewaar ze in een luchtdichte pot in een donkere kast. Het toevoegen van een voedselveilig droogmiddelpakket aan de pot kan helpen om eventueel nog aanwezig vocht in de pot te verminderen. Als ze volledig droog worden bewaard, kunnen ze behoorlijk lang meegaan, maar ze kunnen het beste binnen een jaar na de oogst worden gebruikt.

Lees ook:  Het aanleggen van een fruit boomgaard

Lees ook

© Doepserleven - 2025